Carcinomul – cea mai frecventă formă a cancerului de piele – este o necunoscută pentru 91% dintre români

Cancerul de piele afectează una din trei persoane care este diagnosticată cu cancer, la nivel mondial , iar carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale - este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele şi cel mai uşor de tratat, dacă este diagnosticat repede şi corect.
  • Publicat:
Carcinomul – cea mai frecventă formă a cancerului de piele - este o necunoscută pentru 91% dintre români

Cancerul de piele afectează una din trei persoane care este diagnosticată cu cancer, la nivel mondial , iar carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale – este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele şi cel mai uşor de tratat, dacă este diagnosticat repede şi corect. 

Fundaţia Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii a demarat, la nivel naţional, un studiu de percepţie pentru a afla dacă românii sunt preocupaţi de sănătatea pielii lor, un prim demers dintr-o campanie amplă de informare asupra cancerului de piele.

Rezultatele studiului arată că românii au auzit de cancerul de piele (87% din răspunsuri) dar doar jumătate ştiu că există mai multe forme ale acestuia, iar foarte puţini le pot şi identifica.

Cazurile pe care le întâlnim în spitale şi cabinete, atât eu cât şi colegii mei dermatologi, ne-au arătat câtă nevoie este, încă, de educare şi de informare cu privire la cancerul de piele în România. Am înfiinţat Fundaţia Leventer pentru Sănătatea Pielii cu acest scop, de a educa, prin campanii de informare desfăşurate alături de partenerii noştri Laboratoarele Dermatologice Eau Thermale Avene şi Societatea Română de Dermatologie. De asemenea, vom oferi suport bolnavilor care nu au resursele financiare pentru operaţii, oferind 5 operaţii pro bono anual cu sprijinul BT – Divizia pentru Medici şi Blade and Light International”, a declarat Mihaela Leventer, Preşedinte Fundaţia Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii şi Medic Primar Dermatolog. 

Întrebaţi care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionaţi au menţionat spontan cancerul „de la aluniţe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar şi alte afecţiuni dermatologice greşit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenţilor nu au putut oferi un răspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este astfel melanomul atât ca menţiune spontană cât şi ca notorietate asistată. 42% dintre români declară că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25%, şi deşi a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre români l-au asociat cu cancerul de piele.

 „Am observat că există o confuzie foarte mare în rândul românilor cu privire la cancerul de piele şi este evident că atunci când nu ştii care sunt formele de manifestare, nu vei putea să îl depistezi şi să îl tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi însă învins”, a adăugat Mihaela Leventer.

Studiul a scos în evidenţă şi o percepţie eronată asupra gravităţii cancerului de piele. 70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom (incluzând-i aici şi pe cei care nu cunosc semnificaţia exactă a termenului), doar o jumătate îl percep drept o afecţiune vindecabilă dacă este depistată din timp.

Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai răspândit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori în forme deosebit de avansate, evoluează lent, de-a lungul anilor şi dacă sunt tratate corect se vindecă”, spune Mihaela Leventer.

Cancerul de piele este perceput ca având o incidenţă scăzută

La nivel global cancerul de piele afectează una din trei persoane diagnosticate cu cancer. În România astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel naţional, dar din experienţa medicilor dermatologici se păstrează acelaşi raport. Românii, totuşi, pun cancerul de piele pe ultimul loc în ierarhia celor mai frecvente forme de cancer – doar 27% dintre romani consideră cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, faţă de 67% care plasează cancerul de sân în topul acestui clasament.

Ce este carcinomul cutanat?

Carcinomul este o tumoră a pielii frecvent întâlnită pe zonele care au fost expuse îndelung la soare de-a lungul vieţii. Există două tipuri de carcinom:

Bazocelular – care se manifestă de regulă ca o mică excrescenţă translucidă sau pigmentată uneori ulcerată, acoperită de cruste de sânge, o pată roşiatică, o umflătură rozalie cu o margine perlată, lucioasă.

Spinocelular – debutează de obicei cu pete roşii care se descuamează (se cojesc) şi apoi se ulcerează fără tendinţă de vindecare. Poate fi însă şi sub formă de nodozitate sângerândă, nedureroasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”