Diabetul şi depresia: cum le ţinem sub control

Vestea bună este că diabetul şi depresia pot fi tratate împreună şi ţinute sub control.
  • Publicat:
Diabetul şi depresia: cum le ţinem sub control
FOTO: 123rf.com
Dacă suferi de diabet, fie că este vorba de diabet de tip 1 sau de tip 2, şansele să te confrunţi şi cu depresia sunt foarte mari. Iar dacă eşti depresiv, cel mai probabil te vei lovi de diabetul de tip 2. Vestea bună este că diabetul şi depresia pot fi tratate împreună, în acelaşi timp, iar dacă una dintre afecţiuni este ţinută sub control, rezultatele vin cu efecte pozitive pentru cealaltă.

Depresia şi diabetul: o legătură neînţeleasă

Pentru unele persoane poate fi de-a dreptul stresant să ţină diabetul sub control. Tocmai de aceea încep să apară simptome ale depresiei. Diabetul poate cauza complicaţii problemelor de sănătate, iar astfel sunt înrăutăţite şi simptomele depresiei. La rândul ei, depresia duce la o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, fumat şi creştere în greutate, toate reprezentând factori de risc pentru apariţia diabetului. În plus, depresia afectează capacitatea de a realiza anumite sarcini, comunicarea şi gândirea limpede, ceea ce poate afecta şi capacitatea de a controla cu succes diabetul.

Depresia şi diabetul: cum le controlăm

Programe de self-management al diabetului. Programele şi ghidurile pentru diabet, care se concentrează asupra comportamentului sunt un real succes în ajutare persoanelor care suferă de această boală să-şi îmbunătăţească controlul metabolic, să crească nivelul activităţilor fizice, să controleze scăderea în greutate şi factorii de risc care pot duce la boli cardiovasculare. De asemenea, se poate îmbunătăţi şi modul în care viaţa este privită, starea de bine şi calitatea vieţii.
 
Psihoterapie. Asemănător, persoanele care participă la sesiunile de psihoterapie, pot îmbunătăţi simptomele depresiei, care ar putea reprezenta un rezultat excelent în managementul diabetului.
 
Medicamentele şi schimbările stilului de viaţă. Medicamentele, atât pentru diabet, cât şi cele pentru depresie, dar şi schimbările pe care le aduci în stilul de viaţă, cum ar fi diferite tipuri de terapie şi exerciţii regulate, pot îmbunătăţi ambele condiţii de sănătate.
 
În cazul în care te confrunţi cu diabetul, acordă atenţie şi primelor semne şi simptome ale depresiei. Printre acestea se numără interesul scăzut pentru activităţile normale, stările de tristeţe sau lipsa de speranţă şi probleme fizice inexplicabile precum durerile de cap sau spate. În acest sens, trebuie să ceri urgent ajutorul unui medic.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”