Ce zici de o coffee sau de a cup of tea?

no title no title

E cat se poate de clar, aroma de ceai sau de cafea imbie pe oricine. Taberele insa sunt impartite - ori vorbim de mari bautori de cafea ori de ceai, dupa cum sunt si argumentele pro si contra consumului acestor doua bauturi. Indiferent de preferinte, este bine sa stii caror riscuri te supui atunci cand zilnic te lasi ademenita de acest ritual aromat.

Cafea cu moderatie


Pro
Este dovedit faptul ca prin consumul de cofeina starea de alerta creste, se mareste sau se intensifica activitatea creierului si se imbunatateste memoria. O cana de cafea te fereste de stomatolog. Cercetatorii italieni au descoperit ca diferitele chimicale din cafea pot preveni atasarea bacteriilor de dinti. De asemenea, este redus riscul aparitiei cancerului de piele cauzat de expunerea solara, spun cercetatorii americani.

Contra
Silueta in pericol! Prea multe cafele cu lapte te pot face sa iei cateva kilograme in plus. O cana mare de cafea cu lapte contine 180 de calorii si 5 g de grasime saturata. Cafeaua creste nivelul de colesterol care la randul sau creste riscul aparitiei diferitelor boli cardiace, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani. Studiile arata ca daca bei o cana de cafea cu o ora inainte de culcare, acest fapt poate genera insomnii.

1,83 kilograme de cafea consuma anual un roman

Ceaiul miraculos

Pro
Daca-l bei fara lapte si fara zahar obtii 0 calorii, iar daca-i adaugi putin din fiecare reies la un simplu calcul in jur de 15 calorii. Ceaiul verde este foarte bun pentru inima. Cercetatorii japonezi afirma ca antioxidantii din ceai pot micsora cu un sfert riscul de a te imbolnavi de diferite boli de inima.

De retinut! Daca nu reusesti sa dovedesti cei 2 litri de apa pe zi, bea atunci si o cana de ceai!

Contra

Atentie! Daca preferi ceaiul in stil englezesc tine cont de faptul ca prea mult lapte poate afecta antioxidantii din ceai, sustin cercetatorii germani. S-a demonstrat ca de pigmentarea dintilor este responsabil si pliculetul de ceai.

Adu-ti aminte de urmele vizibile lasate peste tot de pliculetele de ceai pentru a intelege mai usor ce se intampla cu dintii tai. Daca-l bei in timp ce mananci atunci risti sa impiedici absorbtia fierului de catre organism, asa ca incearca sa-l savurezi doar dupa ce mananci.


Citeste si Verdict final asupra beneficiilor cafelei
                  Ceremonia ceaiului verde de China



Foto: SHUTTERSTOCK

Articol din revistă - 10.10.2008

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.