Ultima noapte de insomnie, prima noapte de somn linistit

98, 99, 100 de oi… Afara se lumineaza si tu inca n-ai inchis un ochi. Ai bifat toate metodele si toate au dat gres. Nu esti singura. Aproximativ 30 la suta din populatia lumii are aceasta problema.
  • Publicat:
Ultima noapte de insomnie, prima noapte de somn linistit
Ultima noapte de insomnie,prima noapte de somn linistit

98, 99, 100 de oi… Afara se lumineaza si tu inca n-ai inchis un ochi. Ai bifat toate metodele si toate au dat gres. Nu esti singura. Aproximativ 30 la suta din populatia lumii are aceasta problema.

Somnul este esential pentru noi, la fel ca aerul si apa. Din ce in ce mai multi oameni intampina insa dificultati legate de acesta – fie nu pot adormi deloc, fie se trezesc in toiul noptii, dupa doar cateva ore de repaus. In ambele cazuri, ei sunt victimele insomniei.

Oricine poate suferi de insomnie, dar pe lista de prioritati a acesteia se numara femeile (in special cele care se afla la menopauza), bolnavii (mai ales cei care sufera de emfizem pulmonar, astm, bronsita, ulcer, insuficienta cardiaca, hipertensiune), batranii, fumatorii si consumatorii de alcool. Datele recente aduc noutati ingrijoratoare: din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu aceasta problema.

Romania se numara printre tarile afectate serios de aceasta tulburare – mai mult de 10 la suta dintre romani adorm cu greu sau dorm foarte putin. Exista doua tipuri de insomnie: cea cronica (dureaza saptamani intregi, luni sau chiar ani) si cea temporara (cateva nopti sau saptamani – una, maximum doua), cauzata, de obicei, de o perioada foarte stresanta: sustinerea unui examen important, o pierdere grea etc.

Evita somniferele
Pentru multi insomniaci, pastilele de dormit sunt cea mai la indemana solutie. Este insa una deosebit de periculoasa. Anumite medicamente creeaza dependenta, altele – tulburari psihice grave. In cazul in care insomnia iti afecteaza puternic activitatea din timpul zilei, medicul iti poate prescrie cateva tablete, dar pentru o perioada foarte scurta. Nu le lua dupa intervalul recomandat, pentru ca poti da de necazuri si mai mari. In plus, daca le folosesti mai mult timp, isi pierd efectul. Pana la urma, toti medicii sunt de acord: cele mai bune remedii impotriva insomniei raman cele naturale, plus micile trucuri care iti asigura un somn usor.

Insomnia si cancerul la san
Cercetatorii au descoperit o legatura intre lipsa somnului regulat si riscul de a face cancer la san. Studiile arata clar: la femeile care dorm pe timp de noapte, predispozitia pentru aceasta boala este redusa. Explicatia rezida in nivelul melatoninei – un hormon produs de organism in timpul somnului de noapte. Cu cat nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atat riscul aparitiei cancerului la san se diminueaza. Concluzia: femeile care lucreaza in schimbul de noapte sau sufera de insomnie sunt mai predispuse la acest tip de cancer decat cele care lucreaza ziua si se odihnesc bine pe timp de noapte.

Insomnia, prietena buna cu depresia
O alta intrebare care a starnit interesul specialistilor: poate duce insomnia la depresie? Acestia au facut cercetari peste cercetari si acum raspund in cor: da! Problemele legate de somn atrag dupa ele depresia. Asa ca, daca suferi de insomnie si ceri ajutorul medicilor, ai mari sanse sa scapi si de depresie. Cum iti poti da seama daca lipsa somnului te-a adus intr-o stare depresiva? Nimic nu reuseste sa-ti mai starneasca interesul, nu ai pic de energie, ti-a scazut pofta de mancare, esti agresiva verbal sau chiar fizic, resimti dureri care nu au nici o explicatie medicala.

Cauzele insomniei

– Starea psihica: anxietatea, stresul, ingrijorarea, furia, supararea, anticiparea unui moment dificil

– Schimbarea: mutarea intr-o casa/localitate noua, inceperea facultatii sau a unei slujbe noi

– Mediul: zgomotele, lumina puternica, temperaturile extreme

– Cauze medicale: boli de inima, probleme respiratorii, probleme digestive,
tensiune ridicata, artrita, anorexie

– Consumul de alcool, nicotina, cafeina, heroina, cocaina, amfetamina, canabis

– Somniferele si calmantele

– Lipsa exercitiilor fizice sau efortul fizic marit chiar inaintea somnului

– Alimentatie nesanatoasa

– Alte cauze: contraceptivele, diureticele, pastilele de slabit

 Efectele insomniei
– Randament scazut la serviciu
– Risc mare de accidente
– Concentrare redusa
– Irascibilitate
– Nervozitate
– Oboseala
– Pierderea memoriei pe termen lung sau scurt

11 trucuri care te scapa de insomnie

1. O baie calda. Este un mod excelent de a-ti relaxa corpul. Totusi, ai grija sa nu exagerezi! Vrei doar sa te destinzi, nu sa te epuizezi. Daca stai prea mult timp in apa fierbinte, te vei simti fara pic de vitalitate. Pentru efecte garantate, foloseste sarurile de baie, care te vor ajuta sa te relaxezi si sa elimini toxinele.

2. Un masaj. Roaga-ti iubitul sa iti faca un masaj chiar inainte sa mergi la culcare. Daca masajul e general, cu atat mai bine! Daca nu, chiar si masarea spatelui si a tamplelor este de mare ajutor. Masajul trebuie facut cu miscari lente, dar ferme, care sa-ti elimine tensiunea din muschi si sa-ti asigure un somn de bebelus.

3. Sex. Metoda mai buna de relaxare nici ca exista. Ai vazut doar ce repede adorm barbatii dupa ce fac dragoste – e valabil si in cazul tau. In urma orgasmului, in sange se vor imprastia endorfine, care vor reduce presiunea din creier si te vor ajuta sa dormi fara griji.

4. Muzica lenta. Pune un CD cu muzica discreta (exista chiar muzica special creata ca sa te ajute sa adormi), dar ai grija sa-l programezi sa se opreasca singur, pentru ca altfel efectul va fi anulat.

5.Lapte caldut. Daca bei un pahar cu lapte cald cu un sfert de ora inainte sa mergi la culcare, ti se va destinde sistemul nervos. Daca nu te dai in vant dupa lapte, bea un ceai de tei sau de sunatoare.

6. O gustare saraca in proteine, dar bogata in carbohidrati. Consuma cu o ora inainte de culcare niste prajiturele si un suc, te vor ajuta sa adormi mai repede. Pizza nu intra in discutie!

7. Dormi pe spate. Este pozitia in care te relaxezi cel mai bine si care permite tuturor organelor sa se „odihneasca”. Daca trebuie neaparat sa dormi pe o parte, atunci alege partea dreapta, nicidecum cea stanga, ca sa nu lasi celelalte organe interne sa apese asupra inimii. Si evita sa dormi pe burta!

8. Exercitiile fizice din timpul zilei. Persoanele care lucreaza in birouri si au o activitate sedentara sufera mai des de insomnie decat cele care au o slujba care le solicita din punct de vedere fizic. Chiar si un sfert de ora de miscare pe zi iti va asigura un somn linistit.

9.Culca-te la aceeasi ora in fiecare zi. Corpului tau ii place rutina – ii place sa stie ca se va trezi la aceeasi ora in fiecare zi, ca va manca si ca se va odihni la aceeasi ora. Asa ca fixeaza-ti o ora de culcare (de preferinta pana in miezul noptii) si respect-o. Chiar si in zilele de week-end!

10. Nu dormi langa aparate electrice. tine departe de pat aparatele care raman permanent in priza: calculatorul, televizorul si nu dormi cu telefonul mobil pe noptiera. Toate au campuri electromagnetice care iti pot afecta somnul.

11. Nu te uita la televizor si nu citi inainte de culcare. Asteapta cel putin o jumatate de ora dupa ce ai inchis aparatul TV sau cartea pana sa te duci la culcare. Indiferent cat de pasivi suntem atunci cand ne uitam la televizor sau citim, mintea noastra tot este stimulata. Combina asta cu stresul si vei obtine o insomnie de toata frumusetea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Revigoreaza-te bioenergetic!
Revigoreaza-te bioenergetic!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân