Trei terapii care ne cresc imunitatea în sezonul rece

În funcţie de starea de sănătatea şi de datele fiecărui caz, imunitatea poate fi crescută fie blând, pentru scurtă durată – în cazul persoanelor surmenate, cu oboseală cronică sau boli cronice echilibrate; fie intens şi cu efect de lungă durată, în cazul persoanelor cu sănătate stabilă.
  • Publicat:
Trei terapii care ne cresc imunitatea în sezonul rece

Iată că am ajuns şi în ultima lună a acestui an, iar decembrie de anul acesta a debutat cu ger şi cu probleme de sănătate pentru multe persoane. Tu cum stai cu imunitatea? Şi de stai bine şi de stai mai puţin bine, e nevoie de întăriri. Iată trei terapii care ne cresc imunitatea în sezonul rece:

În funcţie de starea de sănătatea şi de datele fiecărui caz, imunitatea poate fi crescută fie blând, pentru scurtă durată – în cazul persoanelor surmenate, cu oboseală cronică sau boli cronice echilibrate; fie intens şi cu efect de lungă durată, în cazul persoanelor cu sănătate stabilă. În baza de tratament Danubius de la Sovata sunt aplicate terapii specifice de creştere a imunităţii: inhalaţii cu apă sărată, băi în apă sărată şi împachetări cu nămol.”, aflăm de la medicul balneolog Suzana Pretorian.

Intensitatea terapiilor variază de la „blând” la „intens” prin numărul şi durata procedurilor, pe parcursul a 1-2 săptămâni de cură.

  • Pentru persoanele surmenate şi/sau cu boli cronice (ex. diabet zaharat, hipertensiune arteriala controlata medicamentos, etc) se recomandă 1-2 proceduri pe zi, cu câte o zi pauză între proceduri;
  • Persoanele cu sănătate stabilă au nevoie de toate cele 3 terapii pe zi, zilnic.

Contraindicaţii
Prezenţa unor infecţii acute, simptomatice, recente (amigdalită, bronşită, infecţii urinare, cistite, anexite, etc.) sau în momentul sejurului  în centrul de tratament, dar şi imediat după terminarea unui tratament antibiotic, contraindică aceste terapii. Este momentul în care imunitatea  lupă cu un anumit agent infecţios. De aceea, imunitatea nu ar aputea să fie crescută, ci dimpotrivă, ar  fi slăbită de solicitarea concomitentă prin terapiile de mai sus. În plus, infecţiile s-ar agrava sau ar recidiva.

  1. Inhalaţiile cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu au efect protector atât general, cât şi local, direct asupra principalei căi de infecţie în sezonul rece: aparatul respirator. Ele cresc nivelul de imunoglobuline A la nivelul mucoaselor respiratorii şi este îndepărtată histamina responsabilă de alergizare din celulele bronşice. Aerosolii nazali vizează în special căile aeriene superioare (pentru rinite, sinuzite, faringo-laringite, amigdalite cronice), în timp ce pulverizaţiile la cameră au efect mai ales asupra căilor aeriene inferioare (bronhii, plămâni).”, adaugă dr. balneolog Suzana Pretorian.
  2. O altă procedură foarte utilă în procesul de creştere a imunităţii constă în băi în apă sărată concentrată şi caldă, de 1-2 ori pe zi, în şedinţe de câte 10-30 minute.
  3. Cea de-a treia procedură menită să crească imunitatea constă în aplicaţii de nămol, câte 1 şedinţă pe zi sau la 2 zile.

Aceste proceduri stimulează imunitatea generală, atât prin efect termic, cât şi prin substanţele conţinute: sare, minerale, vitamine, biostimuline, hormoni. În plus, au efect bacteriostatic şi antifungic local asupra pielii (acnee, dermatite atopice/alergice, ameliorarea psoriazisului) şi mucoaselor uro-genitale (apă sărată – de exemplu, candidoze vaginale, cistite cronice, prostatite cronice).

Concluzie: Toate cele 3 terapii au efecte imune benefice atât în alergii şi infecţii locale cronice, cât şi pentru a creşte imunitatea generală nespecifică. Efectul este atât imediat, cât şi de durată, adică până la 6 luni după terapie. Aceasta în cazul curelor intense, cu 3 terapii pe zi. 
Bucură-te şi tu de terapiile oferite de staţiunile balneoclimaterice pe timp de iarnă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”