Oana Cuzino raspunde cititorilor CSID

Desi ma ingrijesc, foliculita nu dispare, dimpotriva, de la an la an, se extinde pe picioare. Am si un fir mai gros si des… Ce pot sa fac? Sincera sa fiu, in afara de gomaj, hidratare nu imi permit altceva, gen epilare definitiva.
  • Publicat:
Oana Cuzino raspunde cititorilor CSID
Oana Cuzino raspunde cititorilor CSID

Cititorii revistei noastre ne-au trimis si luna aceasta intrebari despre sanatatea lor, la care nu le gasesc raspunsul. Ca de fiecare data, Oana incearca sa-i ajute.

Hipotiroidia si silueta

„Am 160 cm, 58 kg greutate si sufar de 14 ani de hipotiroidie cronica. Iau medicamentul Euthyrox. Am luat si 100 mg pe zi, iar acum iau 75 mg timp de 5 zile pe saptamana si 50 mg pe zi sambata si duminica. Sunt nemultumita ca nu pot slabi mai repede. Imi doresc sa ajung la 50 kg si sa ma pot mentine la aceasta greutate. Fac miscare zilnic. Merg pe jos 1-2 ore si chiar mai mult. Ce sfat imi dati?”

Faceti foarte bine ca recurgeti la miscare, insa in legatura cu asteptari privind pierderea de kilograme, trebuie sa fiti mai realista si sa va stabiliti targeturi mai apropiate de greutatea la care v-ati stabilizat, intrucat astfel nu faceti decat sa fiti nefericita. Ajustati cate putin continutul caloric al cinei, evitati sarea, dar si fainoasele, dulciurile, cartofii. O dieta potrivita nu va poate da decat medicul endocrinolog care va trateaza, pentru a evita dezechilibre minerale. Succes!

Anticonceptionalele si copiii

„Am auzit ca daca iei anticonceptionale exista riscul de infertilitate. Este adevarat? As mai avea o intrebare: este vreo problema daca am luat 3 saptamani pilule si mi-a venit menstruatia? Acum vreau sa iau iarasi.”

Ceea ce ati auzit este fara noima. Ganditi-va cate miliarde de femei au luat si iau anticonceptionale pentru a-si planifica inteligent si judicios o sarcina. Insa problemele pot aparea daca va autoadministrati terapia cu anticonceptionale. Cam aceasta este impresia mea, citindu-va mesajul. Sfatul meu este sa mergeti la un medic ginecolog pentru a lua contraceptivul potrivit. Tot medicul va va instrui cu privire la administrarea acestora.

Probleme cu foliculita

„Desi ma ingrijesc, foliculita nu dispare, dimpotriva, de la an la an, se extinde pe picioare. Am si un fir mai gros si des… Ce pot sa fac? Sincera sa fiu, in afara de gomaj, hidratare nu imi permit altceva, gen epilare definitiva.”

Din pacate, cam acestea sunt solutiile la ora actuala, iar epilarea definitiva chiar are efecte spectaculoase. Mai exista o metoda de epilare, cu substante care inhiba cresterea parului si subtierea acestuia, insa trebuie sa vedeti daca nu cumva irita mai mult pielea. In plus, faceti-va testele de sensibilitate la produsele cosmetice folosite, inclusiv detergenti si evitati pantaloni sau ciorapi din material plastic.

Metoda de slabit

„Numele meu este Violeta, am 21 de ani, 170 cm si 65 kg. De ceva timp ma straduiesc sa slabesc prin diferite cure, dar nu prea reusesc. De 3 saptamani, mi-am luat un supliment alimentar pe baza de tarate si fibre. Considerati ca este o metoda buna? Daca as incepe sa alerg dimineata, cam 30 de minute pe zi, oare in cat timp o sa slabesc? Mentionez ca as vrea sa ajung la 55 kg.”

Imi pare rau, nu am experienta cu acest produs, dar cu siguranta ca daca adaugati si miscare regulat unei diete, rezultatele sunt mult mai bune si durabile.

Vrem un bebe!

„Nu raman insarcinata. La ecografie, nu mi-a gasit nimic in neregula, doar la analizele hormonale progesteron scazut. Mi s-a dat tratament 4 luni cu Diane 35. Aveam si acnee. Sunt la a doua cutie, dar acneea nu dispare. Pot sa raman insarcinata dupa acest tratament? Am 26 de ani si nici o sarcina pana acum. Testele de ovulatie pe care le faceam inainte de tratament ieseau pozitive, dar nu ramaneam.

Ce se intampla cu mine? Mentionez ca si mama a avut aceasta problema, dar ea pierdea sarcinile. A facut tratament cu progesteron si a ramas insarcinata cu mine si cu sora mea (gemene). Frumos, nu? Tare mult mi-as dori si eu o asemenea minune. Astept raspunsul dumneavoastra.”

Da, foarte frumos. Se va intampla minunea si in cazul tau, dar trebuie rabdare si perseverenta, mai ales daca problema medicala este in curs de rezolvare. Din descrierea ta, se pare ca suferi de o afectiune numita ovar polichistic, care poate avea ca si efecte probleme de fertilitate. Tratamentul din cate stiu eu trebuie respectat mai mult timp, 6-9 luni, dupa caz, dar asta doar medicul decide, dupa ce face o ecografie abdominala si eventual o serie de analize hormonale. Succes!

O fetita voinica

„As dori sa stiu daca este normal ca fetita mea sa aiba 22 kg la 3 ani si 8 luni. Are 1 metru inaltime. Sunt foarte ingrijorata… „

Da, este cam voinica, dar depinde si de constitutia dumneavoastra, a parintilor. Este bine ca va preocupa si nu mai amanati, mergeti cu fetita la un pediatru bun, eventual un endocrinolog. Exista sectie in cadrul policlinicii Grigore Alexandrescu, Calea Dorobantilor, Bucuresti, unde va fi evaluata fetita. Dumneavoastra vi se vor da indrumari cu privire la stilul de viata si alimentatie. Daca este cazul, vi se va recomanda sa faceti si alte investigatii. Bafta!

Afte la bebelusi

„Aura ma numesc si am o fetita de 3 luni. De 3 zile am observat ca are afte in gurita, i-am dat cu glicerina cu stamicin, nu s-a intamplat nimic. In urmatoarea zi, am sunat doctorul de familie, mi-a recomandat doar glicerina boraxata. I-am dat si a plans foarte rau. Ba chiar si-a ranit una din ele cu manuta. Abia am calmat-o.

In urmatoarea zi s-a trezit cam ragusita si parca avea o retinere in gat. Nasul este infundat ca de obicei si chiar azi ii lacrimeaza si un ochisor. Medicul de familie a recomandat pentru gat paracetamol supozitor si oscillococcinum 1 pe zi. Ma intreb, daca este bine sa-i dau fiind atat de mica?”

Oscilococcinum poate fi dat si la copii micuti, daca este dizolvat bine de tot in ceai sau apa. De asemenea, si vitamina C picaturi pentru sugari. Daca are doar afte, glicerina boraxata este solutia, insa raceala trebuie foarte bine monitorizata de un medic. Poate reusiti sa convingeti doctorita sa vina acasa, ca sa evitati spitalul sau policlinica. Incercati si leacuri babesti, caldura la picioruse, masaj pe spate si talpi cu ulei aromatic de bebelus, schimbati-o de haine des, mai ales noaptea, cand transpira.

Stari de lesin repetate

„Cand ma duc la serviciu in fiecare dimineata sunt obligat sa iau autobuzul, trenul si metroul, dar aproape tot timpul ametesc, imi vine sa lesin si mi se face rau. Nu am lesinat niciodata, dar mi-e frica sa nu o patesc. De obicei, dorm 7-8 ore pe noapte si dimineata nu beau cafea, doar un ceai de menta. Nu mananc acasa, dar dupa ce ajung la lucru mananc un corn cu ciocolata. Sunt fumator, dar nu exagerez. Oare din ce cauza imi este rau?”

Poate fi vorba despre hipotensiune ori hipoglicemie sau de o anemie mai veche, netratata. Incercati sa va faceti analizele, urmarind glicemia, fierul, hemoglobina, nivelul calciului, magneziului etc. Parerea mea este sa va urmariti o perioada si valorile tensiunii arteriale, dimineata la trezire si dupa o ora-doua de activitate. De asemenea, poate ca v-ar prii ceva mai energizant dimineata, cum ar fi cerealele, orzul, un mic dejun cu cruditati.

Nu este in regula faptul ca nu mancati deloc desi faceti un efort atat de mare. Schimbati trei mijloace de transport, este foarte obositor. In plus, nu mi se pare un mic dejun sanatos un corn cu ciocolata. Va dereglati glicemia si accentuati starile de lesin. Incercati ceva mai variat si proaspat, un mic dejun mai consistent, eventual un sandwich pe drum si un ceai cald sau un suc de fructe proaspat, in termos. Succes!

Citeste si: Menstruatie neregulata, secretie maronie si polipi uterini

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân