Cum să ne ferim de caniculă?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să ne ferim de caniculă?
Cum să ne ferim de caniculă?

Ministerul Sănătăţii a transmis recomandările pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme.

Potrivit recomandărilor, dacă persoanele nu au aparate de aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, acestea trebuie să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei sunt indicate duşuri călduţe, fără a se şterge de apă; să se bea zilnic între 2 și 3 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Ministerul recomandă evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin), a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea dehidratează.

În perioadele caniculare este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, se reaminteşte că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Ministerul mai recomandă evitarea activitaţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.); grijă faţă de persoanele dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), cărora trebuie să le fie oferite în mod regulat lichide; păstrarea contactului permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi.

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe este recomandată închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelele şi/sau draperiilor; ţinerea ferestrelor închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, iar acestea să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Ca recomandări pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in randul copiilor, ministerul arată:

  • pentru sugari şi copiii mici – realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de caldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
  • sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
  • se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
  • copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hainuţe din materiale textile vegetale comode;
  • nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu pălăriuță pe cap;
  • copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietati organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spalate;
  • mamele care alaptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi și zahăr.

Recomandarile pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice sunt:

  • crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservant sau zahăr;
  • alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
  • se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor;
  • se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  • este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  • se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălărie de protectie pe cap.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit:

  • aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă;
  • dacă valorile de caldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;
  • se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi sau zahăr;
  • este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă; utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

  • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Totodată, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt recomandate asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

Autorităţile trebuie să informeze populaţia privind efectele expunerii la caldura excesivă şi comportamentul care trebuie adoptat; să fie organizată capacitatea de reacţie a furnizorilor de servicii medicale; exercitarea atributiilor legale de control pentru diminuarea riscului de imbolnavire; stabilirea unui sistem informaţional care să asigure fluxul operativ necesar luării deciziilor; încheierea de parteneriate cu instituţiile implicate în prevenirea şi diminuarea efectelor caniculei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Uita de disconfort!
Uita de disconfort!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân