Cum te poţi îmbolnăvi din cauza patului tău

Oh, da, patul tău de acasă unde abia aştepţi să te odihneşti după o zi obositoare, unde te relaxezi în siguranţă poate să fie o cauză a îmbolnăvirii tale. Dar nu neapărat patul ca piesă de mobilier, ci mai ales ceea ce se află înăuntrul său.
  • Publicat:
Cum te poţi îmbolnăvi din cauza patului tău

Oh, da, patul tău de acasă unde abia aştepţi să te odihneşti după o zi obositoare, unde te relaxezi în siguranţă poate să fie o cauză a îmbolnăvirii tale. Dar nu neapărat patul ca piesă de mobilier, ci mai ales  ceea ce se află înăuntrul său.

În interiorul patului există o mulţime de substanţe contaminante – bacterii, ciuperci şi alergeni – pe care fireşte nu le poţi vedea cu ochiul liber, dar cercetările arată că ele sunt acolo. Mişcările corpului din timpul somnului lovesc aceste particule făcându-le să se ridice în aerul pe care apoi îl respiri dormind.

Iată ce se ascunde în patul tău:

Praf cu fecale de acarieni

Patru din cinci case din Statele Unite au cel puţin un pat cu particule de praf de acarieni, conform Asociaţiei de Pneumologie din SUA, însă problema cea mai mare nu o constituie acarienii în sine ci fecalele lor.

„Excrementele de acarieni sunt extrem de alergene”, a declarat Dr. William Berger, membru în Academia Americana de alergii, astm bronsic si Imunologie.

Chiar dacă nu eşti o persoană alergică la fecale de acarieni – şi numai un test pentru depistarea alergiilor îţi poate spune cu siguranţă acest lucru – acestea te pot irita în continuare, aşa cum piperul suflat în nas sau ochii te-ar irita.

Ca soluţie: Asociaţia Americană de Pneumologie recomandă pentru limitarea acarienilor, pe lângă o igienă mai bună a aşternuturilor, înlăturarea covoarelor şi chiar spălarea pardoselii.

Mucegai şi ciuperci

Brendan Boor, un profesor asistent de inginerie civilă la “Purdue University College of Engineering” studiază în cadrul jobului său paturile. El a confirmat că cercetările arată cum paturile conţin mucegai, ciuperci şi bacterii, aceşti agenţi contaminanţi fiind mai mici decât diametrul firului de păr.

Doar datele despre ciupercile găsite în pat sunt uimitoare. Un studiu a analizat 10 perne folosite cel puţin un an şi jumătate, utilizate în mod regulat / normal, şi a constatat că acestea au avut împreună 47 de specii de ciuperci.

Soluţie: Ca specialist el recomandă introducerea unui purificator de aer cu un filtru HEPA chiar lângă pat.

Zeci de litrii de transpiraţie

Gandeşte-te că îşi petreci cu aproximaţie o treime din viaţă în pat, deci tot acolo vei şi transpira destul de mult – până la 100 de litri de transpiraţie pe an, potrivit unor studii.
Transpiraţia produsă de corpul uman are aproximativ 30 grd C şi având umiditatea crescută constituie un mediu ideal pentru culturile de ciuperci.

„Poţi avea un streptococ sau stafilococ pe piele, iar tu sau partenerul tău v-aţi putea uşor infecta”, a spus Dr. William Berger.

Perne sintetice constituie un risc crescut pentru predominanţa şi severitatea astmului. Cercetătorii consideră că tocmai creşterea folosirii materialelor sintetice pentru lenjeria de pat ar putea explica 50% din creşterea predominanţei  respiraţiei şuierătoare.

Ca soluţie: Asociaţia Americană de Pneumologie recomandă să vă spălaţi lenjeria de pat în apă fierbinte cel puţin o dată pe săptămână.

Deşeurile corporale ale animalului tău de casă

Nu contează cât de mult îţi iubeşti animalul de companie, gândeşte-te c-ai putea fi alergic la parul lui, urina sau / şi saliva lui.

Deci, dacă ai un animal de companie, profesorul Brenda Boor recomandă să aspirării saltele şi perne cel puţin o dată pe săptămână. Chiar dacă nu ai unul, spune el, aspiratul este util pentru a scăpa de alţi contaminanţi.

Sursa: CNN.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”