Examenul coproparazitologic: când se recomandă

Examenul coproparazitologic sau analiza fecalelor arată dacă în intestinele tale sunt prezente bacterii, virusuri sau alţi germeni periculoși.
  • Publicat:
Examenul coproparazitologic: când se recomandă

Dacă în ultima vreme ai experimentat o serie de probleme cu stomacul, s-ar putea ca medicul tău să îţi recomande un examen de recoltare a scaunului sau să ceară un eşantion de scaun. Acest test poate arăta dacă în intestinele tale sunt prezente bacterii, un virus sau alţi germeni care ar putea provoace stări de boală.

Examenul coproparazitologic: de ce ai nevoie de el

Medicul tău ţi-ar putea recomanda acest test dacă prezinţi oricare dintre aceste simptome:

Diaree care durează mai mult de câteva zile
• Scaun care conţine sânge sau mucus
• Dureri de stomac sau crampe
Greaţă
• Senzaţii de vomă şi vărsături periodice
• Febră

Simptomele pot manifesta un grad mai mare de îngrijorare dacă:

• Eşti foarte tânăr sau în vârstă
• Ai un sistem imunitar slăbit
• Ai călătorit în afara ţării
• Ai consumat mâncare contaminată sau apă
• Simptomele sunt severe

Examenul coproparazitologic: cum se recoltează

În primă fază va fi nevoie să îi duci medicului tău un eşantion din scaun, într-un recipient steril. Acest lucru se va realiza acasă, de preferat dimineaţa.

În cele mai multe cazuri, vei fi instruit să urmezi aceşti paşi:

• Ai grijă să alegi o cantitate suficientă pentru ca testul să fie realizat.

• Asigură-te că nu atingi interiorul toaletei – acest lucru ar putea capta cu uşurinţă germeni care nu sunt ai voştri, alterând rezultatele testului.

• Asigură-te că dacă scaunul tău conţine sânge sau mucus, vei include şi acele părţi, asltfel încât să poată fi analizate prin intermediul testului de laborator.

• Evită să amesteci urina cu scaunul.Ai grijă să respecţi în totalitate această indicaţie, deoarece bacteriile din urină pot interfera cu cele din scaun şi pot altera rezultatele testului!

• Eşantionul poate fi păstrat în frigider cu până la 24 ore înainte de realizarea examenului, însă niciodată mai mult de atât!

Spune-i medicului tău despre orice medicamente pe care le iei, deoarece acestea pot afecta rezultatele testelor. El ar trebui să ştie de asemenea dacă iei diverse pastile bazate pe plante, suplimente, vitamine, marijuana sau alte droguri ilegale.

Examen coproparazitologic: când obţinem rezultatele?

Odată ce eşantionul tău ajunge la laborator, acesta va fi analizat în interiorul unei plăci sterile speciale, care ajută bacteriile să crească. Orice face este privit mai îndeaproape sub microscop.

De cele mai multe ori, ar trebui să primeşti rezultate în termen de 1 sau 2 zile.

Examen coproparazitologic: ce înseamnă rezultatele

Dacă rezultatele testului sunt negative, înseamnă că sunt normale. Nu au fost găsiţi germeni în scaunul tău şi nu suferi de nicio infecţie.

Un rezultat pozitiv al testului înseamnă că intestinele tale au fost infectate cu germeni, viruşi sau alte tipuri de bacterii. Laboratorul va transmite medicului tău ce tip de bacterie a fost detectată în intestinele tale şi ce medicamente vor lupta împotriva acesteia. Acest lucru îl poate ajuta să decidă care este cel mai bun tratament pentru tine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Guta: stadii și tratament
Guta: stadii și tratament
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”