Testul flexibilităţii vă poate arăta cât veţi trăi. Sunteţi gata să-l faceţi?

Un test absolut banal care reflectă cât de uşor (sau de greu!) vă puteţi aşeza pe podea şi apoi ridica în picioare poate oferi informaţii preţioase cu privire la cât de mult veţi trăi, potrivit unui tudiu preluat de NBC News.
  • Publicat:
Testul flexibilităţii vă poate arăta cât veţi trăi. Sunteţi gata să-l faceţi?

Un test absolut banal care reflectă cât de uşor (sau de greu!) vă puteţi aşeza pe podea şi apoi ridica în picioare poate oferi informaţii preţioase cu privire la cât de mult veţi trăi, potrivit unui studiu preluat de NBC News.

Persoanele aflate la vârsta a doua şi la vârsta a treia, care au nevoie de ambele braţe şi de genunchi pentru a se aşeza şi a se ridica se pare că au un risc de 7 ori mai mare de deces în următorii 6 ani, comparativ cu cei sprinteni care se aşează şi se ridică fără ajutor, de la nivelul podelei.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de către cercetătorii brazilieni şi prezentat în publicaţia European Journal of Preventive Cardiology.

Până în prezent, medicii utilizau un scaun ca instrument de testare a persoanelor în vârstă, cărora li se cerea să se aşeze şi să se ridice fără ajutorul braţelor pentru a li se verifica tonusul. Noul test însă este mult mai dificil şi poate fi aplicat chiar şi persoanelor mai tinere, adică acelora din categoria 35 – 54 de ani.

Capacitatea de a se mişca liber şi de a se putea ridica de pe podea, în special în cazul persoanelor în vârstă, este extrem de relevantă pentru autonomia acestora, a explicat Claudio Gil Soares de Araújo, profesor în cadrul Gama Filho University, din Rio de Janeiro.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân