Tuberculoza, o problemă de sănătate

Înlocuirea metodelor actuale de tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză (TB) şi tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) alături de accesul la medicamente inovatoare sunt condiţii obligatorii pentru ca această boală să nu mai fie o problemă de sănătate publică.
  • Publicat:
Tuberculoza, o problemă de sănătate

Înlocuirea metodelor actuale de tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză (TB) şi tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) alături de accesul la medicamente inovatoare sunt condiţii obligatorii pentru ca această boală să nu mai fie o problemă de sănătate publică.

Acestea sunt concluziile care reies din raportul întocmit de The Economist Intelligence Unit, realizat cu susţinerea companiei Janssen. Raportul „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” este o analiză a modului în care TB şi TB MDR sunt gestionate în România şi a fost prezentat azi, în cadrul evenimentului organizat de agenţia de presă Mediafax în seria „Mediafax Talks Health Conferences”.

Raportul intitulat „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” este o analiză a modului în care TB şi TB MDR sunt gestionate în România şi vine în contextul în care în ţara noastră sunt depistate anual 13.000 de noi cazuri de tuberculoză, adică aproximativ un sfert din toate cazurile din UE şi Spaţiul Economic European.

„Deşi vorbim despre o boală vindecabilă, numărul mare de noi pacienţi este în strânsă legătură cu faptul că, în prezent, există o serie de obstacole în ceea ce priveşte depistarea eficientă şi tratarea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minim 6 luni, care îi determină pe mulţi să abandoneze tratamentul. Dintre aceştia, estimăm că doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi astfel îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.” a declarat Dr. Victor Olsavszky – reprezentant Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Politicile de sănătate publică trebuie să vină în sprijinul pacienţilor şi să încurajeze aderenţa lor la tratament, unul dificil de urmat în contextul actual din cauza duratei, costurilor adiţionale asociate şi efectelor secundare. Medicamentele inovatoare, în schimb, îi pot ajuta să revină mult mai repede la viaţa şi activităţile de dinaintea diagnosticului, întrucât reduc considerabil perioada de tratament. De ceva timp, suntem parteneri activi ai pacienţilor, ai profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi ai autorităţilor. Credem cu adevărat în colaborarea dintre toate părţile implicate, deoarece cu siguranţă cu toţii înţelegem dimensiunea socio-economică a tuberculozei. Avem toată încrederea că angajamentul tuturor va fi unul real şi de durată, tratând astfel cu seriozitate această afecţiune.” a declarat Jacopo Murzi – Managing Director, Janssen România.

Potrivit The Economist Intelligence Unit, un raport al OMS Europa a atras atenţia încă din anul 2005 asupra lipsei unui sistem de urmărire a pacienţilor cu TB MDR. Provocarea menţinerii acestora în programul de tratament este cu atât mai mare, în contextul în care o parte dintre costurile adiţionale tratamentului trebuie să fie suportate de către pacienţi. Una dintre soluţiile prezentate în cadrul raportului „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” o reprezintă implicarea activă a medicilor de familie în descoperirea cazurilor şi supravegherea tratamentului în sistem ambulatoriu, sub observare directă.

Doar 16-26% dintre pacienţii cu TB MDR sunt vindecaţi

Potrivit raportului, actuala rată de vindecare a pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă este la jumătatea mediei globale, şi nu diferă cu mult faţă de rata de vindecare spontană, adică a pacienţilor cărora nu li se administrează niciun tratament.

Martin Koehring, Senior Editor la The Economist Intelligence Unit, a declarat: „De la sfârşitul anilor 1990 România a făcut progrese semnificative cu privire la managementul tuberculozei. Cu toate acestea, rămâne o problemă majoră de sănătate publică în România, mai ales tuberculoza multidrog rezistentă. Angajamentele incluse în noul Plan Strategic Naţional pentru 2015-2020 arată promiţător. Noul plan oferă o speranţă că provocările legate de tuberculoza multidrog rezistentă vor fi abordate mai eficient, dar există încă îndoieli cu privire la angajamentul politic, precum şi stigmatizarea socială persistentă şi apatia faţă de problemă.”.

Obstacolelor de la nivelul sistemului sanitar li se adaugă cel de la nivel social. Majoritatea pacienţilor se confruntă cu stigmatul în comunitate sau la locul de muncă, care este cu atât mai accentuat cu cât nivelul de cunoştinţe este mai scăzut.

Evenimentele anului trecut au sporit în mod remarcabil speranţa că s-a ieşit cu bine dintr-o situaţie de criză. Silvia Asandi, Director – Romanian Angel Appeal, consideră că „avem o mulţime de motive pentru a crede că lucrurile se vor schimba”, descriind planul în sine drept „un mare pas înainte”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Subnutriţia: simptome şi tratament
Subnutriţia: simptome şi tratament
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”