6 reguli de respectat atunci când consumi alcool

Lăudat de unii, mai ales pentru virtuţile lui de socializare, ponegrit de alţii care îl consideră duşmanul de temut al ficatului, alcoolul este un aliment controversat. Iată 7 reguli dacă, totuşi, vrei să bei alcool.
  • Publicat:
6 reguli de respectat atunci când consumi alcool

Lăudat de unii, mai ales pentru virtuţile lui de socializare, ponegrit de alţii care îl consideră duşmanul de temut al ficatului, alcoolul este un aliment controversat. Iată 6 reguli care îţi vor fi de ajutor dacă vrei să bei alcool. 

Evită pierderea folaţilor 

Alcoolul elimină din organism o bună parte din acisul folic şi vitamina B6, care sunt esenţialepentru protecţia împotriva multor boli, printre care cancerul de sân. Dacă bei alcool în mod regulat, asigură-te că acumulezi şi suficient acid folic ( existent în ficat, cereale îmbogăţite cu acid folicpentru micul dejun, legume cu frunze verzi şi numeroase suplimente alimentare).

Mai puţin, pentru a reduce caloriile

Un gram de alcool conţine aproximativ 7 calorii, astfel încât, dacă doreşti să slăbeşti, nu uita că păhărelele – chiar şi mici – pot da cântarul peste cap.

Nu mai mult de două pahare pentru sâni sănătoşi

Femeile care beau trei pahare pe zi sau mai mult au aproape 30% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la sân, prin comparaţie cu cele care nu consumă alcool. Aşadar, pentru a-ţi proteja sânii, alege băuturi nelacoolice sau limitează-te la un pahar pe zi, maximum cinci pe săptămână.

Bea vinuri colorate

Dacă bei numai unu-două pahare de vin pe zi poţi reduce riscul bolilor cu până la 30%, iar vinurile roze sau roşii pot fi chiar mai benefice decât vinul alb, datorită nivelurilor mai mari de antioxidanţi pe care-i conţin.

Alege băuturi tari incolore

Băuturile spirtoase şi cocteilurile alcoolice colorate conţin niveluri mai ridicate din substanţe numite „congeneri” care pot fi toxice pentru creier şi sistemul nervos. De aceea, dacă bei whiskey este mai probabil să fii mahmură a doua zi, decât dacă ai băut vin alb. Pentru un cap limpede, mergi pe băuturi incolore.

Fereşte-te de prea multă bere

Experţii cred că 1 litru de bere pe zi poate contracara efectele benefice pe care le are asupra colonului o alimentaţie sănătoasă abundentă în fructe proaspete şi legume, crescând susceptibilitatea la cancerul de colon prin reducerea nivelului de acid folic

 

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
14 motive să bei mai multă apă
14 motive să bei mai multă apă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”