Sterilet: avantajele şi dezavantajele folosirii lui. Când pot apărea complicaţii

Dispozitivul intrauterin (DIU), cunoscut ca sterilet, este una dintre cele mai folosite metode contraceptive din lume. Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia, dacă este fecundat. Este preferat îndeosebi de cuplurile care nu doresc copii pe un termen mai îndelungat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sterilet: avantajele şi dezavantajele folosirii lui. Când pot apărea complicaţii

Dispozitivul intrauterin (DIU), cunoscut ca sterilet, este una dintre cele mai folosite metode contraceptive din lume. Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia, dacă este fecundat. Este preferat îndeosebi de cuplurile care nu doresc copii pe termen îndelungat.

De câte feluri este un sterilet şi cum acţionează

La ora actuală, există două clase moderne de sterilete, care pot fi folosite de majoritatea femeilor: cu sârmă de cupru şi hormonale. “Steriletele au un cadru de plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, care au ca scop fixarea elementelor active în contracepţie în uter. De capătul steriletului sunt legate două fire ghid, care ajung în vagin, iar femeile le pot verifica periodic pentru a-şi da seama singure dacă dispozitivul este în continuare la locul său. Ca dimensiuni, steriletele variază de la o medie de 3,2 cm până la 3,6 cm pentru formele în T, care sunt şi cele mai folosite.

Există însă şi sterilete cu braţele îndoite spre capătul terminal în formă de U sau cu lipsa cadrului, fiind compuse doar dintr-un fir de plastic de care sunt prinşi mici cilindri de cupru. Acest dispozitiv este fixat chirurgical prin fire de fundul uterului.

Ambele tipuri de sterilet acţionează la fel, prin iritaţia locală a endometrului, fiind corpuri străine. Având un grad constant de inflamaţie uşoară, ovul fecundat nu se poate implanta. Caracteristic pentru steriletul din cupru este limitarea mişcărilor spermatozoizilor, astfel încât aceştia nu mai ajung în timp util în trompe, pentru fecundare.

Steriletul hormonal conţine un progestativ şi, la fel ca anticoncepţionalele orale, inhibă ovulaţia, producând modificări la nivelul endometrului. Astfel încât să nu fie un teren propice implantării ovulului, şi îngroaşă mucusul cervical pentru ca spermatozoizii să nu poată pătrunde cu uşurinţă”, precizează medicul ginecolog Ana Maria Năstase pentru Ce se întâmplă, doctore?

Steriletul poate fi fixat în orice zi a ciclului menstrual, de preferat în timpul menstruaţiei, pentru că atunci când canalul cervical este deschis, disconfortul este minim. Intervenţia durează 15-20 de minute, timp în care medicul va dilata canalul cervical, va introduce steriletul şi va verifica ecografic dacă are o poziţie stabilă.

Care sunt avantajele purtării lui?

„Steriletul este accesibil femeilor indiferent de vârstă, cu istoric de naşteri sau nu. Dacă femeia nu are o contraindicaţie, steriletul are marele avantaj că poate fi folosit ca metodă de contracepţie de lungă durată, dar şi ca metodă de contracepţie de urgenţă (valabil doar pentru steriletele din cupru şi doar în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat)”, mai spune specialistul.

Înainte de recomandarea şi montarea steriletului, femeile trebuie să efectueze un control ginecologic amplu.

„Ca avantaje generale (valabile pentru toate tipurile de dispositive intrauterine), steriletul este comod din multe puncte de vedere şi are şi o eficienţă contraceptivă de 99,9%, iar fertilitatea reapare imediat după renunţarea la dispozitiv. În plus, se poate introduce imediat după un avort sau după o naştere’’, adaugă medicul ginecolog Ana Maria Năstase.

Avantaje sterilet de cupru:

  • Acţiunea durează până la 4-5 ani
  • Nu interferează cu medicaţia
  • Poate fi folosit şi în perioada alăptării
  • Nu cauzează efecte hormonale şi scăderea libidoului

Avantaje sterilet hormonal:

  • Acţiunea durează până la 5 ani
  • Contracepţia durează 7 zile
  • Efectele adverse sunt mai mici faţă de cele ale contraceptivelor orale
  • Scade intensitatea durerilor menstruale
  • Scade durata şi cantitatea menstruaţiei

Care sunt riscurile

„Este necesar ca femeile să ştie că steriletul nu protejează de infecţiile cu transmitere sexuală, dar şi că trebuie să meargă la controale ginecologice mai dese pentru monitorizare. Ambele tipuri de dispozitive intrauterine pot cauza sângerări neregulate şi crampe, oricând.

Steriletul din cupru poate determina menstruaţii mai abundente şi mai dureroase”, precizează medicul ginecolog.

Cine îl poate purta şi cine nu

Principalele contraindicaţii includ:

  • Suspiciunea sau prezenţa unei sarcini
  • Infecţiile pelvine sau prezenţa unor boli cu transmitere sexuală (care se vor trata înainte de montarea steriletului)
  • Tuberculoza pelvină
  • Sângerări vaginale inexplicabile
  • Cancer de col uterin şi alte tumori uterine
  • Disproporţionalitate uterină, care nu asigură stabilitatea dispozitivului intrauterin
  • Perforaţia uterină în timpul manevrei (steriletul se scoate atunci, iar uterul se vindecă ulterior de la sine; se poate încerca reintroducerea lui după câteva luni)

Contraindicaţii pentru steriletul din cupru:

  • Alergia la cupru
  • Boala Wilson
  • Anemia

Contraindicaţii pentru steriletul hormonal:

  • Cancer la sân
  • Anumite boli hepatice
  • Trombofilie, tromboză venoasă profundă, istoric de accidente trombebolice

Complicaţiile care pot apărea

„Există riscul de perforare uterină în timpul manevrei de montare a steriletului. Dacă acest lucru se întâmplă, steriletul va fi extras, iar pacienta va începe un tratament cu antibiotice pentru a scădea riscul de infecţii pelvine, rana vindecându-se de la sine. În foarte puţine cazuri este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Introducerea şi scoaterea steriletului trebuie realizată de personal medical avizat, pentru limitarea complicaţiilor. Extragerea steriletului se face în câteva secunde’’ , susţine Dr. Ana Maria Năstase.

Când se controlează un sterilet

Steriletul trebuie controlat periodic atât în cabinetul medicului, cât şi de pacientă, acasă. „Cele două fire ghid vor trebui verificate o dată la câteva zile, prin introducerea unui deget în vagin. Dacă sunt mai scurte sau mai lungi decât de obicei, înseamnă că steriletul nu mai este în poziţie optimă, iar efectul contraceptiv este scăzut. Prin aceeaşi metodă se va verifica şi colul uterin. Dacă se simte capătul steriletului ieşind din canalul cervical, trebuie din nou mers la medic pentru repoziţionare.

De asemenea, se vor verifica şi absorbantele. Dacă dispozitivele sunt de mici dimensiuni, pot să iasă singure, în special în timpul menstruaţiei”, mai spune medicul ginecolog Ana Maria Năstase.

Sterilet: simptomele care pot semnaliza anumite probleme

Disconfortul, durerea abdominală, febra, sângerările şi secreţiile anormale din vagin sunt semne care ar trebui să trimită femeile de urgenţă la medicul ginecolog.

În cazul steriletului din cupru poate apărea şi o alergie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
7 boli ce îţi pot afecta tiroida
7 boli ce îţi pot afecta tiroida
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”