Sănătatea orală: 4 semne transmise de periuţa de dinţi

Pentru prevenirea problemelor de sănătate orală şi menţinerea dinţilor şi gingiilor sănătoase, periajul în mod regulat este esenţial.
  • Publicat:
Sănătatea orală: 4 semne transmise de periuţa de dinţi
FOTO: 123rf.com

Pentru prevenirea problemelor de sănătate orală şi menţinerea dinţilor şi gingiilor sănătoase, periajul în mod regulat este esenţial. Mai mult, periuţa dentară necesită o atenţie deosebită pentru că, în timp, aceasta transmite semnale care ne pot ajuta să ne păstrăm sănătatea orală pe termen lung. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, ne atenţionează în privinţa celor patru semne pe care periuţa de dinţi le poate transmite şi care nu trebuie neglijate.

Semne transmise de periuţa de dinţi, în sănătatea orală: urme de sânge pe periuţă şi în chiuvetă

Urmele de sânge pe periuţă şi în chiuvetă reprezintă, de cele mai multe ori, primul semn de gingivită. Regula de aur în acest sens este să periem până nu mai sângerăm, deoarece zona respectivă trebuie curăţată din ce în ce mai bine pentru a nu favoriza acumularea a şi mai multă placă bacteriană. În caz contrar, dacă se evită periajul dentar, sângerarea va fi şi mai mare.

“Dacă gingiile sunt umflate, roşii şi sângerează uşor la atingere, aveţi gingivită, care este stadiul iniţial, din fericire reversibil, al parodontozei. Sângele conţine celulele de apărare împotriva bacteriilor, iar corpul îl trimite acolo unde acestea sunt prezente: spre zonele dentare cu placă bacteriană sau resturi alimentare care duc la înmulţirea bacteriilor, adică lângă gingie”, explică specialistul ortodont.

Semne transmise de periuţa de dinţi, în sănătatea orală: peri tociţi, decoloraţi

Dacă periuţa ta are perii tociţi şi decoloraţi înseamnă că este foarte veche şi nu îşi va mai îndeplini corect rolul. Este nevoie de o nouă periuţă dentară, de preferat cu peri coloraţi, care să indice gradul de uzură. În general, periuţa dentară se schimbă o datăla două sau trei luni.

Semne transmise de periuţa de dinţi, în sănătatea orală: peri înclinaţi, împrăştiaţi

Chiar dacă vorbim despre o periuţă nou achiziţionată, dacă aceasta are perii aproape orizontali şi ciufuliţi înseamnă că periajul este prea agresiv, iar în timp, smalţul se va toci, iar gingia se va retrage.

“În acest caz există două opţiuni: fie schimbarea tehnicii de periaj, fie folosirea unei periuţe electrice cu senzor de presiune, care avertizează sonor sau luminos sau chiar se opreşte dacă presiunea este prea mare şi riscăm să periem şi rădăcinile şi să ne alegem cu sensibilitate dentară”, atenţionează specialistul.

Semne transmise de periuţa de dinţi, în sănătatea orală: miros neplăcut al periuţei de dinţi

Periuţele de dinţi sunt surse ideale de reproducere a bacteriilor. În urma sturiilor s-a descoperit că perii lor pot conţine microorganisme dăunătaore precum Streptococcus mutans (care poate provoca carii dentare) şi Candida albicans (o ciupercă ce poate provoca infecţie fungică).

“Temerile legate de bacteriile prezente în baie determina multe persoane să îşi acoperă periuţele de dinţi, insă capacele din plastic păstrează periile mai umezite şi, prin urmare, germenii se înmulţesc repede, favorizând apariţia mirosului neplăcut”, explică specialistul ortodont. “În primul rând, să înlocuim periuţa de dinţi imediat şi să renunţăm la folosirea capacului. După utilizare, periuţa de dinţi trebuie curăţată, scuturată şi lăsată să se usuce în aer liber”, recomandă medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”