Alcoolul

Avertisment: consumul moderat de alcool NU dauneaza sanatatii. Cercetatorii ridica alcoolul in slavi cand ii mai descopera cate un beneficiu, dar ne si trag de maneca pentru a ne face constienti ca si un pahar in plus anuleaza efectele pozitive si ne prov
  • Publicat:
Alcoolul
Alcoolul

Sa ne uitam intai in ograda noastra, pentru ca avem de ce: un studiu intocmit de Institutul britanic de studii privitoare la alcool si prezentat in noiembrie la o conferinta internationala organizata la Vilnius, pe tema alcoolismului si toxicomaniei, arata ca romanii, alaturi de cetatenii a cinci state foste comuniste care au aderat la UE, sunt cei mai mari consumatori de alcool din Europa. Concret, romanii consuma anual mai mult de 18,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor, fata de media de 15 litri din Uniunea Europeana. Stirea nu a prea surprins, iar faptul ca romanu-i frate cu paharu’ se poate observa cu usurinta (cine are inca dubii sa priveasca un buletin de stiri sa vada cum sta treaba). Si totusi cat de turmentata e capra vecinului? Cercetarile vorbesc: consumul excesiv de alcool este in crestere in intreaga lume. Cateva sondaje realizate in Australia, America si Canada au aratat ca aceasta crestere se manifesta mai puternic in cazul femeilor si al tinerilor.

Cand alcoolul nu ne face rau, cat de bine ne face?
Cei care consuma moderat bauturi alcoolice duc o viata mai sanatoasa si mai lunga, in comparatie cu cei care nu beau deloc alcool sau, din contra, beau prea mult. Pe langa faptul ca s-a dovedit ca sunt mai feriti de atacurile de cord, au sanse mai mici sa sufere de hipertensiune, boli arteriale, Alzheimer sau chiar de banala raceala. Cine bea cu masura e mai putin predispus la diabet, artroza, osteoporoza, aparitia pietrelor la ridichi, boli digestive, stres si depresie, tulburari de memorie, boala Parkinson, hepatita A, cancer pancreatic, cancer duodenal, disfunctii erectile, boli ale ficatului. Exista cercetari peste cercetari care au dus la aceste concluzii. E drept ca au fost efectuate in special in SUA si au fost realizate pe esantioane relativ mici. Alcoolul a fost folosit ca medicament de cand lumea, primele date despre puterile sale terapeutice fiind prezente in Vechiul si Noul Testament, unde sunt mentionate de 191 ori. Cat despre legatura dintre longevitate si consumul moderat de alcool, chinezii si americanii s-au intrecut in studii pe aceasta tema: o cercetare realizata recent la Harvard a demonstrat ca riscul de deces este cu 21% pana la 28% mai mic la cei care beau moderat alcool, in comparatie cu cei care nu se ating deloc de bautura.

Un studiu efectuat la Universitatea din Londra sustinea ca „alcoolul salveaza mai multe vieti decat ia”, sugerand ca un consum mic sau mediu de alcool a dus la salvarea unui numar mai mare de vieti decat numarul celor care s-au sfarsit din cauza abuzului de bautura. „Daca nimeni din lumea asta nu ar mai pune gura pe alcool, rata mortalitatii ar creste semnificativ”, a declarat autorul cercetarii. Recapitulam cuvantul-cheie al acestui paragraf: mo-de-ra-tie. Si acum nu te apuca sa bei din cand in cand doar pentru ca studiile indica o lista foarte lunga de beneficii, poti fi protejata de acele maladii si facand sport, mancand sanatos etc.

Cate un pic, pic, pic… pana cand e prea tarziu
Cand excesul ia locul moderatiei, nimic bun nu poate sa iasa de aici. Cei care abuzeaza de alcool risca sa faca numeroase tipuri de cancer (cancer la gura, cancer de esofag, cancer la gat etc.), boli ale ficatului (necrutatoarea ciroza), ale pancreasului, tulburari cardiovasculare, maladii ale sistemului nervos, tulburari psihice (anxietate, depresie, tulburari de comportament). Alcoolul este cauza principala a comiterii crimelor, a accidentelor rutiere sau a celor domestice in foarte multe tari. Din cauza consumului de alcool in perioada sarcinii, foarte multi nou-nascuti se nasc cu boli psihomotorii. In Franta, de exemplu, 5 milioane de cetateni sunt bautori inraiti, iar 8 milioane sufera direct sau indirect din cauza alcoolului. Datele au determinat guvernul sa porneasca o campanie agresiva impotriva consumului excesiv de alcool: cifre negre incearca sa-i aduca pe francezii iubitori de alcool cu picioarele pe pamant: 40.000 dintre ei mor anual din cauza alcoolismului care este, de altfel, a treia cauza de mortalitate in tara vinurilor.

Si totusi cat de mult e prea mult?
In SUA, sa bei cu masura inseamna sa te limitezi la doua bauturi pe zi, daca esti barbat, si la una daca esti femeie. In cazul femeilor, dependenta se instaleaza mai repede decat in cazul barbatilor, la aceeasi cantitate de alcool consumata alcoolemia e mai mare in cazul femeilor – alcoolul se dilueaza mai putin in masa musculara, care e mai slaba, iar eliminarea alcoolului e mai lenta decat in cazul barbatilor. O bautura inseamna o sticla obisnuita de bere, un pahar mediu de vin sau 50 ml de lichior, de exemplu. In Australia, Italia si Franta, „moderatia” inseamna trei bauturi pe zi pentru barbati. Oamenii sunt diferiti, asa ca a bea cu moderatie inseamna altceva pentru fiecare. Consulta-te cu medicul, daca vrei sa stii exact cand intreci masura.

Vinul rosu – cercetatorii spun ca e plin de beneficii: reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, tine departe chiar si raceala si te fereste si de herpes.
Whisky – e una dintre bauturile cele mai sarace in calorii: 50 ml contin doar 104 calorii. Mult mai putin decat un pahar de vin sau o jumatate de halba de bere.
Coniac – de cateva  secole, francezii il folosesc ca leac in mai multe boli. Iar acum specialistii muncesc de zor sa-i demonstreze beneficiile.
Martini – e si el pe lista alba a medicilor, care spun ca are in compozitie foarte multi antioxidanti si ca ar trebui sa il preferam vinului si whisky-ului.
Bere – la fel ca si vinul, pune umarul la tinerea la distanta a bolilor de inima. Nu are colesterol, nu are grasimi si contine Mg, Se si K, precum si vitamina B.
 

Vedete pe trei carari

Baiatul rau si baut al Hollywood-ului
Actor talentat si nefamilist convins, Colin Farrell si-a inecat mult timp succesul in alcool. Vuiau ziarele de stiri despre betiile sale. Pana cand a pus piciorul in prag si i-a anuntat pe jurnalisti ca ia drumul clinicii de dezintoxicare de dragul fiului sau. S-a internat si tratamentul chiar a dat rezultate. Cat o sa-l tina, ramane de vazut.

Fata lu’ tata nu s-a dat pe brazda
Mare zarva a mai fost in redactiile revistelor de scandal, cand Nicole Richie, fiica adoptiva a lui Lionel Richie, nu a mai aparut la petrecerile mondene cu cea mai buna prietena a sa, Paris Hilton. Cele doua s-au certat strasnic dupa ce Nicole a decis sa o lase mai moale cu viata de noapte – implicit cu drogurile si bautura, si sa se interneze, insa de curand a lesinat intr-un bar dupa ce a consumat alcool.

Patimile lui Gibson
Asta-vara a avut ghinionul sa fie prins baut la volan si asa a aflat o lume intreaga ca actorul are o slabiciune pentru alcool. Pedeapsa a fost pe masura: trei ani de inchisoare cu suspendare, o amenda frumusica si inscrierea la cursuri de reabilitare. De asemenea, Mel s-a oferit sa vorbeasca publicului despre pericolul de a conduce cherchelit un vehicul. La scurt timp dupa incident, a aparut la tv cu ochii in pamant si a spus ca este „foarte rusinat” de ce a facut.

Domnul Hac Kidman
Dupa nici patru luni de la nunta cu frumoasa Nicole, Keith Urban a revenit la vechile si proastele obiceiuri: paharelele fara numar. El a cazut de nenumarate ori in patima bauturii, dar parea ca a iesit de acolo definitiv de dragul actritei. Exista chiar o clauza in contractul lor prenuptial legata de acest viciu al cantaretului. Dar numai la asta nu se gandeste acum Nicole care isi viziteaza sotul la clinica de dezalcoolizare.

Mrs. Doubtfire, taticul nostru betiv
Maestrul comediilor, Robin Williams, traieste o drama: nu poate renunta la pahar si pace. Asa ca, la sfaturile bunului prieten Gibson, s-a dus de pe covorul rosu direct la dezalcoolizare. Purtatorul sau de cuvant a declarat ca actorul „s-a trezit din nou in patima bauturii si, de dragul familiei sale, a decis sa ia masuri drastice pentru a reusi sa depaseasca acest moment”.

I will always love you, alcohol
Cum casnicia ei cu Bobby Brown scartaia din toate balamalele, Whitney Houston si-a gasit mangaierea in alcool si droguri. Aproape toate drumurile ei duceau la clinica de reabilitare. In ultima vreme pare totusi sa-si fi revenit: ultima vizita la dezalcoolizare dateaza de anul trecut, cand a urmat un tratament de cinci zile, iar acum, ca a divortat, are toate sansele sa spuna adio viciilor.

Alcoolica la 13 ani. Si nu in vreun rol!
La 13 ani, Drew Barrymore primea tratament la un centru pentru alcoolici. In Ajunul Craciunului din 1988, ziarele titrau pe prima pagina: „Micuta vedeta din E.T a ajuns la dezalcoolizare”. Purtatorul sau de cuvant nu a spus atunci decat ca Drew se simte bine si este foarte optimista. Se pare ca a reusit sa treaca peste acest episod si sa nu mai cada prada tentatiei.

Perry si bautura – best friends
Popularitatea serialului „Prietenii tai” i-a luat mintile lui Matthew Perry care, in 2001, a inceput sa bea din ce in ce mai mult. Si totusi, intr-un moment de luciditate a batut la usa unei clinici. „A fost inspaimantator, nu voiam sa mor”, a marturisit el revistei „People“.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân