Îngrijirea gingiilor şi a primilor dinţişori la bebeluşi

Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viaţa oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenţionând că dinţii încep să se formeze între a treia şi a şasea lună de sarcină.
  • Publicat:
Îngrijirea gingiilor şi a primilor dinţişori la bebeluşi

Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viaţa oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenţionând că dinţii încep să se formeze între a treia şi a şasea lună de sarcină.

Îngrijirea cavităţii orale a bebeluşului continuă imediat după naştere, când simpla curăţare a gingiilor după fiecare alăptare este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană. Odată apăruţi, dinţii de lapte trebuie îngrijiţi şi ei cu multă atenţie, fiind esenţiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinţilor permanenţi.

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii Orto-Implant Expert, atenţionează că fără un set de dinţi de lapte sănătoşi, copilul este predispus la a dezvolta ulterior probleme de masticaţie şi vorbire.

Îngrijirea sănătăţii dentare a celui mic nu trebuie neglijată în perioada sarcinii, viitoarea mămică fiind îndrumată să aibă o alimentaţie echilibrată, să evite îmbolnăvirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină şi buză, cunoscute sub numele de buză de iepure, gură de lup) sau antiobiotice (tetraciclină), care pot păta ireversibil dinţii.

Imediat după naştere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariţia cariilor, stomatologii pediatri recomandă curăţarea în mod regulat a gingiilor bebeluşului cu un prosop umed în urma alăptării.  
Odată apăruţi, de obicei la la 4-6, dinţii primari ai micuţului bebe trebuie curăţaţi cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuţa dentară, la început fără pastă de dinţi. Pasta de dinţi pentru copii se poate folosi când copilul mai creşte şi învaţă să scuipe, pentru a nu înghiţi pasta.

„Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spăla pe dinţi, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuţa şi nu-şi coordonează mişcările, va reuşi să cureţe parţial dinţii, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curăţarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroşi să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajaţi, aceasta făcându-i să se simtă importanţi, valorosi”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan.

Obiceiuri dăunătoare care trebuie evitate

Pe cât posibil, este de evitat ca cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulţirea bacteriilor, fermentarea şi apariţia “cariei de biberon”. Aceasta este este cea mai frecventă afecţiune stomatologică la bebeluşi şi cauzează carierea dinţilor, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase şi poate afecta dinţii permanenţi din os. La fel se întâmplă şi atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceai, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinţii în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Şi folosirea suzetei după vârsta de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor şi modificări ale poziţiei dinţilor, care ulterior vor necesita purtarea unui aparat dentar. „Mecanismul are loc în următorul fel: dinţii de sus sunt împinşi în faţă, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzeta este foarte utilă pentru confortul emoţional al copilului, iar încercarea de a renunţa la folosiră ei trebuie făcută cu multă răbdare şi blândeţe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

La rândul lui, obiceiul de a “ronţăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriţioniştilor, în trei mese principale şi două gustări. Bineînţeles, după masă este de preferat clatirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinţi fermentează şi produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar şi naturale, conţin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.) care scot calciul din dinţi.

Părinţii trebuie să fie atenţi şi la eventuale afecţiuni de tip ORL ale copilului (infecţii, polipi, rinite alergice, deviaţie de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas şi este indicat să fie tratate încă din fază incipientă. „Desi pare paradoxal, respiraţia pe gură oxigenează mai prost organismul şi predispune copilul la carii prin simplul fapt că usucă dinţii de saliva care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariţia înghesuirilor dentare şi modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceştia se deplasează mult spre inainte”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.

Controlul stomatologic periodic

Este indicat ca cel mic să ia contact cu medicul stomatolog încă de la apariţia primilor dinţişori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi şi trata din timp orice problemă, înainte de apariţia complicaţiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminţi copilul în diverse situaţii este de evitat, fiind o practică ce ar putea induce o teamă care să-l urmărească pe cel mic întreaga viaţă, chiar şi ca adult. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”