Sportivii NU sunt feriţi de această boală!

Chiar şi varicele îşi au propriile mituri – majoritatea pacienţilor sunt persoane în vârstă, sedentare, cu un stil de viaţă nesănătos! Mitul acesta poate fi combătut foarte simplu, întrucât studiile au demonstrat faptul că în prezent, varicele pot apărea şi la persoanele tinere şi chiar la persoanele cu o activitate sportivă intensă.
  • Publicat:
Sportivii NU sunt feriţi de această boală!

Chiar şi varicele îşi au propriile mituri – majoritatea pacienţilor sunt persoane în vârstă, sedentare, cu un stil de viaţă nesănătos! Mitul acesta poate fi combătut foarte simplu, întrucât studiile au demonstrat faptul că în prezent, varicele pot apărea şi la persoanele tinere şi chiar la persoanele cu o activitate sportivă intensă.

Boala venoasă cronica nu ţine cont de vârstă, sex sau orele de sport desfăşurate pe săptămână, varicele putând fi depistate la orice persoană, iar medicul specialist este singurul care poate diagnostica afecţiunea şi prescrie tratamentul optim.

Conform datelor statistice privind rata pacienţilor diagnosticaţi cu boala venoasă cronică, s-a constatat faptul că în unele ţări ale Europei (printre care şi România) până la 80% dintre femei sunt diagnosticate cu boala venoasă cronica după vârsta de 30 de ani, iar aproape 20% dintre bărbaţii cu vârsta peste 40 de ani sunt predispuşi să dezvolte varicele.

Stilul de viaţă nesănătos şi lipsit de mişcare, dietele practicate, dar şi obiceiuri nesănătoase (poziţie vicioasă la birou, statul îndelungat în picioare sau pe scaun etc.), sunt doar câţiva factori care pot creşte riscul apariţiei bolii venoase cronice, chiar şi în rândul celor mai activi dintre noi.

Sport, dietă şi picioare sănătoase?

În prezent, boala venoasă cronica devine o boală iminentă, cu o evoluţie extrem de rapidă, însă tăcută, pacienţii expunându-se la un risc major atunci când ignora simptomele uşoare ale acestei patologii. De regulă, pacienţii nu acordă atenţie atunci când resimt o senzaţie constantă de greutate în picioare, arsuri locale, însoţite de dureri sau umflături, ori mâncărimi în zona gambelor. Acestea sunt doare câteva simptome care anunţa instalarea bolii venoase cronice, iar netratarea acestora poate aduce consecinţe grave asupra sănătăţii picioarelor, până la stadii invalidante datorate ulcerelor venoase de gamba.

Schimbarea stilului de viaţă şi respectarea tratamentului prescris de medicul specialist sunt paşii esenţiali în vindecarea bolii venoase cronice. Creşterea calităţii vieţii se bazează în special pe renunţarea la vicii şi la alimentaţia nesănătoasă, iar odată ce veţi construi un program alimentar sănătos la care adăugaţi şi câteva minute în care să faceţi mişcare zilnic, vă veţi simţi întineriţi şi plini de vitalitate.
Într-adevăr, sedentarismul trebuie înlocuit cu sport, însă şi sportul trebuie făcut cu măsură şi sub atentă supraveghere a instructorului. În cazul persoanelor diagnosticate cu boala venoasă cronică, mişcarea zilnică În aer liber este vitală.

Boala venoasă cronica în cazul persoanelor active

Nici chiar la sportivi sau pur şi simplu pasionaţii de sport ori dornici de a menţine un ritm activ, boala venoasă cronica nu ţine cont de orele de sport practicate cu regularitate. Da, sportul vă poate ajuta în a vă menţine sănătoşi, însă există anumiţi factori care, împreună cu un program activ la sala de sport, pot înrăutăţi starea de sănătate.

Sunt cazuri în care, sportivii de performanţă au fost diagnosticaţi cu boala venoasă cronică. Şi în cazul lor, simptomele care anunţau instalarea varicelor au fost parţial ignorate, întrucât senzaţia de oboseală şi dureri la nivelul picioarelor erau considerate manifestări normale după programul de sport intensiv. 

Povestea atletei americance

Poate unul dintre cele mai interesante cazuri de boala venoasă cronica depistate în rândul sportivilor este cel al comentatoarei Jocurilor Olimpice din 2012, sportivă americancă, medaliata cu aur olimpic a acuzat după cea de-a doua sarcină senzaţie de oboseală în picioare şi dureri constante, însă acestea au fost ignorate întrucât erau considerate a fi semne normale pentru o persoană cu vârsta înaintată, care tocmai s-a întors dintr-o excursie cu copii.

Cu toate acestea, după câteva zile de plambari pe jos, dureri deveneau tot mai puternice, iar controlul medical a confirmat bănuiala sportivei, fiind diagnosticată cu boala venoasă cronică. În cazul atletei americance, cele două sarcini, vârsta înaintată (peste 35 de ani), dar şi istoricul medical (mama ei a suferit de aceeaşi boală) au fost factorii principali care au determinat apariţia bolii venoase cronice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Beneficiile terapiei craniosacrale
Beneficiile terapiei craniosacrale
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân