Gravidele îşi pierd dinţii?

Mamele şi bunicele unora dintre noi au mărturisit cum după ce au dat naştere copiilor, starea de sănătate a danturii s-a înrăutăţit considerabil şi au rămas fără dinţi. Astăzi, atât alimentaţia cât şi tratatamentele stomatogice s-au schimbat. Cum trebuie îngrijită dantura unei viitoare mame în 2016? Ne răspunde dr. Tudor Grou, medic dentist la Awa Dental Esthetic Clinic.
  • Publicat:
Gravidele îşi pierd dinţii?

Cu siguranţă nu o dată am auzit despre neajunsurile femeilor însărcinate. Mamele şi bunicele unora dintre noi au mărturisit cum după ce au dat naştere copiilor, starea de sănătate a danturii s-a înrăutăţit considerabil şi au rămas fără dinţi. Astăzi, atât alimentaţia cât şi tratatamentele stomatogice s-au schimbat. Cum trebuie îngrijită dantura unei viitoare mame în 2016? Ne răspunde dr. Tudor Grou, medic dentist la Awa Dental Esthetic Clinic.

“Sarcina este o perioadă complexă în viaţa oricărei femei, iar organismul fiecăreia este supus unor modificări importante. |n credinţa populară se spune că, pentru fiecare copil născut, se pierde un dinte. Observând această condiţie ce apare de-a lungul istoriei în limitele normalului în timpul sarcinii, vom incerca să actualizăm această idee la standardele actuale de îngrijire”, explică dr. Tudor Grou.
|n zilele noastre, pierderea dinţilor din cauza gravidităţii constitue mai mult un mic.
“Este cert că putem trece prin sarcină acum fără pierderea niciunui dinte şi, mai mult fără un real disconfort în cavitatea bucală”, completează medicul dentist.
De ce au gravidele dantura mai sensibilă?
Schimbările hormonale din această perioadă modifică răspunsul ţesutului gingival la microorganismele prezente în mod normal în cavitatea bucală. “Vasele de sânge răspund prin dilataţie, cantitatea de lichid intercelular creşte, iar celulele de apărare au în cele mai multe cazuri un răspuns exagerat.
Astfel, o cantitate mică de placă bacteriană poate duce la apariţia măririlor de volum gingivale însoţite de o schimbare a culorii spre roşu aprins şi sângerări la periaj sau mici atingeri. |n funcţie de o anumită predispoziţie genetică a ţesuturilor, ele vor răspunde diferit la stimulii plăcii bacteriene”, explică dr. Grou.

Rezolvaţi problemele stomatogice înainte a conceperea unui copil
Ştim, pare imposibil să avem grijă de toate înainte de a concepe un copil: renunţarea la fumat, la alcool, atingerea unei greutăţi corporale optime, tratarea diverselor afecţiuni, dar şi rezolvarea problemelor ce ţin de dantură.
De ce este important ca la efectuarea unui test de sarcină pozitiv“ să zâmbim cu toată gura? “Dacă la momentul intrării în sarcină, există deja o inflamaţie gingivală, aceasta va fi mult mai greu de combătut şi există şanse să se menţină până la naştere.
Cum prevenţia este cel mai bun tratament, în planificarea unei sarcini va fi inclus obligatoriu un control stomatologic, alături de care este recomandat un detartraj şi un periaj profesional. Cu cât condiţiile iniţiale ale gingiei sunt mai bune, cu atât posibilitatea apariţiei gingivitei de sarcină este mai mică”, recomandă dr. Grou.
Mai  mult decât disconfort şi gingii inflamate, în graviditate pot apărea complicaţii grave din cauza problemelor dentare.
“Atragem atenţia că unele studii au găsit corelaţii între bacteriile nocive din placa bacteriană a pacientelor cu gingivită de sarcină şi declanşarea naşterii premature şi a preeclampsiei”, avertizează medicul dentist.

|ngrijirea dinţilor în timpul gravidităţii
Periajul dinţilor de două ori pe zi alături de utilizarea mijloacelor suplimentare de igienă orală (aţa dentară, periuţe interdentare) sunt indispensabile menţinerii stării dvs de sănătate. “Periajul dinţilor cu pastă de dinţi cu fluor este deosebit de benefic pentru păstrarea sănătăţii ţesuturilor dentare. Fluorul prin  acţiunea remineralizantă reface duritatea smalţului, acesta devenind mai puţin suscestibil la acţiunea factorilor nocivi. Prin efectul său antibacterian va contribui la reducerea numărului microorganismelor şi astfel va duce la scăderea inflamaţiei gingivale. Periajul dinţilor cu pastă de dinţi cu fluor este deosebit de benefic pentru păstrarea sănătăţii ţesuturilor dentare. Fluorul prin  acţiunea remineralizantă reface duritatea smalţului, acesta devenind mai puţin suscestibil la acţiunea factorilor nocivi. Prin efectul său antibacterian va contribui la reducerea numărului microorganismelor şi astfel va duce la scăderea inflamaţiei gingivale” a mai adăugat dr. Tudor Grou.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”