Afecţiuni aparent banale care pot cauza infertilitate

Dacă îţi doreşti să devii mamă, citeşte cu atenţie acest articol despre anumite afecţiuni care pot părea banale, dar care, totuşi, îţi pot cauza infertilitatea.
  • Publicat:
Afecţiuni aparent banale care pot cauza infertilitate

Infertilitatea nu mai este demult un subiect tabu. Există o mulţime de cupluri care nu reuşesc să-şi împlinească visul de a deveni părinţi şi pierd ani până ajung în cabinetul unui medic specialist în infertilitate. Şi multe dintre aceste ”bătălii„ cu infertilitatea ar putea fi cucerite mai uşor dacă anumite simptome sau afecţiuni ar fi recunoscute din timp.

Despre cele mai frecvente afecţiuni considerate de cele mai multe ori banale, dar care pot duce la diagnosticul de infertilitate, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

 

Afecţiuni care afectează fertilitatea: sindromul ovarelor polichistice

Sindormul ovarelor polichistice sau SOP afectează un procent important din categoria femeilor aflate la vârstă fertilă. Afecţiunea este caracterizată prin prezenţa pe ovare, mai mari decât în mod obişnuit, a unor chisturi ce conţin ovule nematurizate. De asemenea, tulburările de ciclul menstrual, ceea ce are ca primă consecinţă faptul că ovulaţia nu are loc lunar, excesul de pilozitate şi obezitatea sunt alte manifestări importante ale SOP.  Depistat la timp, sindromul ovarelor polichistice este tratabil. Se pot obţine sarcini inclusiv pe cale naturală, dacă afecţiunea este depistată în stadiu incipient şi tratată corect.

Afecţiuni care afectează fertilitatea: infecţiunile aparatului genital

Infectiile aparatului genital sunt o altă posibilă cauză a infertilităţii. Infecţiile cu Candida, Trichomonas, Chlamydia, Mycoplasma ori Gonoreea sunt imposibil de diagnosticat dacăpacienta nu se prezintă la control medical imediat ce simptomele au apărut! Cele mai importante dintre simptome sunt secreţiile vaginale urât mirositoare, senzaţiile de mâncărime şi arsura, durerile în timpul contactului sexual, durerea la urinare, apariţia inflamaţiilor la nivelul organelor genitale. Fără un diagnostic şi, mai ales, fără un tratament corespunzător, aceste infecţii pot duce, pe termen lung, la apariţia infertilităţii.

Cavitatea uterului este căptuşită de o mucoasă numită endometru. Endometrioza, frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 şi 40 de ani, este acea afecţiune ce constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavităţii uterine (pe ovare, trompe, intestine, pe suprafaţa mucoasei din cavitatea pelvină etc). De multe ori, această afecţiune este descoperită abia când femeia începe şirul analizelor pentru despistarea infertilităţii. Un prim indiciu despre posibila existenţă a endometriozei este testul CA 125, o simplă analiză de sânge. Laparoscopia este cea mai bună metodă de a diagnostica boala, dar şi de a o îndepărta. Este o intervenţie chirurgicală minim invazivă, care foloseşte un dispozitiv numit laparoscop. Rata de recurenţă a endometriozei este de aproximativ 40% şi, de asemenea, este o afecţiune care se moşteneşte.

Afecţiuni care afectează fertilitatea: endometrioza

Menopauza precoce este un diagnostic din ce în ce mai des întâlnit şi de la vârste ce pornesc de la 25 de ani! Printre posibilele cauze ale acestei afecţiuni sunt afecţiunile autoimune tiroidiene sau articulare, infecţiile ovarelor, anomaliile cromozomiale. Afecţiunea este caracterizată de menstruaţii neregulate, uscăciunea vaginului, apariţia bufeurilor etc. Poate fi depistată prin efectuarea unor teste hormonale: FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiol, AMH sau hormonul anti-mullerian.
PRP sau Platelet Rich Plasma, a punctat dr. Vythoulkas, este o procedură ce poate îndeplini visul unei femei cu acest diagnostic. Procedura constă în extragerea unor celule din sângele femeii, prelucrarea în laborator şi injectarea lor apoi în ovare, pentru a produce din nou material genetic, sau în endometru, pentru a-l îngroşa şi a permite ulterior fixarea embrionului.

Afecţiuni care afectează fertilitatea: fibromul uterin

Fără a se cunoaşte cu exactitate cauzele apariţiei acestei tumori, fibromul uterin reprezintă o înmulţire a unor celule ce se formează în peretele uterului, devenind un obstacol atunci când se doreşte obţinerea unei sarcini. În cele mai multe dintre cazuri, simptomele existenţei acestei tumori necanceroase sunt sângerările abundente şi prelungite, dureri acute în perioada menstruală, dureri pelvine, crampe, dificultăţi de tranzit, senzaţii permanente de balonare şi creşterea circumferinţei abdomenului, presiune în abdomen, dureri în timpul actului sexual, dureri acute în zona lombară. Prezenţa fibromului poate îngreuna sau chiar împiedica apariţia unei sarcini, fiind în acelaşi timp şi una dintre cauzele avortului spontan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”