21% dintre elevii bucuresteni sunt bolnavi

Peste 11% dintre elevi nu vad bine. Tulburarile neuropsihice sunt tot mai frecvente la prescolari si la liceeni.
  • Publicat:
21% dintre elevii bucuresteni sunt bolnavi
21% dintre elevii bucuresteni sunt bolnavi

Peste 11% dintre elevi nu vad bine. Tulburarile neuropsihice sunt tot mai frecvente la prescolari si la liceeni.

Au vederea slaba, sunt cam grasi si cam cocosati. Tulburarile neuropsihice castiga si ele teren in defavoarea elevilor bucuresteni. Dintre cei 87.500 de elevi examinati medical anul trecut, mai mult de un sfert s-au dovedit a fi bolnavi.

Cifra reala este insa mult mai mare. Din totalul de 243.000 de elevi, aproape 21% sufereau de una sau mai multe boli.  Cele mai grave afectiuni ale ochilor, de care sufera 11% dintre elevi, sunt viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), aproape 8.500 avand o tulburare de vedere.

Cauzele sunt lumina naturala insuficienta la scoala, folosirea calculatorului in exces, alimentatia nesanatoasa sau mediul urban poluat. Mai grav este ca elevii nu poarta ochelarii prescrisi de medic. „Colegii rad de ei, le spun aragaz cu patru ochiuri, iar ei refuza sa-i mai poarte.

Apoi este situatia materiala precara a parintilor, care le cumpara ochelari o data, de doua ori, apoi renunta, pentru ca sunt foarte scumpi”, ne-a declarat dr. Ana Matilda Bucur, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Ambulatoriul de Specialitate Dorobanti.

„Daca ambliopia nu e tratata la timp, nimic nu se mai poate indrepta dupa 7 ani”, a mai adaugat dr. oftalmolog Ana Matilda Bucur.

Elevii se indoapa cu E-uri si glucide!

O alta problema grava a elevilor sunt bolile de metabolism si nutritie. 9,17% dintre cei peste 87.000 de elevi examinati au diverse afectiuni metabolice. Procentul este umflat de numarul elevilor care au regimul de alimentatie nesanatos, bazat pe produse de tip fast-food.

„Obezitatea instalata in copilarie e mult mai greu de inlaturat. Parintii ar trebui sa vina la medic cand copilul devine supraponderal. Acesta e primul semnal de alarma. Din cauza saraciei, parintii le dau copiilor sa manance fainoase in nestire si dulciuri.

Mancarea de tip fast-food este plina de glucide si E-uri, exact substantele contraindicate”, ne-a declarat Elena Armenescu-Ciuhrii, medic specialist in boli de nutritie. Aproape 2.500 de elevi sunt obezi, iar alti 41 au deja ulcer gastric si duodenal, cei mai multi fiind liceeni.

In topul afectiunilor scolarilor, pe locul al treilea se situeaza cele locomotorii, 5,75% dintre ei fiind afectati. Cele mai grave sunt deformarile coloanei vertebrale dobandite in timp.

Afectiunile neuropshice – in crestere

Din ce in ce mai multi elevi au afectiuni neuropshice- 4,22%, cele mai dese probleme fiind tulburarile de vorbire si intarzierea mintala usoara. Desi nu exista date statistice la acest capitol, din datele Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, reiese ca in 2005 erau mai putine cazuri. Medicii specialisti si cozile din fata cabinetelor lor o dovedesc.

In 2005, aceste afectiuni erau intalnite mai mult la copiii din crese si gradinite, iar in 2008 problemele se intalnesc si la copiii de 13-15 ani. „Avem din ce in ce mai multe cazuri de tulburari nevrotice. Autismul infantil e mult mai frecvent. Acum cativa ani aveam un caz pe luna, acum am chiar si trei cazuri pe saptamana.

Adolescentii au tot mai multe tulburari de comportament. Sunt din ce in ce mai multe cazuri de epilepsie”, ne-a declarat dr. Mihaela Poppa, specialist in neuropsihiatrie infantila.  Cauzele sunt multiple: parintii care stau mai mult la serviciu decat cu propriii lor copii, certurile familiale, alcoolul, saracia, lipsa modelelor parentale, violenta din media, dependenta de calculator si chiar excesul de produse care contin cofeina.

„Eu le dau tratament, dar daca nu sunt ajutati de familie, de scoala, degeaba. Trebuie sa lucram in echipa”.

Info plus:

51.000 de elevi bucuresteni erau bolnavi, anul trecut

„O sticla de suc care are cofeina este echivalentul a 6 cafele. Apoape toti elevii care ajung in cabinetele noastre au o tulburare cauzata de consumul sucurilor bogate in cofeina. Am avut cazuri in care elevii nu mai beau deloc apa. Am gasit elevi cu cardiopatie ischemica, intalnita in mod normal la peste 40 de ani.

Ar trebui sa inteleaga ca tot ce e maro nu trebuie mancat!”, Elena Armenescu-Ciuhrii, (medic specialist in boli de nutritie)
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”