Cum reacţionează corpul la frig?

Când temperaturile scad în termometre, organismul uman are nişte mecanisme inteligente care reuşesc să-i ţină de cald. Dacă te întrebi cum face faţă corpul gerului siberian, iată 6 modalităţi interesante.
  • Publicat:
Cum reacţionează corpul la frig?

Când temperaturile scad în termometre, organismul uman are nişte mecanisme inteligente care reuşesc să-i ţină de cald. Dacă te întrebi cum face faţă corpul gerului siberian, iată 6 modalităţi interesante.

Vasele de sânge se contractă

Organismul uman este în aşa fel “construit” pentru a-şi menţine constant temperatura de 37 de grade Celsius. În momentul în care temperatura din exterior scade, termoreceptorii din piele alertează hipotalamusul care, printre altele, are rolul de termostat. Pentru a nu pierde căldura corpului prin piele, organismul încearcă să reducă irigarea pielii cu sânge, acesta fiind cel care îi oferă căldură. Din acest motiv, pentru a menţine temperatura de 37 de grade, hipotalamusul dă comandă vaselor de sânge din mîini, picioare, tălpi să se contracte. Scăzând fluxul sanguin către piele, scade şi pierderea de căldură de la nivelul pielii. Astfel, se menţine constantă temperatura corpului, minimizând pierderea căldurii la nivelul pielii.

Vrei să mergi la toaletă

Vasoconstricţia forţează fluidele să se adune în vezică, ceea ce te va determina să îţi doreşti să mergi la toaletă. Urinatul frecvent pe timp de ger este un efect secundar al vasoconstricţiei ce ajută corpul să îşi păstreze temperatura constantă. De câte ori când schiezi, mergi la toaletă înainte de o coborâre şi, nici nu ajungi la baza pârtiei, cauţi din nou o toaletă?

Tremuri

Ştiu, vei zice că e normal să tremuri când ţi-e frig. Dar ştii ce mecansim produce acest lucru? În momentul în care prin vasoconstricţie nu se poate regla temperatura corpului, hipotalamusul dă comandă muşchilor să înceapă să se contracte. De ce? Pentru că astfel, ei eliberează energie şi căldură. Cu cât tremuri mai mult, cu atât te vei încălzi mai repede.

Îngheţi mai rapid dacă eşti ud

De câte ori ieşi dintr-o psicină încălzită, simţi că te ia frigul foarte repede, nu-i aşa? Se întâmplă acest lucru pentru că apa alungă căldura din corp de 25 de ori mai rapid decât aerul, aşa că temperatura corpului scade mult mai rapid atunci când eşti ud. Dacă ţii un prosop aproape să îndepărtezi apa de pe corp, vei resimţi mai puţin diferenţa de temperatură dintre piscină şi temperatura exterioară.

Alcoolul poate duce la hipotermie

Prima reacţie a corpului la frig este vasoconstricţia, în timp ce alcoolul face exact opusul, generând vasodilatare periferică. Toate acele vase de sânge dilatate vor împinge căldura spre piele, prin care se va pierde. Şi se va crea o contradicţie. Pielea va avea senzaţia de căldură ( datorită vasodilataţiei), oferindu-ţi o falsă senzaţie de siguranţă, pentru că, de fapt, temperatura organismului va scădea dramatic, ceea ce poate duce în cazuri extreme la hipotermie. Practic, îţi scade temperatura corpului fără să realizezi.

Te îmbraci gros, îţi va fi mult mai frig

Dacă te încotoşmănezi cu multe straturi când ieşi afară, în zăpadă, şi ai mult de mers pe jos, acest lucru necesită un efort fizic intens. Îţi vei contracta muşchii şi vei genera multă căldură, deci îţi vei creşte temperatura corpului. Prin urmare, în loc să aibă loc vasoconstricţia, vasele de sânge se dilată şi începi să transpiri. Hainele se udă, deci, mult mai rapid, căldura corpului tău va scădea simţitor. Prin urmare, nu te îmbtăca prea gros dacă ştii că vei face şi efort fizic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”