Top 5 alergii ciudate

De multe ori, chiar şi conturul unor litere pe pielea cuiva poate lăsa urme. Acest fapt poartă numele de dermografism. El este cunoscut atât în varianta constituţională, cam la 5-7 % din populaţie, dar poate să apară pe parcursul vieţii fiecăruia dintre noi, de regulă asociat unor parazitoze, infecţii bacteriene sau virale, dar şi post-medicamentos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 5 alergii ciudate

De multe ori, chiar şi conturul unor litere pe piela cuiva poate lăsa urme.  Acest fapt poartă numele de dermografism. El este cunoscut atât în varianta constituţională, cam la 5-7 % din populaţie, dar poate să apară pe parcursul vieţii fiecăruia dintre noi, de regulă asociat unor parazitoze, infecţii bacteriene sau virale, dar şi post-medicamentos.

„Astfel, dacă exercităm o minimă presiune asupra pielii, chiar şi prin simpla atingere, poate apărea imediat o roşeaţă care se însoţeşte de mâncărimi şi umflături , ce reproduc liniile de scărpinare. Aceste leziuni, care sunt în fapt nişte papule urticariene, pot să dispară spontan. Nu de puţine ori însă, o urticarie facticială sau dermografică evoluează cronic şi impune administrarea unui tratament prelungit cu diferite combinaţii de antihistaminice .

A nu se confunda dermografismul cu urticaria presională, în care leziunile apar între 4 şi 6 ore de la aplicarea unei presiuni la nivelul pielii, cum ar fi, de exemplu, purtarea unei genţi grele pe umăr sau cea exercitată de o curea sau un elastic. Chiar şi statul pe scaun o perioadă îndelungată vă poate determina apariţia erupţiei urticariene în zona coapselor sau pe fese, asta dacă vă sprijiniţi prea mult antebraţele pe birou’’, spune alergologul Adriana Nicolae pentru Ce se întâmplă, doctore?

O formă ciudată de urticarie inductibilă este cea numită urticarie aquagenică, care apare după contactul pielii cu apa, indiferent de temperatura ei. „Uneori poate fi consecinţa contactului pielii cu lacrimile, transpiraţia excesivă sau cu apa, numai dacă e sărată.

Pentru a o diagnostica se poate folosi un test simplu. Acesta presupune aplicarea pe piele a unor comprese cu apă la temperatura camerei şi observarea tegumentelor timp de 20-30 de minute după.

Acest tip de urticarie este destul de greu de gestionat şi va necesita administrarea unui tratament zilnic”, afirmă specialistul.

Urticaria a frigore sau la frig, după cum îi spune numele, apare mai ales în anotimpul rece, pe zonele expuse, cum ar fi faţa, gâtul sau mâinile. „Acestea vor prezenta zone de roşeaţă, însoţite de o puternică senzaţie de mâncărime sau arsură. La intrarea într-un mediu încălzit, manifestările vor dispărea gradat, iar zonele afectate vor reveni treptat la normal.

Alteori, erupţiile urticariene apar şi pe zonele acoperite de îmbrăcăminte, care sunt expuse unui curent de aer rece, ce poate penetra relativ uşor prin materialul textil. Ciudat, dar acest tip de urticarie poate să apară şi în afara anotimpului rece, mai ales la contactul pielii cu apa. Cea mai severă formă de manifestare a acestei alergii apare în mod paradoxal chiar vara, când, după expunerea la soare, persoanele cu alergie a frigore se aruncă brusc în apa rece din piscină sau din mare.

Expunerea bruscă a unei suprafeţe mari de piele la o temperatură mai scăzută poate duce la reacţii alergice severe, inclusiv la şoc anafilactic’’, adaugă medicul alergolog.

Atunci când o persoană cu urticarie la frig consumă alimente sau lichide reci pot apărea aceleaşi manifestări şi la nivelul mucoaselor.  „Acestea pot conduce la apariţia edemului de limbă sau glotă, o altă urgenţă medicală.

Alteori, pentru apariţia manifestărilor de alergie a frigore, nu este necesară expunerea pielii la temperaturi scăzute, ci sunt suficiente nişte variaţii de câteva grade.

Testul clasic utilizat de alergologi pentru confirmarea diagnosticului de urticarie a frigore este testul cu cubul de gheaţă, iar asta pentru că, pentru fiecare pacient în parte, poate să existe un prag de temperatură critică de la care pielea începe să reacţioneze.

Astfel, prin apariţia erupţiei urticariene, este de preferat utilizarea unui aparat special cu care poate determina acest lucru. Din păcate, puţine centre de diagnostic dispun de o asemenea aparatură”, susţine alergologul Adriana Nicolae.

De multe ori, o alergie la frig poate să exprime, de fapt,  existenţa unei alte probleme de sănătate, de tipul unor focare infecţioase, parazitare sau virale. „Dacă acestea sunt depistate şi tratate în mod corect, există şansa să se atenueze sau să dispară şi manifestările alergice. Oricare i-ar fi cauza reală, în urticaria a frigore se impun măsuri de prevenţie speciale legate de expunerea la frig, care presupun o îmbrăcăminte călduroasă din materiale termoizolante , consumul de alimente şi lichide la temperatura camerei.

Este nevoie de multe ori de doze mari de antihistaminice, la care se pot adăuga şi preparate cortizonice, iar formelor severe de urticarii fizicale le este rezervat şi un tratament aparte cu anticorpi monoclonali anti IgE”, precizează alergologul Adriana Nicolae.

Când aplicarea unei perne electrice este însoţită de roşeaţă, mâncarime şi apariţia unor papule urticariene la locul cu pricina, discutăm de o altă formă ciudată de alergie. În unele cazuri, această formă particulară de alergie la cald poate să aibă şi o componentă ereditară.

„A nu se confunda nici acest tip de alergie cu urticaria colinergică, care apare în oricare dintre condiţiile în care creşte temperatura corpului, fie că dicutăm de un efort fizic, fie de duşuri cu apă fierbinte sau de stres emoţional. Erupţia cutanată este situată doar în zona superioară a corpului şi este formată din elemente uşor recognoscibile”, mai spune dermatologul Adriana Nicolae pentru CSID.

Când factorul declanşator al unei alergii sunt vibraţiile, discutăm despre o altă formă specială de urticarie sau angioedem vibrator. „Există cel puţin două situaţii în care ar putea să apară constant această problemă: utilizarea ciocanului pneumatic sau folosirea frezei într-un tratament stomatologic. Ca urmare, soluţia cea mai la îndemână pare să fie în acest caz evitarea categorică a contactului cu orice sursă de vibraţii”, concluzionează alergologul.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Adriana Nicolae - Medic Alergologie și Imunologie
Dr. Nicolae Adriana este Medic Alergologie și Imunologie în cadrul Clinicii Medicum din București. Experiență profesională 2015 – prezent Medicum București – medic primar alergologie și imunologie clinică Septembrie 2015 – prezent Medicover 2010 – 2015 Clinică Polisano ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic Alergologie și Imunologie
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân