Atentie la suplimentele cu zinc! Ajuta memoria, dar in cantitati mari provoaca crize de epilepsie!

Zincul, cu toate ca este un mineral esential care imbunatateste aspectul pielii, reduce stresul si intareste memoria, in cantitati prea mari poate povoaca crize epileptice.
  • Publicat:
Atentie la suplimentele cu zinc! Ajuta memoria, dar in cantitati mari provoaca crize de epilepsie!
Atentie la suplimentele cu zinc! Ajuta memoria, dar in cantitati mari provoaca crize de epilepsie!

Suplimentele alimentare, mineralele, vitaminele, toate ne sunt recomandate in anumite situatii si, desigur, ne ajuta sa ne imbunatatim sanatatea. Insa, exista si un revers al medaliei. Zincul, de exemplu, cu toate ca este un mineral esential care imbunatateste aspectul pielii, reduce stresul si intareste memoria, in cantitati prea mari poate povoaca crize epileptice.

Potrivit unui studiu efectuat recent la Duke University Medical Center din North Carolina, Statele Unite, administrarea de zinc este riscanta, mai ales atunci cand se face dupa ureche si in cantitati mai mari decat necesarul organismului.

Zincul este un mineral al carui rol este esential in procesul de comunicare dintre neuroni si hipocampus, zona cerebrala responsabila cu invatarea si memorarea. Oamenii de stiinta au facut un experiment pe soareci de laborator si, folosindu-se de o anumita substanta chimica, le-au „golit” creierii de zinc. In felul acesta, au observat cum comunicarea dintre neuroni a fost afectata.

Pe de alta parte, cu mai bine de 50 de ani in urma, specialistii observasera ca exista un nivel crescut de zinc in numite compartimente specializate ale celulelor nervoase, numite vezicule. Acestea inmagazineaza substanele chimice cu rol de transmitator, care permit comunicarea internervoasa.

Supra-comunicarea intre celulele creierului s-a observat ca apare la pacientii diagnosticati cu epilepsie, caz in care specialistii s-au concentrat asupra zincului. Pentru ca acesta faciliteaza comunicarea intre neuroni, iar o supra-dozare conduce la o supra-comunicare, ei atrag atentia persoanelor care iau suplimente alimentare sa actioneze cu prudenta.

Citeste si: Nu lasa metalele grele sa-ti invadeze farfuria!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Deviatia de sept - elibereaza-ti nasul!
Deviatia de sept - elibereaza-ti nasul!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân