6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar

Stilul tău de viaţă îţi poate afecta sistemul imunitar, care te poate proteja de germeni, viruşi şi boli cronice. Înlocuirea anumitor obiceiuri te poate ajuta însă să îţi păstrezi sănătos sistemul imunitar.
  • Publicat:
6 moduri prin care îţi sabotezi sistemul imunitar

Stilul tău de viaţă îţi poate afecta sistemul imunitar, care te poate proteja de germeni, viruşi şi boli cronice.

Înlocuirea anumitor obiceiuri proaste te poate ajuta însă să îţi păstrezi sănătos sistemul imunitar. Verifică această listă pentru a vedea unde poţi face anumite schimbări.

1. Nu dormi prea bine.

În general, ai mai multe şanse de a prinde o răceală sau altă infecţie atunci când nu te odihneşti suficient. Studiile demonstrează că persoanele care şi-au făcut vaccinul, dar nu au renunţat nici la orele de somn, au dezvoltat o protecţie mai puternică împotriva bolii.

Dacă nu dormi suficient,  hormonul stresului cunoaşte valori mai ridicate. Asta îţi poate provoca şi o imflamaţie în corp.

Cercetătorii cred că un adult trebuie să doarmă în jur de nouă ore pe noapte pentru a fi sănătos.

2. Nu faci exerciţii.

Încearcă să faci exerciţii în mod regulat, cum ar fi o plimbare zilnică de 30 de minute. Acesta îţi poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiei.

Dacă nu te antrenezi în mod regulat, poţi dobândi mult mai uşor o răceală, asta spre deosebire de cei care care sunt prieteni cu mişcarea. Exerciţiile fizice pot stimula substanţele chimice din organism, iar asta te poate ajuta să câştigi bătălia cu insomnia.  

3. Dieta ta nu e potrivită.

Alimentele şi băuturile dulci inhibă celulele sistemului imunitar care atacă bacteriile. Acest efect durează cel puţin câteva ore de la consumarea băuturilori. În general, e de preferat, să mănânci mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în nutrienţi precum vitamine (C şi E) beta-caroten şi zinc. Optează pentru fructe şi legume colorate, inclusiv fructe de pădure, citrice, kiwi, mere, struguri roşii, ceapă, spanac, cartofi şi morcovi.

La capitolul alte alimente bune pentru sistemul imunitar, specialiştii includ usturoiul proaspăt, care poate ajuta la combaterea viruşilor şi a bacteriilor, şi supa de pui, care vă poate da o stare mult mai bună.

Unele soiuri de ciuperci – cum ar fi Shiitake – pot, de asemenea, ajuta sistemul imunitar.

4. Eşti întotdeauna stresat.

Toată lumea are parte de stres, pentru că acesta face parte din viaţă. Cu toate astea, dacă stresul persistă o perioadă lungă de timp, te face mai vulnerabil la boli, de la răceli, la boli grave.

Anxietatea îţi expune corpul unui flux constant de hormoni de stres, care suprimă sistemul imunitar. Este posibil să nu reuşeşti să scapi de stres, dar poţi învăţa să îl gestionezi mult mai bine. Dacă elimini agitaţia din viaţa ta, poţi dormi mult mai bine, iar asta îmbunătăţeşte funcţia imună.

De asemenea, oamenii care meditează în mod regulat nu au probleme cu sistemul imunitar, arată unele studii. Cercetătorii care au reunit mai mulţi oameni pentru un experiment au observat că cei care au meditat timp de 8 săptămâni au obţinut mai mulţi anticorpi, ca raspuns la un tratament atigripial, decât cei care nu au făcut asta.  4 luni mai târziu această stare se menţinea.

5. Te-ai izolat prea mult.

Relaţiile de prietenie şi socializarea contează foarte mult. Persoanele care reuşesc să stabilească anumite conexiuni cu prietenii , fie că este vorba de nişte prieteni apropiaţi sau de un grup mai mare, au o imunitate mai puternică decât cei care se simt singuri, arată studiile.

Studenţii singuri care participau la un studio au avut un răspuns imun mai slab la un vaccin antigripal, decât cei care obişnuiesc să îşi pătreacă timpul în compania celorlalţi.

Deşi există multe alte lucruri care vă afectează sănătatea, legăturile pe care le creaţi cu ceilalţi oameni sunt întotdeauna o idee bună.

6. Ţi-ai pierdut simţul umorului.

Râsul e bun pentru tine. Reduce nivelul hormonilor de stres din corpul tău şi stimulează un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva infecţiilor.

Chiar şi anticiparea unui eveniment amuzant poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Bărbaţii care participau la un studiu au fost anunţaţi cu trei zile înainte că vor viziona un videoclip amuzant. În mod miraculous, nivelul hormonilor de stres a scăzut.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân