Cum recunoşti alergia solară?

An de an pe plajele din lumea întreagă, zilnic, zeci de persoane se trezesc cu erupţii cutanate pe corp. Cauza? Radiaţiile ultraviolete produc modificări la nivelul celulelor pielii...
  • Publicat:
Cum recunoşti alergia solară?

An de an pe plajele din lumea întreagă, zilnic, zeci de persoane se trezesc cu erupţii cutanate pe corp. Cauza? Radiaţiile ultraviolete produc modificări la nivelul celulelor pielii…

Sistemul imunitar le percepe ca fiind factori nocivi şi de aici apar manifestările alergice: pustule, urticarie, senzaţie de mâncărime, roşeaţă. Între 10% şi 20% din populaţie este afectată de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate în proporţie de 80% de radiaţiile UVA, 12% de radiaţiile UVB şi 8% de radiaţii UVA/UVB.

Tipuri de alergii solare

Erupţia polimorfă la lumină (fotosensibilitate) – piele înroşită apar mici umflături gălbui şi albicioase, pielea devine roşie. Erupţia polimorfă ereditară (prurigo actinic) afectează copiii şi adulţii tineri – leziuni roşii, vezicule, buze crăpate şi uscate, mâncărime.

Dermatita actinică cronică – pot apărea leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste, dublate de senzaţie de mâncărime în zona feţei, a scalpului, a spatelui, chiar şi a palmelor şi a tălpilor.  

Urticaria solară – apare imediat după expunerea la razele soarelui şi se manifestă prin erupţie urticariană, mâncărimi şi apariţia de pustule. Aceste semne pot apărea şi pe zonele neexpuse la soare.

Măsuri de prim ajutor
În caz că s-au instalat simptomele mergeţi la farmacie sau la cel mai apropiat punct unde găsiţi un medic dermatolog. Investigaţiile medicale sunt: fototestul, explorarea fotobiologică – se testează reacţia pielii la raze ultraviolete de diverse lungimi de undă, testul foto-pach – se aplică 2 plasturi cu alergenii suspectaţi şi după 24 de ore se expune zona la raze UV.

De asemenea, se mai fac teste sangvine, probe cutanate. Prevenţie: evitarea expunerii la soare, folosirea loţiunilor solare cu formule speciale anti-alergii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”