Scapa de varice!

Daca suferi de vene varicoase umflate (si dureroase), te anuntam ca nu esti singura. Pana la 25% dintre femei sufera de pe urma acestora.
  • Publicat:
Scapa de varice!
no title

Daca suferi de vene varicoase umflate (si dureroase), te anuntam ca nu esti singura. Pana la 25% dintre femei iti impartasesc soarta. Si mai multe sunt predispuse sa aiba mai devreme sau mai tarziu vene “in panza de paianjen” (varice superficiale).

Ce cauzeaza varicele si cum pot fi prevenite?
Valvele din sistemul venos sunt proiectate pentru a preveni deplasarea sangelui inapoi in picioare. Dar cand aceste valve cedeaza, cursul normal al sangelui spre inima este dereglat si atunci presiunea face ca venele sa se extinda si sa se umfle. Din cauza ca ele nu se extind in mod uniform, venele iau o forma iregurala, cu hopuri.

Istoria medicala a familiei joaca un rol important, de asemenea. Si pentru orice persoana predispusa genetic la varice, un loc de munca ce necesita statul in picioare pentru perioade lungi de timp nu poate decat inrautati lucrurile. Multe femei dezvolta varice chiar si in timpul sarcinii.

Ce poti face pentru a le preveni?
In primul rand, exercitii regulate si pastrarea unei greutati normale. De asemenea, daca esti nevoita sa stai in picioare mult timp, poarta ciorapi care sa-ti sustina piciorul. Acestia creeaza presiune asupra venelor si ajuta la minimalizarea extinderii lor.

Ce sunt venele in panza de paianjen?
Ele pot fi rezultatul presiunii sangelui dar, cel mai adesea, sunt cauzate de expunerea la soare. Razele ultraviolete produc daune la nivelul colagenului din piele, provocand extinderea venelor care astfel devin vizibile.

Este periculos sa tratezi varicele?
Organismul uman are cu o mie de vene in plus fata de cat avem nevoie in mod normal, iar o vena deteriorata este contraproductiva. Scapand de ea, sangele isi cauta alte rute in sistemul venos, care functioneaza.

Pentru a distruge sau a elimina varicele se pot utiliza mai multe metode. Una dintre cele clasice este stripping-ul (smulgerea venelor), care consta in extirparea venei principale a membrelor inferioare prin efectuarea a doua mici incizii, una la glezna si alta la genunchi.

De cativa ani, o tehnica chirurgicala numita Chiva (cura hemodinamica a insuficientei venoase in ambulatoriu) este din ce in ce mai practicata. Aceasta metoda presupune aplatizarea varicelor, fara a le scoate, prin ligaturarea in mai multe locuri a venei principale.

Chiva prezinta rezultate bune, dar este o operatiune destul de complexa. Criochirurgia utilizeaza o sonda a carei extremitate este racita la o temperatura foarte joasa. Astfel, se permite congelarea venei care se lipeste de sonda, dupa care este scoasa.

Aceste tehnici pot fi utilizate in asociere, iar in functie de natura actului chirurgical, pacienta poate fi sau nu internata cateva zile in spital.

Sunt periculoase varicele?
Varicele sunt prea putin periculoase pentru sanatate, deoarece ele afecteaza vene superficiale ale picioarelor. Este posibil sa se rupa si atunci produc hemoragii externe sau o difuzie interna de sange in tesutul subcutanat, dar se intampla destul de rar.

Uneori, vena varicoasa poate face obiectul unei inflamatii sau, in interiorul ei, se poate dezvolta un cheag de sange. In aceste circumstante, traseul vasului tinde sa se inroseasca si sa se inmoaie sub piele. Toate aceste probleme sunt insa benigne si relativ usor de tratat.

In schimb, un efect mai jenant al varicelor este ca pot provoca in timp dezvoltarea unor tulburari cutanate, in special ulceratii, care sunt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatita) si tind sa se formeze acolo unde staza sangvina (petele pigmentare) a fost mai puternica, cel mai des la nivelul gleznelor. Din nefericire, ulceratiile se suprainfecteaza si se cicatrizeaza foarte greu.

Tu ce metoda de tratament ai folosit pentru tratarea varicelor?

 

Citeste si Cum sa faci exercitiile Kegel

                  O silueta de invidiat in 10 saptamani

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Remedii naturale pentru hipertensiune
Remedii naturale pentru hipertensiune
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”