Ce presupune prevenţia împotriva celor mai frecvente cancere?

Vă faceţi analizele uzuale de sânge şi urină anual? Foarte bine, dar nu e suficient. Pentru a şti că sunteţi bine, e nevoie şi de alte investigaţii făcute pe organe predispuse cancerelor. Întocmim împreună lista investigaţiilor anuale care vă pot salva viaţa!
  • Publicat:
Ce presupune prevenţia împotriva celor mai frecvente cancere?

Vă faceţi analizele uzuale de sânge şi urină anual? Foarte bine, dar nu e suficient. Pentru a şti că sunteţi bine, e nevoie şi de alte investigaţii făcute pe organe predispuse cancerelor. Întocmim împreună lista investigaţiilor anuale care vă pot salva viaţa!

Cel mai frecvent, tumorile apar pe anumite suprafeţe ale corpului unde schimbările celulare se fac la intervale mici de timp. Pentru că apar practic tot timpul celule noi, posibilitatea ca o celulă fiică să nu fie identică cu celula-mamă este crescută. Să vă dăm un exemplu.

Pielea se schimbă integral la fiecare 28 de zile. Tot la interval de 3 săptămâni se schimbă complet şi mucoasa colonului şi mucoasa plămânilor. Aşadar, aceste zone aflate în permanentă schimbare trebuie investigate anual.

Radiografia pulmonară, o necesitate

Radiografia pulmonară este ieftină şi nici pe departe repetarea acesteia nu reprezintă vreun pericol. Există o mulţime de oameni care se tem de o banală radiografie pulmonară pe motiv că vor fi iradiaţi. Să vă dăm câteva date concludente. Doza de radiaţii încasate este cea mai mică dintre toate tipurile de investigaţii radiologice.

Pe de altă parte, e de 6 ori mai mică decât doza normală de radiaţii pe care o încasaţi lunar de la Soare. Iar aparatele performante vă ţin un timp foarte scurt în faţa razelor. De ce e utilă? Pentru că dă informaţii importante despre starea plămânilor şi despre posibilele tumori.

Aflaţi că neoplasmul pulmonar se află pe primul loc ca frecvenţă de apariţie la bărbaţii tineri. Nici femeile nu sunt ocolite de acest tip de cancer. Trist este că şi nefumătorii au risc de a dezvolta tumori pulmonare.

Lista ecografiilor

Continuăm investigaţiile cu o ecografie de abdomen total, anual, indiferent de sex. Vă dă detalii despre structura normală sau anormală a unor organe vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, pancreasul. Abdomenul este denumit cutia neagră a organismului pentru că, statistic, în acest loc apar cele mai multe boli.

În cazul femeilor, acestea trebuie să continuie investigaţiile anuale cu un consult ginecologic, cu testul Papanicolau şi cu o ecografie transvaginală care dă detalii despre aparatul genital. Acesta are de asemenea risc mare de a dezvolta diverse tipuri de cancer.

Continuaţi cu ecografie sân bilateral plus axilă, iar după 40 de ani cu o mamografie anual. Bărbaţii care au trecut de 40 de ani trebuie şi ei să coreleze ecografia abdominală cu un consult urologic şi cu determinarea din sânge a marker-ului PSA. Datele corelate dau informaţii despre starea prostatei. În cazul bărbaţilor, ca frecvenţă, cancerul de prostată ocupă locul al doilea după cel de plămâni.

Colonoscopie la 5 ani

Ecografia abdominală nu dă date despre starea colonului, un alt organ predispus bolilor maligne. Aşadar, mergeţi la o colonoscopie iniţială în lipsa oricărui simptom. Dacă se constată că aveţi mucoasa colonului perfect curată, o veţi repeta la 5-8 ani, în funcţie de indicaţia medicului.

În timpul colonoscopiei veţi beneficia de o minimă sedare, iar dacă tot sunteţi sedaţi, aţi putea să cereţi şi o gastroscopie, adică vizualizarea tubului digestiv superior. În felul acesta, vă controlaţi tot aparatul digestiv. Ţineţi cont de un aspect.

După 50 de ani, 1 din 4 persoane dezvoltă polipi la nivelul colonului, adică tumori benigne. În timp însă, riscul ca aceste tumori să se transforme malign este uriaş. Dacă faceţi o colonoscopie, vi se vor exciza aceşti polipi, fără durere. Şi astfel, în locul acela nu veţi mai face cancer.

Tiroida la control!

În România, 1 din 8 femei vor dezvolta boli ale tiroidei pe parcursul vieţii. Aşadar, ecografia de glandă tiroidă este obligatorie în fiecare an. De asemenea, se impune câte un examen ecografic în adolescenţă, după fiecare naştere şi la începutul menopauzei. Aceasta deoarece tiroida se modifică în funcţie de diversele etape ale perioadei fertile.

Examen dermatologic pe 2 metri de piele

Din păcate, cel mai mare organ al corpului care este băgat în seamă doar din cauza problemelor de ordin estetic. Pe piele însă poate apărea unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Este vorba de melanom, dezvoltat pe formaţiunile pigmentate ale pielii. De ce este un cancer periculos? Melanocitele au aceeaşi origine embrionară ca sistemul nervos.

Aşadar, un melanom poate da rapid metastaze în tot sistemul nervos. O dată pe an e important să îi arătaţi unui medic specialist dermatolog toate formaţiunile de pe suprafaţa pielii, chiar dacă le aveţi din perioada copilăriei. Timpul lung de când au apărut nu e un indicator al benignităţii acestor formaţiuni.

Analize de sânge şi urină obligatoriu

Am lăsat la final analizele uzuale de sânge şi urină pentru că cei mai mulţi dintre oameni se limitează la aceste teste când vine vorba de date despre starea prezentă de sănătate. Sunt extrem de utile dar, aşa cum am spus la început, insuficiente. Analizele de sânge şi urină dau detalii despre cum funcţionează organismul. În privinţa posibilelor boli maligne, atenţie la două aspecte.

Dacă hemoleucograma arată că aveţi anemie feriprivă, nu vă gândiţi că rezolvaţi problema cu suplimente de fier. Trebuie să detectaţi locul pe unde pierdeţi şânge şi cauza acestei sângerări. Organismul foloseşte pe zi 1 mg de fier iar, dintr-o alimentaţie diversă, puteţi să vă luaţi aproximativ 25 mg de fier.

Aşadar, dacă suferiţi de anemie feriprivă şi aveţi o alimentaţie diversă detectaţi locul pe unde sângeraţi. Se începe cu o endoscopie de tub digestiv şi o colonoscopie. De asemenea, dacă la examenul de urină se detectează prezenţa hematiilor, nu daţi vina pe o banală infecţie. Cu atât mai mult aveţi nevoie de o ecografie de abdomen total care să excludă prezenţa tumorilor pe aparatul renal.

Şi ca să încheiem pe un ton optimist, mergeţi o dată pe an la medicul de familie, chiar dacă nu vă doare nimic. Stabiliţi un dialog şi lăsaţi medicul cu care intraţi prima oară în legătură atunci când aveţi o problemă să vă facă un examen clinic amănunţit. O să vă ia tensiunea, poate să vă facă şi un EKG. Dar cel mai important este să vorbiţi despre semnele, simptomele, senzaţiile pe care le aveţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân