Duşurile reci: 6 beneficii pentru sănătate

Duşurile reci nu sunt pe placul tuturor. Pe mulţi dintre noi, doar gândul ne face să tremurăm.
  • Publicat:
Duşurile reci: 6 beneficii pentru sănătate
FOTO: 123rf.com

Duşurile reci nu sunt pe placul tuturor. Pe mulţi dintre noi, doar gândul ne face să tremurăm, iar singura experienţă cu duşurile reci ale omului de rând este atunci când cineva a folosit apa caldă în altă parte a casei si când cade curentul. Instant dispoziţia de bine dispare şi ne confruntăm cu disconfortul şi iritarea. Potrivit psihologului Alexandru Pleşea, pentru unele persoane duşurile reci nu sunt chiar atât de ele, ba din contră, se bucură şi chiar le aşteaptă cu nerăbdare.

“Adevărul este că au ceva primar şi natural. Milioane de oameni din tările în curs de dezvoltare din lumea întreagă încă fac baie în apă rece în fiecare zi, iar predecesorii noştri au făcut asta timp de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă au cunoscut beneficiile expunerii la rece de zeci de ani. Atletii de exemplu au folosit această metodă pentru a se recupera. În practică s-a descoperit că expunerea imediată la frig urmată de un program intens de exerciţii fizice facilitează recuperarea cu eficienţă. Un dus rece de 3-4 minute în fiecare zi iţi poate oferi beneficii profunde de ordin psihologic şi fiziologic”, afirmă psihologul.

6 motive pentru care duşurile reci ar trebui să intre în ”meniul” nostru zilnic

Reduce inflamaţiile. Terapia cu duşuri reci ajută la redirecţionarea sângelui de la zonele periferice spre vasele de sânge profunde, limitând inflamaţia şi îmbunătăţind circulaţia sângelui.

Stare de alertă. “Duşurile reci te obligă să respiri adânc, iar efectul este că ridici nivelul oxigenului, iar creierul tău se trezeşte. Simultan corpul tău împinge sângele spre organe, rezultând într-o circulatie mai bună care echivalează cu efectul obţinut atunci când faci exerciţii moderate. Dacă ai sărit vreodată într-un lac înghetat, stii că nu ieşi adormit dintr-o astfel de experienţă”, explică specialistul.

Ajută la arderea grăsimilor. Potrivit psihologului Alexandru Pleşea, duşurile reci cresc rata metabolimului, care în timp are un efect benefic în arderea grăsimilor. Astfel, este stimulată producerea grăsimilor maronii sănătoase, care sunt eliminate mai rapid faţă de cele albe. ”Duşurile reci sunt asociate cu o talie mai subţire şi moderează zahărul din sânge”, consideră specialistul.

Imunitate de fier. Expunerea repetată la rece întăreşte imunitatea. ”A fost legat de numărul ridicat de celule albe şi de actvitatea limfocitelor cytotoxic T. Un alt studiu a vizat înotătorii care au fost expuşi la rece în mod repetat, iar corpurile lor s-au adaptat la stresul oxidant. Rezultatul numit de oamenii de stiintă “întărire” este răspunsul în urma expunerii la presiunile naturale care face ca sistemul nervos să aibă o mai mare toleranţă la stres şi la boli”, explică psihologul.

Îmbunătăţeşte starea de spirit. Un duş rece, din cauza densităţii ridicate ale receptorilor de rece de pe pielea noastră, trimite un val de impulsuri electrice către creier, prin care se oferă un efect anti-depresiv, susţine specialistul.

Voinţa devine mai puternică. “Acesta este punctul cu cel mai mare impact dintre cele menţionate. Am auzit poate că voinţa este ca un muschi, cu cât exersăm mai mult, va deveni mai puternică şi avem o cantitate mică pe care o putem folosi în fiecare zi până se epuizează. Este adevărat şi ca să ne întărim voinţa, un duş rece dimineaţa poate avea acelaşi efect ca 100 de flotări. Este greu la început dar vom ajunge să asteptăm cu entuziasm această rutină, iar când vom privi în urmă peste 6 luni sau 1 an, vom realiza că am devenit un om nou. În cele din urmă, duşul rece este o atitudine nouă pentru sănătate pe care corpul o foloseşte pentru longevitate. Memoria vie, procesele şi funcţiile interne, vindecarea proprie, recuperarea vitalităţii sunt cu adevărat menţinute şi ajutate prin voinţa celui care face câte un scurt duş rece pe zi”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân