Fibromialgia: exerciţii pentru ameliorarea durerilor

Chiar dacă trăiește cu fibromialgia, Lady Gaga are un corp perfect, iar asta datorită exerciţiilor pe care continuă să le facă şi după diagnostic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fibromialgia: exerciţii pentru ameliorarea durerilor
Fibromialgia: exerciţii pentru ameliorarea durerilor

Lady Gaga este cunoscută nu doar pentru talentul său muzical, ci şi pentru silueta cu care ne încântă pe covorul roşu, la concerte sau în videoclipuri aşa că, nu am putut rezista fără să nu aflăm care este secretul ei pentru o siluetă perfectă şi ce exerciţii urmează, mai ales după ce a fost diagnosticată cu o boală cronică: fibromialgia. În urmă cu un an, cântăreaţa a anunţat că a fost diagnosticată cu firbomialgie, o afecţiune care îi provoacă dureri severe, motiv pentru care a fost nevoită să-şi amâne turneele din 2017, din Europa.

Ce este fibromialgia?

Firbomialgia este o boală cronică, nu se ştie care sunt cauzele apariţiei sale şi se tratează cu medicamente precum antidepresive, anticonvulsivante şi antiinflamatorii nesteroidiene. De asemenea, exerciţiile fizice sunt vitale ca tratamentul să aibă succes. Deşi această boală vine la pachet cu dureri severe, exerciţiile sunt componenta principală care ajută la eliminarea endorfinei, scade nivelul stresului, întăreşte musculatura şi te ajută să dormi mai bine. Dacă exerciţiile sunt prea dificile pentru durerea pe care o ai, poţi opta pentru exerciţii mai delicate precum tai chi sau yoga, ideale pentru trup şi suflet.

Lady Gaga: dietă şi antrenament

Apariţiile sale pe covorul roşu întotdeauna au scos în evidenţă latura feminină şi seducătoare, dar şi silueta impecabilă pe care o are. La o înălţime de 1.55 metri şi 53 de kilograme, este foarte strictă în privinţa antrenamentelor şi a regimului alimentar. Se antrenează de cinci ori pe săptămână, cel puţin 25 de minute pe zi, iar zonele pe care se concentrează sunt abdomenul şi posteriorul. Unul dintre sporturile pe care le practică este yoga, care o ajută să se relaxeze fizic şi mental, iar în privinţa exerciţiilor fizice, abdomenele clasice şi ridicările laterale sunt printre favoritele sale.

Bineînţeles, dieta joacă şi ea un rol important în rutina zilnică de îngrijire a corpului, iar Dieta celor 5 Factori o ajută să se menţină. Aceasta presupune cinci mese pe zi, de cele mai multe ori împărţite în două mese principale şi trei gustări, ceea ce impune restricţii în privinţa cantităţii de mâncare pe care o consumă, dar mai ales ce tipuri de alimente alege să mănânce. Urmând această dietă, Lady Gaga consumă doar mâncăruri sănătoase din cinci categorii, toate bazându-se pe grăsimi sănătoase, fibre, carbohidraţi şi indici glicemici scăzuţi, proteine şi băuturi fără zahăr. Asta înseamnă că prin Dieta celor 5 Factori se evită mâncărurile nesănătoase, inclusiv alimentele procesate, prăjite, bogate în grăsimi saturate (unt, îngheţată, deserturi), carbohidraţi simpli (pâine albă, orez alb) sau zahăr. Când urmează această dietă, cântăreaţa consumă legume şi peşte, iar cea mai bogată sursă de proteină o regăseşte în carnea de curcan. Pentru micul dejun se bucură de un fruct delicios sau produse din grâu, cum ar fi clătitele americane, în care foloseşte grâu întreg. Chiar dacă urmează un regim alimentar strict, încă se bucură de micile plăceri vinovate, la sfârşit de săptămână bucurându-se de delicioasele paste.

Firbomialgia: exerciţii care te scapă de durere

În afară de exerciţii, în primul rând, trebuie să se ţină cont de o alimentaţie sănătoasă. Cei care suferă de această afecţiune pot fi sensibili la anumite alimente făcând alegerea unei diete extrem de dificilă. Nu există o dietă sigură care să se potrivească pacienţilor care suferă de fibromialgie, dar în general, cei afectaţi ar trebui să opteze pentru alimente antiinflamatorii precum fructe sau legume proaspete, peşte, fasole, nuci sau alimente bogate în grăsimi sănătoase (uleiul de măsline).

  • Aerobic- Studiile au arătat că mersul sau alergatul ajută la ameliorarea durerilor provocate de fibromialgie. Cu ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii, a funcţionalităţii muşchilor şi chiar elimină din rigiditatea corpului. De ce nu, poţi încerca exerciţiile de grup, în care să te antrenezi alături de alte persoane, iar astfel vei fi mult mai motivat. În plus, aceste clase îţi asigură o monitorizare, dar şi un mediu sigur în care să nu întâmpini alte probleme.
  • Tai chi- Pe lângă faptul că te încarcă cu o doză de relaxare, tai chi este un exerciţiu eficient care presupune mişcări simple, uşoare şi stretching. De asemenea, încurajează atât corpul, cât şi mintea să se elibereze de stres şi durere.
  • Yoga- Exerciţiile de yoga sunt perfecte pentru a medita şi pentru a-ţi îmbunătăţi condiţia fizică. Este foarte accesibilă, iar multe dintre exerciţii le poţi găsi online, multe dintre ele fiind destinate durerilor cronice. Exerciţiile de yoga te ajută să te concentrezi asupra meditaţiei, lucru care te va ajuta să uiţi de durere.
  • Exerciţii cu gantere- Potrivit studiilor, exerciţiile care presupun folosirea ganterelor, ajută la ameliorarea durerilor, iar datorită diversităţii exerciţiilor, se pot lucra cu uşurinţă mai multe grupe de muşchi. Pentru astfel de exerciţii, ai nevoie de prezenţa unui specialist, deoarece practicate necorespunzător, pot cauza dureri şi mai mari.
  • Stretching- Acest exerciţiu de încălzire îmbunătăţeşte condiţia fizică a organismului, dar şi circulaţia sangvină. În timp, mişcările vor deveni din ce în ce mai uşoare, iar practicate zilnic, vor trimite o cantitate mai mare de oxigen şi nutrienţi către muşchi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”