Alimente anti-inflamatoare care previn apariţia tumorilor

Inflamaţia este unul dintre inamicii numărul 1 ai sănătăţii noastre. Deşi este considerată un răspuns al sistemului imunitar la o agresiune generată de bacterii, virusuri, paraziţi, traumatisme, substanţe toxice etc., inflamaţia este totuşi un proces patologic ce dă startul distrugerii la nivel celular. Pe un astfel de fond, se nasc şi proliferează tumorile, inclusiv cele de natură malignă.
  • Publicat:
Alimente anti-inflamatoare care previn apariţia tumorilor

Inflamaţia este unul dintre inamicii numărul 1 ai sănătăţii noastre. Deşi este considerată un răspuns al sistemului imunitar la o agresiune generată de bacterii, virusuri, paraziţi, traumatisme, substanţe toxice etc., inflamaţia este totuşi un proces patologic ce dă startul distrugerii la nivel celular. Pe un astfel de fond, se nasc şi proliferează tumorile, inclusiv cele de natură malignă.

Din ce în ce mai multe studii confirmă faptul că inflamaţia cronică este principala cauză a multora dintre maladiile grave ale secolului nostru, între care afecţiunile cardiovasculare, multe forme de cancer şi Alzheimer.

Inflamaţia apărută a suprafaţa pielii, spre exemplu, ca reacţie în urma unei arsuri, lovituri sau a oricărui alt tip de traumatism, este un răspuns normal al organismului, ce are rol protector, nicidecum distructiv. Însă, atunci când inflamaţia persistă şi nu are nici un scop constructiv, se ajunge la distrugere celulară şi la îmbolnăvire.

Stresul, sedentarismul, predispoziţia genetică, expunerea la un mediu poluat – iată factorii care contribuie la favorizarea inflamaţiei cronice. 

Din fericire însă, această ameninţare la adresa sănătăţii noastre poate fi neutralizată cu ajutorul unei diete atent concepute. Piramida alimentelor anti-inflamatorii, alcătuită de către specialiştii în nutriţie, include fructe, legume, condimente şi chiar ciocolată!  

Top 10 alimente anti-inflamatorii

1. Condimente – unele dintre acestea au efecte protectoare, deci nu ar trebui să ne ne lipsească din farfurie: ghimbirul, curcuma.  

2. Fructe – limitaţi consumul de fructe tropicale, precum bananele sau ananasul, şi axaţi-vă pe fructe de pădure, cireşe, mere, pere, avocado, alune, nuci, caju, migdale. Atenţie, nu consumaţi niciodată unt de arahide întrucât conţine grăsimi periculoase!  

3. Legume – alegeţi-le pe cele cu indice glicemic scăzut, căci acestea nu cresc nivelul glucozei din sânge: rădăcinoasele, broccoli, ciuperci, dovleac etc.  

Leguminoasele – dacă aveţi nevoie de proteine, încercaţi să le înlocuiţi pe cât posibil pe cele de origine animală cu cele de origine vegetală. Soia, fasolea, lintea şi alte leguminoase vă pot asigura necesarul de proteine fără să favorizeze procesul inflamator.  

4. Cereale integrale – pentru a menţine zahărul din sânge la un nivel scăzut şi stabil, includeţi în alimentaţia zilnică cereale integrale a căror digestie este mai lentă şi, deci, asigură saţietatea pe o mai lungă durată de timp, comparativ cu chipsurile, carofii prăjiţi şi alte snacksuri care cresc brusc nivelul de glucoză din sânge imediat după consum, iar apoi îl scad la fel de brusc, ajungând să ni se facă foame imediat ce am terminat de mâncat.

Cerealele integrale sunt o sursă fantastică de fibre, iar specialiştii ne sfătuiesc să consumăm circa 40 de grame zilnic căci ajută digestia, eliminarea toxinelor din organism şi, deci, combat inflamaţia.  

 
5. Peşte – consumaţi-l de cel puţin 2 ori pe săptămână.

Alegeţi speciile grase, bogate în acizi graşi Omega 3 care au rol anti-inflamator – somonul sălbatic, sardinele în apă sau în ulei de măsline, heringul, codul negru.  

6. Ulei – La o dietă de 2000 de calorii pe zi, 600 trebuie să provină din grăsimi. Sănătoase, desigur! Eiminaţi uleiul de floarea soarelui, porumb sau alte mixturi vegetale şi folosiţi numai uleiul extra-virgin de măsline. Dacă aveţi nevoie de un ulei cu aromă neutră pentru gătit, alegeţi-l pe cel de canola. Eliminaţi din alimentaţie margarina şi orice produs care are în compoziţie grăsimi parţial hidrogenate.  

7. Lactate – alegeţi produsele lactate de calitate, iaurtul şi brânzeturile naturale, evitaţi-le pe cele procesate.  

8. Ciocolată – nu este interzisă, câtă vreme o consumăm cu moderaţie. Vorbim desigur despre cea neagră, care are cel puţin 70% cacao în compoziţie. Are un conţinut relativ scăzut de zahăr şi ne asigură o porţie de grăsimi sănătoase.

9. Apa – dacă apa de la robinet are un gust şi un miros stringent de clor sau alte substanţe, cumpăraţi-vă un purificator sau beţi numai apă îmbuteliată. Aveţi grijă să vă hidrataţi suficient şi, în loc de sucurile din comerţ, alegeţi infuzia de plante, sucurile preparate în casă, limonada.  

10. Alcool – evitaţi-l pe cât posibil! Atunci când sunteţi nevoiţi să închinaţi un pahar, alegeţi vinul, însă nu mai mult de un pahar.  

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”