Aloe vera – potenţial tratament pentru diabet?

O meta-analiză sugerează că aloe vera stimulează secreţia de insulină în organism şi că poate fi folosită ca tratament pentru diabetul de tip 2.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aloe vera – potenţial tratament pentru diabet?
Aloea şi mierea sunt poate cele mai puternice substanţe care pot fi aplicate extern pentru a grăbi vindecarea rănilor cauze de arsuri şi pentru a preveni infecţiile. Ele menţin hidratat ţesutul ars, calmează ţesutul deteriorat şi refac fluidele pierdute din corp direct prin piele. În acelaşi timp, sunt antiinflamatoare şi antibacteriene puternice. Este aproape imposibil pentru o infecţie stafilococă să se instaleze când una dintre aceste substanţe este aplicată pe pielea arsă.

Epidemia de diabet creşte într-un ritm alarmant, fiind principala cauză a mortalităţii la nivel global. Faptul că mai puţin de jumătate dintre pacienţii care suferă de diabet de tip 2 reuşesc să ţină sub control boala subliniază necesitatea unor tratamente noi şi accesibile, nelimitate de efecte adverse.

O analiză comună a 9 studii separate care au examinat efectul administrării pe cale orală a aloe vera la persoanele care suferă de diabet şi la pre-diabet sugerează că planta medicinală ar trebui analizată ca un potenţial compus anti-diabet.

Analiza de date a fost condusă de o echipă de cercetători de la Centrul Medical David Grant USAF al Bazei Aeriene Travis din Fairfield, California. Concluziile analizei au fost publicate în Jurnalul de Medicină Complementară şi Alternativă.

Meta- analiza arată că persoanele care suferă de diabet şi care au valorea glicemiei peste 200 mg/dl ar putea beneficia cel mai mult în urma unui tratament cu aloe vera.

Caracterizat printr-un exces permanent de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau a unora care ţin de stilul de viaţă. Diabetul se traduce printr-o crestere a nivelului glucozei din sânge care poate duce la afecţiuni ale organelor dacă nu este tratată corespunzător. Există peste 328 de milioane de persoane care suferă de diabet, la nivel global. Cele mai multe dintre ele suferă de diabet zaharat de tip 2.

Persoanele care suferă de diabet sunt mai interesate de medicina alternativă şi complementară faţă de cele sănătoase. Un tratament foarte popular este aloe vera (Aloe barbadensis), o plantă medicinală folosită de mii de ani. Supranumită “planta miraculoasă” sau “medicament natural”, aloe vera este folosită pentru proprietăţile sale de peste 4.000 de ani. Aloe vera era folosită de egipteni, greci, chinezi şi indieni pentru a vindeca anumite boli, dar şi pentru a-şi înfrumuseţa trupul.
Aloe vera este folosită şi pentru a trata dermatita seboreică, psoriazisul şi chiar herpesul genital.

Aloe vera conţine zeci de compuşi activi

Frunzele de Aloe vera conţin componenta cea mai valoroasă a plantei, faimosul gel de aloe, foarte bogat în substanţe necesare organismului: peste 75 nutrienţi, 200 compuşi  activi,20 minerale,18 aminoacizi şi 12 vitamine. Instabilitatea accentuată a gelului de aloe a constituit un obstacol important în calea răspândirii sale. Produsele pe bază de aloe vera au la bază, în general, frunzele , gelul de aloe, sau ambele.

Planta de aloe vera conţine 75 de nutrienţi care includ vitamine, enzime, minerale, enzime, polizaharide, acizi grasi, saponine, lignină, fitosteroli, acid salicilic, antioxidanti, flavonoizi.”, notează autorii studiului. Altfel spus, aloe vera conţine toţi nutrienţii importanţi de care are nevoie organismul nostru.

Nenumărate studii arată că o parte din aceşti compuşi joacă un rol important în reglarea glicemiei. Aloe vera reglează tensiunea arterială, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce colesterolul şi glicemia şi ar putea fi de ajutor în cazul bolilor de inimă
Planta mai conţine urme de crom, magneziu, mangan şi zic, esenţiale pentru metabolismul glucozei, proces stimulat de insulină.

Consumul sucului de aloe vera a devenit din ce în ce mai popular şi dovezile referitoare la reglarea glicemiei sunt tot mai multe.

Cetătorii de la Centrul Medical David Grant USAF al Bazei Aeriene Travis au analizat efectele sucului de aloe vera administrat pe cale orală asupra glicemiei (FBG), hemoglobinei, testul de toleranţă la glucoză şi o serie de alte markeri analizaţi în cazul persoanelor cu diabet.

S-au găsit doar 9 studii care analizaseră nivelul glicemiei şi al hemoglobinei.  În urma acestor studii, s-a monitorizat rezultatele glicemiei pentru 283 de subiecţi şi ale hemoglobinei pentru 89 de subiecţi. S-a observat că nivelul glucozei din sânge s-a normalizat în urma consumului de aloe vera, datorită efectelor sale anti-diabetice.

Meta –analiza a arătat că administrarea de aloe vera a redus nivelul glucozei din sânge cu 46,6 mg/dl, iar pe cel al hemoglobinei cu 1.05 la persoanele analizate. Cercetătorii susţin că pacienţii cu un nivel al glicemiei  mai mic de 200 mg/dl obţin cele mai multe beneficii în urma acestui tratament naturist.

În concluziile studiului, cercetătorii atrag atenţia şi asupra a câtorva limite ale meta-analizei. De exemplu, în cele 9 studii există inconsistenţe în ceea ce priveşte formula de aloe vera folosită, ceea ce face dificilă determinarea eficienţei fiecărui produs derivat din această plantă. Cercetarea sugerează că aloe vera stimulează secreţia de insulină în organism şi că poate fi folosită ca tratament pentru diabetul de tip 2.

Totuşi, există opinii în lumea medicală conform cărora administrarea produselor pe bază de aloe vera ar putea contribui la dezechilibrul electrolitic din sânge, simptom ce apare frecvent la diabetici.

În plus, există experţi care susţin că administrarea produselor aloe pe cale orală poate scădea dramatic nivelul de zahăr în sânge. Prin urmare, persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să fie prudente atunci când optează pentru un tratament naturist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”