Osteoporoza, boala oaselor fragile poate fi prevenită!

Osteoporoza sau “hoţul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.
  • Publicat:
Osteoporoza, boala oaselor fragile poate fi prevenită!

Osteoporoza sau “hoţul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.
Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.

Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor şi o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Reţine, deci, că osteoporoza se previne, nu se vindecă!

Primele semne ale osteoporozei şi factorii de risc

Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul şoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopţii, scăderea  progresivă în înălţime, postura încovoiată, îngreunarea capacităţii motorii, de a depune efort şi de a ridica greutăţi. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi  frecvente cauzate de traumatisme minore.

Cauzele apariţiei osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărţite în două categorii:
• cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformaţie corporală, antecedente familiale, prezenţa anumitor afecţiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
• cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentaţie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

Calciul, mineralul esenţial pentru prevenirea osteoporozei

“Bea lapte să ai calciu!” Îţi aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital în toate etapele vieţii. Încă din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta ţesut osos. Mai departe, în copilărie şi adolescenţă avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenţă oaselor, pentru a regla funcţia musculară şi pentru a menţine sănătatea dinţilor, părului şi unghiilor. Necesarul de calciu creşte pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.

La fel de important este să i se ofere organismului cantităţi suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpiraţie, urină şi materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie înlocuite zi de zi prin dietă sau medicamente care conţin calciu. În caz contrar, organismul foloseşte calciul din oase pentru a efectua diverse funcţii, facându-le aşadar mai slabe şi mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Alimente bogate în calciu sunt laptele şi produsele lactate, tofu, peştele, sucurile de fructe, dar şi legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveţii etc. Mare atenţie însă la excesul de sare şi cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.

Vitamina D3 ajută la absorbţia calciului

Calciul nu acţionează de unul singur, ci are nevoie de susţinători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care conţin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbţia eficientă a calciului în organism.
Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentaţie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.

Exerciţiile fizice întăresc oasele

Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentaţie ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile. Mişcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale, redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”