Cum previi infecţiile urinare în mod natural

Un pahar de suc de merişoare ar putea limita recidiva infecţiilor urinare, mai frecvente la femei, potrivit unui studiului recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.
  • Publicat:
Cum previi infecţiile urinare în mod natural

Un pahar de suc de merişoare ar putea limita recidiva infecţiilor urinare, mai frecvente la femei, potrivit unui studiului recent publicat în  The American Journal of Clinical Nutrition.

Profesorul Kalpana Gupta de la Universitatea Boston a explicat: “În acest moment, principal abordare în reducere infecţiilor urinare este folosirea antibioticelor – o abordare asociată cu efecte adverse şi care poate duce la rezistenţa la rezistenţă la antibiotice.”

Peste 150 de milioane de infecţii urinare sunt diagnosticate anual la în toată lumea. Mai mult, şase din zece femei suferă de astfel de afecţiuni în timpul vieţii – aproape un sfert dintre ele suferă o recidivă în decursul a şase lumi. Bărbaţii tineri sunt rareori afectaţi de infecţii urinare, în schimb, bărbaţii peste 50 ani, cu afecţiuni ale prostatei, sunt mai expuşi riscului de infecţii urinare.

Infecţiile urinare sau cistitele, cum sunt denumite în limbaj popular, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Boston arată că sucul de merişoare poate avea efect benefic.

Participantele la studiu, cu vârsta medie de 40 de ani, au trecut cel puţin prin două infecţii urinare în anul premergător studiului. Pentru a analiza efectele sucului în cazul cistitelor, cercetătorii le-au împărţit pe participante în două grupe; primul, care a consumat zilnic 240 ml de suc şi al doilea, placebo.

Rezultatele arată ca riscul ca infecţia urinară să revină scade foarte mult în grupul femeilor care au băut suc de merişoare. Mai exact, doar 39 de diagnostice de infecţie urinară în şase luni în grupul celor care au consumat suc de merişoare, comparativ cu 67, în grupul placebo.

Cercetătorii estimează că aceste fructe au în compoziţia lor un mix unic de substanţe care împiedică bacteriile să adere pe pereţii aparatului urinar pentru a declanşa infecţia numite proantocianidine. Proantocianidinele fac parte din categoria flavonoidelor, cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante.

Proprietăţile Proantocianidinelor:

  • întăresc capilarele
  • reduc inflamarea membrelor
  • au o capacitate puternic antioxidantă: de 20 de ori mare decât a vitaminei C şi de 50 de ori mai mare decât a vitaminei E
  • un efect benefic asupra elasticităţii vaselor sanguine, asupra digestiei, contribuie decisiv la sănătatea aparatului urinar
  • proantocianidinele din merişor au un efect bun şi rapid pentru combaterea aderării bacteriei E. coli pe pereţii tractului urinar, bacterie care generează aproximativ 80 % dintre afecţiunile tractului urinar – aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie

Pentru a evita infecţiile urinare, cercetătorii de la Universitatea din Boston recomandă femeilor să bea, zilnic, un pahar mare de suc de merişoare, respectiv echivalentul a 250 de ml.

Majoritatea femeilor fac uz de această recomandare atunci când deja infecţia urinară s-a instalat, constată dr. Kalpana Gupta, autorul principal al studiului. El precizează că sucul de afine previne, dar nu vindecă infecţiile urinare.

Cum se previne apariţia unei infecţii urinare?

  • Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.
  • Urinaţi imediat ce apare senzaţia.
  • Menţineţi o igienă intimă exemplară.
  • Goliţi vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual.
  • Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.
  • Consumul unui pahar de suc de merişoare sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa unei infecţii urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”