Sfatul zilei: Amigdalita acută (Angina acută)

Amigdalita acută sau angina acută, cum mai este denumită, este o inflamaţie acută a gâtului localizată preponderent la nivelul amigdalelor.
  • Publicat:
Sfatul zilei:  Amigdalita acută (Angina acută)
Sfatul zilei: Amigdalita acută (Angina acută)

Amigdalita acută sau angina acută, cum mai este denumită, este o inflamaţie acută a gâtului localizată preponderent la nivelul amigdalelor. Amigdalele devin roşii şi îşi măresc volumul (angină eritematoasă) sau mai pot apărea puncte albe – aşa numita amigdalită pultacee (cu puroi).

Inflamaţia amigdalelor poate fi dată de virusuri dar şi de unele bacterii, dintre care cele mai frecvente sunt streptococul şi stafilococul. Importantă este evidenţierea acestor bacterii, în special a streptococului care poate da reumatism articular, nefrită, supuraţii ale ganglionilor.

Tratamentul

Amigdalitele provocate de virusuri nu necesită tratament cu antibiotice ci numai medicamente pentru combaterea febrei (paracetamol) a tusei şi a agitaţiei.

Anginele provocate de bacterii şi mai ales cea produsă de streptococ, se însoţesc de dureri la înghiţit, de umflarea ganglionilor submaxilari, febră şi modificarea stării generale (dureri de cap, tulburări digestive). Este necesară efectuarea unui exudat faringian pentru a depista germenii. Acest fel de angine necesită un tratament antiinfecţios antibiotic în cadrul cărora derivatele de penicilină au un rol preponderent.

La copiii mai mari sunt indicate şi dezinfectante locale sub formă de spray uri, tablete de supt. În cazul în care s-a evidenţiat streptococul, după terminarea tratamentului este necesară repetarea exudatului faringian pentru a fi siguri de eficientă tratamentului.

Autor: dr. Elena Dan

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”