Vaccinul impotriva cancerului de col, o mare dezamagire

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health, sustin ca vaccinul impotriva cancerului de col are eficacitate doar asupra adolescentelor.
  • Publicat:
Vaccinul impotriva cancerului de col, o mare dezamagire
Vaccinul impotriva canceruluio de col, o mare dezamagire

Vaccinul impotriva HPV, despre care se spune ca protejeaza femeile de cancer de col, nu are efect decat in cazul adolescentelor, potrivit ultimelor cercetari efectuate la Harvard School of Public Health.

Vaccinul, lansat pe piata in 2006, era destinat femeilor aflate in intervalul de varsta 9 – 26, acestea fiind protejate astfel de pericolul cancerului de col uterin. Insa pentru a-i creste vanzarile, unii medici l-au recomandat si femeilor de 27 – 45 de ani.

Ei bine, rezultatele ultimelor cercetari restrang segmentul de varsta al femeilor care s-ar putea bucura de eficacitatea produsului. Oamenii de stiinta atrag atentia ca eficienta lui este cel mai bine evidentiata la fetitele de 11 – 12 ani. In privinta femeilor adulte, eficienta lui ridica inca multe semne de intrebare.

Expertii nu stiu in ce masura vaccinul ar putea avea efect la femeile trecute de 20 de ani, sunt insa categorici in privinta conditiei ca acestea sa nu fi fost niciodata infectate cu vreo tulpina de HPV.

In ceea ce priveste protectia pe care se spune ca o ofera de-a lungul vietii, aceasta reprezinta un alt aspect asupra caruia planeza dubii, dat fiind faptul ca cercetarile nu s-au derulat pe o perioada suficient de lunga.

Comercializat sub denumirea Gardasil, vaccinul ar trebui sa protejeze impotriva a doi virusi Papilloma, care cauzeaza circa 70% dintre toate cazurile de cancer cervical.

Schema de tratament se intinde pe o perioada de sase luni: prima doza se administreaza la data aleasa, a doua dupa 2 luni de la prima doza, iar a treia la 6 luni de la prima. Pretul celor 3 doze este de aporximativ 370 USD.

Citeste si Herpesul genital (HPV)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”