Optimismul dăunează grav sănătăţii?

Sper că nu aţi sărit de pe scaun după titlu şi că îmi veţi da şansa să vă explic şi cum s-a născut această întrebare.
  • Publicat:
Optimismul dăunează grav sănătăţii?

Sper că nu aţi sărit de pe scaun după titlu şi că îmi veţi da şansa să vă explic şi cum s-a născut această întrebare.

Ni s-a tot spus că lucrurile stau exact pe dos şi că aceia care văd numai partea plină a paharului au numai de câştigat atunci când sunt puşi în faţa unui diagnostic îngrijorător şi că atitudinea lor de tipul „totul va fi bine” îi ajută enorm.

Multe voci vin însă cu o teorie interesantă.

În calitate de pesimistă-şefă, mi se părea extrem de plauzibilă varianta în care optimiştii erau doar câştigaţi şi atât. Poate unde mi-au făcut şi toţi medicii capul calendar că nu fac decât să-mi înrăutăţesc diversele situaţii în care am ajuns în faţa lor cu negativismul meu exagerat.

Din papucii mei se vedea că e mai bine în şlapii lor. Asta până când am început să citesc noul val de studii, care, recunosc, dintr-un punct de vedere, are dreptate.

Optimiştii, predispuşi obezităţii

Cercetătorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto, Japonia, şi de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slăbit cu o durată de şase luni, ce a implicat consiliere, nutriţie şi sport. Cercetătorii au descoperit că aceia care erau cei mai optimişti au slăbit cel mai puţin. Optimiştilor le păsa mai puţin de problema greutăţii şi nu rezistau tentaţiilor.

Totodată, optimiştii prezintă mai multe riscuri să moară prematur, pentru că au o mai mare încredere în capacităţile lor de a depăşi dificultăţile şi din acest motiv îşi asumă multe riscuri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, la care au participat peste 1.500 de copii, monitorizaţi de la vârsta de 10 ani până au devenit adulţi.

Persoanele cu cel mai dezvoltat simţ al umorului au trăit, în medie, cel mai puţin faţă de cele care nu erau atât de vesele. Un alt studiu, realizat la Universitatea Stanford, a stabilit că, în general, cei mai veseli copii au ajuns la maturitate fumători, consumatori de alcool şi aveau pasiuni riscante.

Pesimiştii, mai longevivi

Persoanele în vârstă şi pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor trăiesc mai mulţi ani decât persoanele optimiste, având şi o sănătate mai bună decât a acestora din urmă, potrivit unui studiu german anunţat anul trecut. Cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg s-au bazat pe datele furnizat de Panelul socio-economic german, un studiu multidisciplinar de vastă amploare, realizat pe 30.000 de persoane, începând din anul 1984.

Ei au studiat răspunsurile oferite în fiecare an, între 1993 şi 2003, de voluntari în legătură cu starea lor de satisfacţie actuală şi cu estimările lor pentru următorii cinci ani. Cercetătorii au verificat apoi dacă acele aşteptări ale voluntarilor au fost realizate sau nu.

Astfel, savanţii germani au constatat că 43% dintre voluntarii cei mai în vârstă erau prea pesimişti, 25% dintre ei au avut dreptate, iar 32% dintre ei au fost prea optimişti. În mod surprinzător, studiul a reliefat faptul că în grupul persoanelor prea optimiste riscul de degradare a capacităţilor fizice era cel mai mare, iar riscul de deces era cu 10% mai mare.

„Este probabil ca faptul de a fi mai pesimist în privinţa viitorului îi face pe oamenii în vârstă să aibă mai multă grijă de sănătatea lor şi să se arate mai prudenţi în faţa pericolelor”, declara Frieder Lang, directorul Institutului de Fiziologie Gerontologică din cadrul Universităţii Nuremberg.

Aşadar, dacă multe studii le recunosc, în continuare, capacitatea de a se vindeca mai repede decât cei care cred că li se vor întâmpla toate relele pământului, optimiştii ar fi, totuşi, într-un risc mai mare până în momentul în care afecţiunile le sunt depistate.

Optimismul: lista de plusuri

Acum sper să nu treceţi în tabăra gri şi să nu mai vedeţi lucrurile în rozaliu. Păstraţi cumva un echilibru – bine, balanţa să fie înclinată un pic mai tare în favoarea optimismului – şi totul va fi în regulă. Vă las cu câteva beneficii ale gândirii pozitive, aşa cum au ieşit ele din mânuţele experţilor Mayo Clinic:

  • Creşte speranţa de viaţă, mai ales când atitudinea optimistă însoţeşte un tratament medical adecvat
  • Scade riscul de depresie
  • Scade nivelul de stres
  • Creşte imunitatea în cazul răcelilor comune
  • Asigură o stare psihică mai bună şi contribuie la well-being
  • Reduce riscul deceselor din cauza bolilor cardiovasculare
  • Asigură o putere mai mare de gestionare a situaţiilor delicate şi din cale afară de stresante
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”