Terapia Vampir: efecte şi riscuri

Terapia PRP este procesul de injectare a pacientei cu plasmă şi tombocite proprii, pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor de la nivelul feţei sau al scalpului.
  • Publicat:
Terapia Vampir: efecte şi riscuri

Stilul de viaţă pe care îl avem, stresul frigul, poluarea, toţi aceşti factori pot lăsa urme asupra pielii, mai ales în zona feţei. Uneori, când nimic nu pare să ne mai ajute, apelăm la terapiile de ultimă generaţie. Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) sau Terapia Vampir este una dintre acestea.

Iniţial, terapia PRP a fost folosită în chirurgia cardiacă în anii ’80, atunci fiind realizată prima operaţie pe cord deschis în care ea şi-a arătat beneficiile. Ulterior, utilizarea acestui tip de terapie s-a extins în mai multe specialităţi medicale, printre care şi medicina estetică.

”Terapia PRP este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă şi tombocite proprii, pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor de la nivelul feţei, gâtului, decolteului, mâinilor sau al scalpului, în scopul de a rejuvena pielea. Denumită de către chirurgul american Charles Runels ”Terapia Vampir”, procedura nu este deloc aşa de înspăimântătoare precum sună, pentru că este de fapt o terapie minim-invazivă”, explică dr. Bogdan Măciuceanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Procedura presupune recoltarea sângelui propriu al pacientului într-un tub special vidat, proba fiind ulterior supusă unui proces de centrifugare, pentru separarea plasmei şi a trombocitelor de restul elementelor din sânge. Trombocitele sunt acele celule din sânge care ajută la vindecarea ţesuturilor. În cazul unei răni, ele sunt cele ”vinovate” pentru formarea cheagurilor care opresc sângerarea şi, uterior, tot ele ajută la restabilirea vascularizaţiei normale şi la repararea ţesutului”, adaugă medicul.

După etapa de recoltare şi centrifugare urmează aceea de injectare a PRP-ului din eprubetă, în zonele vizate ale corpului.

”Ca un ritual terapeutic, încep cu toaleta minuţioasă şi dezinfecţia cu alcool sau clorhexidină a zonei vizate, urmată de aplicarea cremei anestezice. Ulterior se recoltează sângele venos, urmat de centrifugarea acestuia şi prepararea PRP-ului. Timpul scurs în obţinerea preparatului asigură acţiunea eficentă a anestezicului local, astfel terapia find aproape lipsită de orice durere. Post terapie se poate aplica un gel de arnică, pentru a limita eventualul edem postinjecţional şi posibil mici echimoze ce pot apărea la locul de injectare”, precizează dr. Bogdan Măciuceanu.

Zone pe care le putem trata

”Terapia vampir” se adresează oricărei persoane care doreşte o rejuvenare facială, prin reducerea pierderii de volum a feţei, a liniilor fine sau mai profunde, cât şi modificarea texturii pielii.

”Putem acţiona la nivelul feţei, în zona obrajilor şi în cea mandibulară pentru volum, în cea a şanţurilor nasolabiale (aşa numitele ”riduri ale râsului”), în zona lateroorbilată pentru a corecta ”laba de gâscă”,  dar şi în zona scalpului pentru a opri căderea părului şi pentru stimularea creşterii acestuia, dar şi pentru corectarea ridurilor de la nivelul feţei, al gâtului şi decolteului. Tratamentul este eficient şi pentru alte zone ale corpului, nu numai pentru faţă: braţe, fese, coapse, gambe sau abdomen”, spune specialistul.

Candidaţii potriviţi pentru Terapia PRP sunt aşadar persoanele care au pielea îmbătrânită, ridată, lipsită de elasticitate, pete pigmentare pe decolteu sau pe mâini, cearcăne, pungi sub ochi sau piele în exces, cicatrici postacneice, cei care doresc să îşi atenueze ridurile de expresie de pe frunte sau din zona nasului sau cărora le cade părul în exces.

”Este o terapie care se poate aplica unei majorităţi a pacienţilor, singurii care nu pot apela la acest tratament fiind pacienţii oncologici, cei cu boli de sânge, septicemie, boli infecţioase, femeile însărcinate sau cele care alăptează”, explică dr. Măciuceanu.

Urmările ”Terapiei Vampir”

Terapia necesită 3 tratamente repetate la un interval de 2-3 săptămâni, efectul acestora durând aproximativ un an şi chiar mai mult. Pentru întreţinere este necesar un tratament pe an.

”Pentru mai multă eficienţă, tratamentul cu PRP poate fi asociat şi cu alte produse, cum ar fi acidul hialuronic, lipofilling, terapie cu toxină botulinică etc”, precizează specialistul.

Procedura de obţinere a PRP-ului se face în prezenţa pacientului, iar metoda este simplă şi sigură, fără reacţii alergice.

”Terapia PRP nu este supusă riscurilor, aceasta este sigură atât din punct de vedere al recoltării cât şi al injectării produsului preparat. Kit-urile respectă toate normele legale ale siguranţei în manipularea produselor biologice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de reacţie alergică este eliminat, iar toaleta locală minuţioasă elimină riscul de infecţii. După injectare, timp de câteva zile, este indicat să se evite expunerea la soare, băile fierbinţi sau folosirea produselor de machiaj”, completează Dr. Măciuceanu.   

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alcoolul: cum se ajunge la dependenţă
Alcoolul: cum se ajunge la dependenţă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”