Mereu obosita? Afla care este cauza!

Fie ca esti la serviciu sau in timpul tau liber, ca e dimineata sau e seara, ca ai iesit la plimbare sau te relaxezi pur si simplu acasa, citind o carte sau uitandu-te la televizor, ai aceeasi stare: esti mereu extenuata. Nu ca ai fi luat vreodata parte la o competitie stahanovista si nici munca de ocnas nu-ti amintesti sa fi prestat, dar esti zilnic sleita de puteri si casti intruna. Ce poate fi?
  • Publicat:
Mereu obosita? Afla care este cauza!
Mereu obosita? Afla care este cauza!

Fie ca esti la serviciu sau in timpul tau liber, ca e dimineata sau e seara, ca ai iesit la plimbare sau te relaxezi pur si simplu acasa, citind o carte sau uitandu-te la televizor, ai aceeasi stare: esti mereu extenuata. Nu ca ai fi luat vreodata parte la o competitie stahanovista si nici munca de ocnas nu-ti amintesti sa fi prestat, dar esti zilnic sleita de puteri si casti intruna. Ce poate fi?

Anemia, principala cauza a oboselii in randul femeilor

Fibroamele si polipii uterini, menstruatiile abundente sau nasterea recenta a unui copil ce presupun pierderi mari de sange, pot duce la aparitia anemiei. Examenul sangelui indica un deficit de hemoglobina si celule rosii, iar consecinta este insuficienta oxigenare a organelor si a tesuturilor interne. De asemenea, anemia mai poate fi provocata de sangerari interne, carenta de fier, acid folic, Vitamina B12 sau de boli cronice precum insuficienta renala. In toate aceste cazuri, pe langa oboseala, tabloul simptomatic este intarit de ameteli, paloarea pielii, slabiciune, iar in formele survenite brusc, pierderea constiintei.
De obicei, tratamentul consta in administrarea de suplimente ce contin aminoacizii indispensabili, minerale si vitamine, in special din grupul B si C, precum si instituirea unui regim bogat in fier: spanac, brocoli si carne rosie.

Hipotiroidism, deficienta hormonului tiroidian

Daca te confrunti cu o lene generala, dublata de o usoara depresie, s-ar putea sa fie vorba despre hipotiroidism, boala ce apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormon (al carui rol este de a controla felul in care organismul consuma energia). Riscul de a dezvolta hipotiroidism creste odata cu inaintarea in varsta si, potrivit American Thyroid Foundation, circa 17% dintre femeile ajunse la varsta de 60 de ani nu constientizeaza faptul ca au astfel de tulburari.

Afectiunea este cauzata de o dereglare a sistemului imunitar, cunoscuta sub denumirea de tiroidita Hashimoto. Sistemul de aparare al organismului ataca glanda tiroida, distrugand celulele responsabile cu producerea hormonilor secretati. Tratamentul consta in administrarea de hormoni sintetici.

Infectii ale tractului urinar

Desi femeile tind sa asocieze aceasta afectiune cu simptome precum ustruimi si urinari frecvente, medicii atentioneaza ca oboseala poate fi primul semn al bolilor de rinichi. Infectia urinara apare mai frecvent la femei si este cauzata de patrunderea bacteriilor in tractul urinar, facilitata de pozitia orificiul uretral in imediata apropiere a orificiului vaginal si al celui anal. Tratamentul consta in administrarea unui antibiotic pe cale orala.

Supradoza de cofeina

Pentru un plus de energie, multe femei apeleaza la stimulenti precum o ceasca de cafea sau un pahar de cola, de cateva ori pe parcursul unei zile. Din nefericire, pentru unele dintre ele asa-zisul tratament de revitalizare are efect contrar celui scontat. Intr-un articol publicat de prestigioasa publicatie US Pharmacist se arata ca abuzul de substante energizante conduce, in unele cazuri, la instalarea starii de oboseala. Pe masura ce persoanele incearca sa alunge oboseala consumand produse pe baza de cofeina, oboseala devine tot mai accentuata.

Intoleranta alimentara

Stim cu totii ca mancarea ne incarca cu energie, insa lucrurile nu stau chiar asa. Unii medici sunt de parere ca intoleranta la anumite alimente poate determina aparitia starii de somnolenta. Intoleranta poate dura in jur de trei, patru zile, pana cand organismul elimina complet substantele ingerate. Afectiunea apare de multe ori sub forma ”mascata”, ceea ce inseamna ca persoana care consuma zilnic un aliment nociv nu va banui niciodata ca deranjul este provocat tocmai de acesta. Intoleranta alimentara este provocata, cel mai adesea, de fructoza, gluten, lactoza, alcool, anumite tipuri de fibre, aditivi alimentari si conservanti.

Apneea in somn
Persoanele care sufera de aceasta afectiune se opresc din respirat de cateva ori in timpul somnului, pret de cateva secunde sau chiar un minut. In acest mod, somnul este superficial, neodihnitor, iar cei in cauza se simt extenuati de-a lungul zilei. Cauza aparitiei apneei in somn este obstructionarea cailor respiratorii, in special la femeile obeze, iar sforaitul este un prim simptom. Tratamentul presupune schimbarea stilului de viata, adoptarea unui regim alimentar pentru slabit, renuntarea la fumat si, nu in ultimul rand, utilizarea unui aparat special in timpul somnului (CPAP), care mentine caile respiratorii deschise prin intermediul unei masti confortabile.

Bolile cardiovasculare

Daca esti rupta de oboseala dupa ce savarsesti activitati ce nu solicita prea multa energie, s-ar putea sa fie timpul sa consulti un cardiolog. Si asta pentru ca este posibil ca inima ta sa nu mai pompeze un debit suficient de sange spre restul organelor si al tesuturilor, iar lipsa de oxigen si nutrienti necesari se reflecta in starea de oboseala.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dependenta de Internet? Trateaza-te!
Dependenta de Internet? Trateaza-te!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân