Uiţi ce ai de făcut? Rişti să suferi un atac cerebral!

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educaţie superioară, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral.
  • Publicat:
Uiţi ce ai de făcut? Rişti să suferi un atac cerebral!

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educaţie superioară, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat în Olanda, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Potrivit cercetării publicate în revista Stroke, persoanele cu educaţie superioară care suferă de pierderi de memorie prezintă un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac cerebral decât persoanele cu un nivel mai scăzut de educaţie.

Savanţii cred că acest lucru ar apărea ca urmare a faptului că sistemele de apărare timpurie împotriva declinului cognitiv au fost erodate.

Aproximativ 9.000 de persoane au fost studiate timp de peste 20 de ani. Toţi subiecţii erau sănătoşi, cu vârsta de minimum 55 de ani. Participanţii au fost rugaţi să răspundă la întrebări legate de eventualele probleme de memorie, folosind un chestionar realizat de cercetători.

Până în 2012, cercetătorii au înregistrat 1.134 de atacuri cerebrale în rândul participanţilor la studiu.

După analizarea rezultatelor, cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au descoperit prezenţa unui risc crescut de atac cerebral în rândul celor care s-au plâns anterior de probleme de memorie.

Riscul de atac cerebral a fost şi mai mare în rândul persoanelor participante la studiu care aveau un nivel superior de educaţie, definit prin studii universitare şi postuniversitare.

Arfan Ikram, profesor de neuroepidemiologie la Universitatea Erasmus, a spus că educaţia este un bun indicator al capacităţii creierului de a lupta împotriva declinului cognitiv, cum este demenţa.

Această abilitate, cunoscută drept rezervă cognitivă, este constituită de obicei în copilărie şi în primii ani ai maturităţii şi se crede că protejează împotriva deteriorării cerebrale.

„În cazul oamenilor cu educaţie superioară, durează mai mult apariţia deteriorării cerebrale şi instalarea demenţei. Dar dacă aceste persoane încep să se plângă de probleme de memorie, atunci acest mecanism de apărare a dispărut”, a declarat Arfan Ikram.

„Această situaţie poate fi un indicator că oamenii au ajuns într-un stadiu avansat, când rezerva cognitivă nu mai compensează”, a mai spus profesorul Ikram.

Astfel, potrivit cercetătorului, problemele de memorie pot fi un semnal de avertizare important în cadrul acestui sub-grup, indicând specialiştilor că este necesară ţinerea sub observaţiei a acestor persoane.

Atacul vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care transportă oxigen şi nutrienţi către creier fie este blocat de un cheag, fie se sparge. Când acest lucru are loc, porţiunea respectivă din creier nu mai primeşte oxigen, iar celulele neuronale mor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”