Atenţie, bărbaţi! Varicele nu afectează doar femeile!

Doar femeile au varice! Într-adevăr, boala venoasă apare în special în rândul femeilor, însă şi bărbaţii se pot confrunta, în mod egal, cu boala venoasă cronica de-a lungul vieţii. Stilul de viaţă sedentar, statul în picioare foarte mult timp, efortul muscular prelungit, obezitatea şi chiar sarcina, sunt doar câţiva factori care cresc riscul apariţiei bolii venoase cronice, iar interesul scăzut acordat sănătăţii determină apariţia numeroaselor complicaţii ale bolii venoase cronice.
  • Publicat:
Atenţie, bărbaţi! Varicele nu afectează doar femeile!

Doar femeile au varice! Într-adevăr, boala venoasă apare în special în rândul femeilor, însă şi bărbaţii se pot confrunta, în mod egal, cu boala venoasă cronica de-a lungul vieţii.

Stilul de viaţă sedentar, statul în picioare foarte mult timp, efortul muscular prelungit, obezitatea şi chiar sarcina, sunt doar câţiva factori care cresc riscul apariţiei bolii venoase cronice, iar interesul scăzut acordat sănătăţii determină apariţia numeroaselor complicaţii ale bolii venoase cronice.

În cazul femeilor, simptomele apar, în special, după perioada maternităţii, după 30 de ani, fiind rare cazurile în care acestea să dezvolte varicele mai timpuriu, iar în cazul bărbaţilor, riscul apariţiei varicelor creşte după vârsta de 40 de ani.

Statisticile au demonstrat un număr îngrijorător de cazuri de varice în rândul femeilor, estimându-se că aproape 80% dintre femei au fost diagnosticate cu boala venoasă cronică. Astfel, se poate observa faptul că femeile sunt de patru ori mai predispuse apariţie bolii venoase cronice spre deosebire de bărbaţi, care au fost diagnosticaţi cu varice în proporţie de 20%.

Deşi este o afecţiune asociată, în general, femeilor, boala venoasă cronică afectează aproape 20% dintre bărbaţi. Sedentarismul, orele prelungite de stat la birou, statul îndelungat în picioare,  greutatea peste limita normală şi chiar constipaţiile, sunt principalele cauze care favozireaza instalarea varicelor la bărbaţi. În general, bărbaţii tind să nu se alarmeze la o simpa durere sau senzaţie de arsură ori mâncărime la nivelul gambelor, însă odată ce aceste simptome devin repetitive şi creează un real discomfort, se recomandă un consult medical pentru a determina cauza acestor simptome.
Este foarte important şi absolut necesar conştientizarea şi încadrarea varicelor în categoria bolilor care afectează sănătatea oamenilor, întrucât netratarea acestora sau, dimpotrivă, aplicarea unor tratamente inadecvate pot înrăutăţi starea de sănătate a pacientului.

Varice – factori de risc

Boala venoasă cronică apare, în special în rândul femeilor, la nivelul membrelor inferioare, factorul declanşator principal fiind cel ereditar, însă există şi alţi numeroşi factori care favorizează apariţia bolii venoase cronice în rândul femeilor, precum poziţia în şezut într-un timp îndelungat, sau dimpotrivă, statul în picioare foarte mult timp, supraponderalitatea (creşterea în greutate peste normal) şi, nu în ultimul rând, sarcina.

Pentru multe femei, problema varicelor este, una ce ţine de estetică, foarte multe dintre paciente simţindu-se complexate, în special în sezonul cald, când picioarele sunt mult mai expuse privirii publicului. Medicii specialişti atrag atenţia asupra acestui comportament, semnalând necesitatea unui consult medical imediat ce au fost remarcate primele simptome ale bolii venoase cronice. Mai mult decât aspectul inestetic, varicele sunt o boală a picioarelor, care pot pune în pericol sănătatea pacientului atunci când nu este tratată corect.

Femeile însărcinate sunt supuse unui risc major în ceea ce priveşte apariţia varicelor, în special începând cu  al treilea trimestru de sarcină. Odată cu avansarea sarcinii, presiunea şi greutatea care este pusă pe membrele inferioare creşte şi, totodată, în corpul gravidei au loc numeroase schimbări hormonale care modifică pereţii venelor ce se dilată mult mai uşor, favorizând astfel apariţia varicelor.

Varice – simptome

Indiferent de sex sau de vârstă, boala venoasă cronica ameninţa tot mai mult sănătatea picioarelor, având o evoluţie rapidă, dar tăcută, motiv pentru care majoritatea pacienţilor ajung la medicul specialist într-o fază avansată a bolii, deoarece au ignorat micile simptome care anunţau apariţia varicelor.

Femei sau bărbaţi, tineri sau bătrâni, în general, pacienţii nu se alarmează atunci când resimt o senzaţie de greutate în picioare, arsuri sau dureri, umflături ale gleznelor sau chiar mâncărimi ale venelor. De la aceste simptome simple se poate ajunge la altele manifestări cu mult mai grave, precum afectarea pielii sau apariţia unor răni deschise,  chiar sângerânde numite ulcere venoase.

Varice – complicaţii

Pacienţii care nu consultă medicul specialist odată ce au resimţit simptomele bolii venoase cronice, se expun unor complicaţii severe care pot pune în pericol sănătatea acestora. Atunci când venele varicoase nu sunt tratate, există riscul apariţiei unor cheagurile de sânge care pot duce la accidente ischemice (lipsa irigării cu sânge a unui anumit organ) la nivel cerebral, pulmonar sau al altor organe interne importante.
Tromboza venoasa profundă, boală care se datorează printre altele şi varicelor netratate la timp şi corect, are ca rezultat formarea acestor cheaguri de sânge şi poate cauza aşadar nu doar afectarea membrelor inferioare ci şi a altor organe importante (inima, creier, plămâni, rinichi etc.)
Este foarte important că odată resimţite simptomele bolii venoase cronice, pacienţii să consulte medicul specialist pentru a începe imediat tratamentul recomandat pentru a ameliora şi vindecă venele varicoase.

Varice – tratament

„În tratamentul varicelor superficiale este utilizata scleroterapia, care presupune injectarea unei solutii sclerozante in varice, folosindu-se un ac extrem de fin. Tratamentul dureaza 30-40 de minute si presupune utilizarea ecografiei Doppler, pentru identificarea venelor profunde, inabordabile prin control vizual”, susţine prof. dr. Silviu Constantinoiu.

Printre remediile traditionale ale bolii varicoase se numara exercitiile fizice, dietele echilibrate, ciorapii special conceputi pentru usurarea circulatiei sau ridicarea picioarelor de pe sol cu fiecare ocazie si cat mai des. Exista totusi cazuri cand aceste remedii naturale nu functioneaza, iar atunci se impune interventia medicului.

Operatia varicelor este o metoda destinata afectiunilor acute, ce se realizeaza asupra vaselor de sange inflamate, strangulate si tumefiate de la suprafata pielii. Consta in ligatia si eliminarea vaselor de sange mult prea afectate, acea parte tumefiata care provoaca toate durerile ti senzatiile de mancarime.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Spune adio pH-ului acid!
Spune adio pH-ului acid!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”