40 de soluţii împotriva retenţiei de apă şi picioarelor umflate

În special, sedentarii, cei ce adoră sarea în bucate şi femeile însărcinate se îngroaşă rândurile celor care se plâng de această problemă. Însă, retenţia de apă mai apare şi în cazul celor ce suferă de tulburări hormonale, insuficienţă renală sau nu se hidratează corespunzător.
  • Publicat:
40 de soluţii împotriva retenţiei de apă şi picioarelor umflate
Umflarea unui picior sau a unei mâini (în funcţie de locul unde s-a blocat cheagul de sânge)

Am aşteptat cu nerăbdare să vină vara, însă unora dintre noi le-a fost luat organismul prin surprindere şi s-au trezit peste noapte umflaţi cu apă.

În special, sedentarii, cei ce adoră sarea în bucate şi femeile însărcinate se îngroaşă rândurile celor care se plâng de această problemă. Însă, retenţia de apă mai apare şi în cazul celor ce suferă de tulburări hormonale, insuficienţă renală sau nu se hidratează corespunzător. Elena Trifan, antrenor personal şi specialist în nutriţie sportivă, analizează pe toate părţile problema şi ne oferă soluţii naturale pentru stimularea corectă a circulaţiei limfatice.

Totul pleacă de la limfă. Corpul nostru este înfăşurat de ,,o apă în mişcare” , iar această apă, poartă numele de limfă.                                                                                     

Din cap până-n picioare, ea ne curăţă organismul de toxinele acumulate, provenite din alimente, poluare, medicamente, stres, etc. De asemenea, tot ea este purtătoarea globulelor albe care creează anticorpii, având un rol vital pentru sănătatea noastră.                                                                                                           

Limfa este peste tot, atât în spaţiul dintre celule cât şi în vasele limfatice. Diferenţa dintre sistemul sangvin şi cel limfatic este că sângele roşu are pompă, adică INIMA ce lucrează non-stop, pe când sângele alb adică limfa, nu beneficiează de aşa ceva. Vasele prin care curge limfa sunt unidirecţionale împiedicând-o să se întoarcă, iar circulaţia ei depinde de mişcare.

Limfa e pusă în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici. O activitate fizică constantă  este foarte benefică limfei, favorizând de asemenea şi drenajul substanţelor nocive.

Cauze ale retenţiei de apă în organism


1. Sarea este principalul vinovat, deoarece deţine proprietatea de a reţine apa în organism. De asemenea, alimente precum carnea procesată, zahărul, pâinea albă, băuturile carbogazoase şi alcoolice, produsele de panificaţie, toate acestea favorizează retenţia apei în organism.


2.Deshidratarea: deoarece corpul  are memorie şi reţine apa ca metodă de supravieţuire.

3. Statul mult timp în picioare sau aşezat favorizează staza limfei. Aşa cum spuneam limfa neavând pompă şi vasele acesteia fiind unidirecţionale, aceasta devine deficitară.

4. Un alt factor care favorizează retenţia de apă este căldura. Când indicele termic este foarte ridicat, vasele sangvine se dilată punând presiune pe cele limfatice, creându-se astfel  o circulaţie deficitară la nivelul limfei.

5. Insuficienţa renală – una dintre funcţiile rinichilor este aceea de a asigura eliminarea apei din organism. În cazul în care aceştia nu funcţionează corespunzător, este împiedicată debarasarea de lichidele în exces.


6. Tulburările hormonale. În perioada premenstruală, foarte multe  femei se confruntă cu senzaţia de reţinere a apei în zona pieptului şi a abdomenului. Acelaşi fenomen se mai întâmplă şi atunci când eşti  la menopauză.


7. Sarcina. În perioada ultimelor luni de sarcina, amplitudinea uterului, pune o presiune puternică asupra sistemului venos şi limfatic care îngreunează  întreaga circulaţie sangvină şi limfatică.

8.Administrarea anumitor medicamente: corticosteroizii şi anticoncepţionalele pot fi asociate cu cauzele retenţiei de apă.


9. Depresia post-partum – schimbarea nivelurilor hormonale după sarcină pot duce la reţinerea de apă în organism. 


10. Insuficienţa cardiacă – atunci când ventriculul stâng nu mai poate pompa sânge, ventriculul drept al inimii devine supraîncărcat, vasele de sânge se dilată din cauza presiunii şi apare edemul;


11. Boli de ficat: ciroza se manifestă prin retenţie excesivă de lichid. Atunci când ficatul nu mai filtrează sângele, creşte presiunea acestuia în vene şi duce la formarea edemelor.

12.Şi nu în ultimul rând, sedentarismul, oboseala şi stresul.

Ce poţi face dacă te confrunţi cu retenţia de apă?

​1. Redu consumul de sare – aportul crescut de sare contribuie masiv la   retenţia apei în îesuturi şi la agravarea edemului odată instalat.


2. Încearcă să eviţi pe cât posibil alimentele bogate în sodiu: carnea procesată, mezelurile, sosurile, produsele de panificaţie cu sare etc.) 


3. Redu aportul de zahăr din alimentaţie – zahărul favorizează creşterea nivelului de insulină, care la rândul ei diminuează capacitatea corpului de a se debarasa de sodiu (sare). Astfel, încearcă să eviţi alimentele extrem de dulci cum sunt prăjiturile, bomboanele şi băuturile carbogazoase.



4. Planul alimentar trebuie să fie cat mai echilibrat. Mănâncă fructe proaspete şi  bogate în potasiu, acestea ne ajută la stimularea şi drenarea limfei. Aici avem: bananele, avocado, portocalele, grapefruitul, kiwi, afine, prunele, caisele, curmalele, stafidele. Bune soluţii sunt şi sparanghelul, varza, îelina, spanacul, cartofii, roşiile, fasolea verde, frunzele de pătrunjel, pepenele roşu, toate aceste alimente fiind stimulente naturale ale diurezei.     

5. Lipsa proteinelor din alimentaţie, poate determina retenţia de apă, deoarece apa din sânge va fi atrasă în ţesuturi. Consumă carne slabă, peşte, brânză nesărată, iaurt, dar şi soia, ciuperci, linte, fasole.                                                 

6. Fă sport. Pentru a ameliora şi preveni retenţia de apă, mobilizează-te cel puţin 20-30 de minute pe zi . Începe cu plimbări în aer liber, mers sau  jogging, cu bicicleta sau alte exerciţii pentru picioare. Mişcarea este o parte necesară a unui stil de viaţă sănătos şi s-a dovedit a fi mai mult decat  eficientă în controlul retenţiei de apă.

Exerciţiile fizice sunt „viaţă pentru limfă’’ deoarece, prin contracţia muşchilor, stimulezi limfa şi acelerezi drenarea acesteia.Tot prin  exerciţiu fizic, elimini sarea din corp sub forma transpiraţiei, astfel instalându-se senzaţia de sete, încurajându-te să bei mai multă apă. Îine minte, bea apă şi nu un lichid care favorizează edemul (sucuri carbogazoase, energizante,etc)

7. Evită stresul – stresul este un factor agravant si declanşator al tulburărilor hormonale, cauze principale pentru predispoziţia către retenţia de apă în ţesuturi. Exerciţiile de respiraţie, terapia prin masaj sau odihna prelungită sunt căi eficiente de a ţine stresul sub control şi de a preveni surplusul de apă din organism.

 

Plantele, de mare ajutor 


– Mătasea de porumb – are efecte diuretice puternice, favorizează    eliminarea apei şi a sărurilor aflate în exces din organism şi calmează durerile renale. Este indicată pentru tratarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor. Se consumă 2 căni pe zi.



– Păpădia – datorită acţiunii diuretice ajută organismul să elimine toxinele rezultate în urma metabolismului şi să reducă surplusul de apă din organism. Frunze de păpădie conţin mai multe minerale şi vitamine esenţiale, inclusiv potasiu şi nu are efecte secundare.



– Coada Calului – principiile active ale acestei plante îi conferă acesteia proprietăţi diuretice şi dezinfectante ale căilor urinare.



- Urzica – frunzele de urzică conţin multe minerale esenţiale, inclusiv potasiu, fier şi magneziu. Urzica este mare sprijin al tractului urinar  acţionând natural, creşte fluxul urinar. 



– Cozile de cireşe – fiind bogate în flavonoide, saponine şi săruri de potasiu, cozile de cireşe ajută la eliminarea toxinelor din organism.



– Turita – aceasta plantă curăţă sângele, tractul urinar şi sistemul limfatic, este anti-inflamatorie, scade tendinţa corpului de a forma tumori, măreste fluxul urinar.

Drenajul limfatic

În cazul retenţiei de apă foarte recomandat şi eficient drenajul limfatic. Această terapie accelerează de patru-şase ori fluxul limfatic, şi asta se vede chiar de la prima şedinţă! Primul semn al eficacităţii acestei terapii este urina. Poate fi mai abundentă şi mai închisă la culoare decât de obicei. Iar senzaţia de bine şi usurare este imediată şi de durată.

Plus că pierzi o cantitate semnificativă de apă de la nivelul abdomenului, picioarelor şi mâinilor. Efectele nu se opresc aici, pentru că ajută şi la eliminarea intestinală. De asemenea, această terapie, ajută la eliminarea grăsimilor, creşte imunitatea şi luptă temeinic şi împotriva celulitei. În general, sunt indicate  2-3 şedinţe pe săptămână, pe durata unei luni.

Un rol foarte important îl au cremele şi uleiurile de corp pe care le folosim şi bineînţeles ce ingredienţi conţin acestea pentru o drenare mult mai accelerată a limfei. Atunci când cumpărăm o cremă, ne gândim ce ingredienţi ar trebui să conţină pentru a ne satisfice cât mai mult obiectivele dorite.

Cremele cu extract din viţă de vie, lavandă, rozmarin, arnică, muşcată şi chiparos sunt printre cele mai eficiente pentru această afecţiune. 

Apeleaza la tratamentele profesioniste de detoxifiere, care sunt de asemenea  o alternativă benefică, pe care o poţi face în cadrul unui salon sau Spa. Aici poţi apela la împachetările cu nămol marin, făcute la rece, care are un efect puternic de detoxifiere şi oxigenare a ţesutului.

Pe lângă activarea circulaţiei sangvine şi limfatice, o exfoliere profesionistă la salon, care se face în cadrul împachetării, face ca pielea să respire, porii să fie curăţaţi iar procesul de regenerare celulară să fie stimulat. Uneori doar schimbând un  mic aspect al vieţii noastre, putem obţine beneficii cum nici nouă, nu ne vine să credem.

Încearcă prin paşi mici şi rezervă-ţi 30 de minute de mişcare, de cel puţin 2-3 ori pe săptămână şi s-ar putea să fii surprins de cât de mult îi se poate îmbunătăţI calitatea vieţii!

Gravidele, victime sigure ale picioarelor umflate

Retenţia de apă este una din neplăcerile celor nouă luni de sarcină. Majoritatea mămicilor ştiu asta! Din păcate, multe graviduţe au o retenţie de apă ceva mai crescută, în trimestrul al treilea de sarcină şi mai ales dacă este şi în perioada verii. 

Aceasta neplăcere şi disconfort apare pentru că amplitudinea uterului  exercită o presiune mare în zona pelvină şi asupra vaselor sangvine care transportă sângele la nivelul extremităţilor. Încearcă să fii cât mai relaxată ,este o perioadă ce va trece. După naştere, odată cu scăderea presiunii din vene, circulaţia sangvină revine la normal şi surplusul de lichide se va elimina. 

Plan de acţiune
Chiar dacă nu este periculoasă retenţia de apă, produce mult disconfort. Poţi reduce neplăcerile renunţând la haine strâmte, la inele, colanţi, purtând încălţăminte comodă şi ciorapi cât mai elastici.

Un plan alimentar cu fructe proaspete şi  bogate în potasiu ne pot ajuta la stimularea şi drenarea limfei. Acestea sunt: bananele, avocado, portocalele, grapefruitul, kiwi, prunele, caisele, curmalele, stafidele. Potasiul se găseşte şi în carnea de vită şi pasăre, în lapte şi iaurt. Bune soluţii sunt şi spanacul, fasolea, cartofii, roşiile, varza, îelina, sparanghelul, frunzele de pătrunjel, castraveţii, roşiile, toate aceste alimente fiind stimulente naturale ale diurezei. Bea şi suc de afine, este un excelent diuretic.

Nu sta prea mult în picioare. Ridică-ţi  din când în când picioarele pe un scaun. În timp ce te odihneşti, citeşti sau te uiţi la televizor, asează o pernă sub picioare, iar când stai în aşezat, încearcă să nu mai stai picior peste picior. 
Evită căldura excesivă, pentru că aceasta dilată vasele de sânge.



Nu uita şi ai grijă de hidratarea pielii de pe întregul corp, mai ales pe cea de pe abdomen. Apelează de câte ori poţi la un masaj pentru graviduţe. Acesta este foarte recomandat şi face bine atât ţie cât şi bebeluşului. Foloseşte creme hidratante şi cu ingredienţi cât mai naturali.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”