Vaccin impotriva cancerului de san, in faza experimentala

Noul vaccin impotriva cancerului de san da sperante femeilor afectate de acest tip de cancer.
  • Publicat:
Vaccin impotriva cancerului de san, in faza experimentala
Vaccin impotriva cancerului de san, in faza experimentala

Un nou vaccin creat de oamenii de stiinta britanici ar putea sa transforme cancerul de san in amintire, informeaza BBC.

Tinta vaccinului este cancerul de san cauzat de proteina HER2, forma de cancer extrem de agresiva. Noua descoperire medicala actioneaza prin distrugerea tumorilor canceroase rezistente la tratamentele actuale. Cercetatorii sustin ca vaccinul ar putea fi utilizat si in prevenirea cancerului mamar la femeile care nu s-au confruntat niciodata cu temuta maladie.

Proteina HER2, care participa la dezvoltarea normala a celulelor, este prezenta in cantitate mica si in tesutul mamar. In caz de anomalii, HER2 prezinta mai multi receptori decat in mod normal, ceea ce duce la aparitia unei forme de cancer extrem de agresiva, care afecteaza pana la 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar.

In ciuda faptului ca exista medicamente care inhiba dezvoltarea acestui tip de cancer, multe dintre paciente nu raspund favorabil tratamentului. Noul vaccin contine gene care actioneaza asupra HER2 si un compus care stimuleaza sistemul imunitar.

In experimentele de laborator efectuate pe soareci, injectarea vaccinului cu ajutorul pulsatiilor electrice, distruge in totalitate celulele canceroase, fara sa produca efecte adverse. Expertii au tinut sa precizeze insa ca cercetarile se afla intr-un stadiu incipient, nestiindu-se inca daca vaccinul are aceleasi efecte si asupra femeilor, ca si in cazul soarecilor.
 

Citeste si Noul vaccin impotriva herpesului genital
                  Vaccinul care-ti salveaza silueta

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”