Cat de curat este aerul din casa ta?

Iti petreci majoritatea timpului respirand aerul din caminul tau si din aceasta cauza trebuie sa acorzi mai multa importanta calitatii acestuia.
  • Publicat:
Cat de curat este aerul din casa ta?
Cat de curat este aerul din casa ta?

Cat de curat si confortabil este aerul din casa ta? Este prea uscat? Prea cald sau plin de praf? Iti petreci majoritatea timpului respirand aerul din caminul tau si din aceasta cauza trebuie sa acorzi mai multa importanta calitatii acestuia.

Tehnologia de astazi permite instalarea diferitelor aparate concepute pentru a curata, umezi, usca, raci si curata aerul din casa, in functie de nevoile tale. Dar simpla instalare a unui astfel de aparat nu inseamna neaparat ca aerul pe care il respiri este mai curat. Umezeala, praful si alti alergeni se pot acumula in astfel de aparate facand ca aerul pe care il respiri sa fie si mai poluat.

Aparatele de aer conditionat
Asa cum probabil ai aflat pe pielea ta, aerul conditionat a devenit un “accesoriu” obligatoriu pentru casa ta in anotimpul cald. Dar aerul conditionat face doua lucruri in acelasi timp: raceste aerul si indeparteaza umiditatea.

Ca sa racesti aerul din intreaga casa, aparatele centralizate de aer conditionat reprezinta de obicei cea mai eficienta metoda. Un lucru de care trebuie sa tii cont daca alegi astfel de aparate pentru intreaga locuinta: racesc aerul foarte repede, dar nu au capacitatea de a elimina umiditatea din aer, daca asta e o problema pentru aerul din caminul tau. Daca vrei sa racesti o singura camera, o optiune mai putin costisitoare este aparatul de aer conditionat pentru camera.

Atentie: Pentru ca vaporii de apa se condenseaza pe unele componente ale aparatului, acesta  se poate transforma intr-o potentiala sursa de mucegai.

Indiferent daca ai aer conditionat central sau pentru o singura camera, aparatele trebuie verificate de catre un profesionist la fiecare inceput de sezon. Acesta ii va curata componentele si se va asigura ca nu contin mucegai sau alti alergeni.

Filtrul de aer
Filtrul de aer indeparteaza alergenii precum praful, parul de animale, fumul de tigara sau de lumanare si chiar celulele moarte de piele din aer, facandu-l mai usor de respirat, in special pentru persoanele care sufera frecvent de alergii. Filtrele de aer foarte eficiente care curata aerul de majoritatea particulelor daunatoare sunt mai eficiente decat cele ionice, dar sunt si mult mai costisitoare. Cea mai buna metoda de a purifica aerul din toata casa este cea cu ajutorul unui filtru de aer montat la un cos de evacuare.

Atentie!
Unele filtre de aer produc ozon. Ozonul oxideaza substantele care produc mirosurile si fac aerul sa para proaspat, dar fara sa indeparteze cu adevarat mirosurile. Pentru ca ozonul in sine poate fi iritant, evita acest tip de aparate. Daca un filtru de aer functioneaza pe baza de ozon, acest lucru va fi mentionat pe ambalajul sau.

Cu timpul, filtrele aparatului se infunda si trebuie curatate sau inlocuite. Cat de des trebuie sa faci asta depinde de cat de contaminat este aerul locuintei tale. Filtrele electrostatice ar trebui curatate potrivit indicatiilor producatorului (unele au parti ce pot fi curatate, in timp ce altele trebuie inlocuite). Nu te baza pe purificatorul de aer sa te protejeze de mucegai. Unde este apa, este si mucegai, iar cel mai bun remediu este indepartarea acestor surse din casa ta, prin repararea tevilor care picura, izolarea casei, etc. Foloseste substante speciale de curatare care impiedica raspandirea si dezvoltarea sporilor de mucegai.

Umidificatorul de aer
Daca mersul pe covor produce mici scantei sau asternuturile se electrizeaza foarte usor, aerul din casa ta este uscat. De asemenea, daca te trezesti dimineata cu o senzatie de uscaciune a gatului sau nasului poate fi un semn ca aerul este prea uscat. Umidificatorul de aer ajuta la raspandirea vaporilor de apa in aer, facandu-l mai usor de respirat si eliminand efectele neplacute.

Poti alege aparatele de mici dimensiuni, pentru fiecare camera in parte sau aparatele mari, care pot fi instalate in asa fel incat sa umidifice aerul din intreaga locuinta. Nivelul optim de umiditate este intre 35 si 45%. O umiditate mai mare decat atat poate fi riscanta pentru ca este mediul ideal de dezvoltare al bacteriilor si mucegaiului. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gradinaritul pentru minte, trup si suflet
Gradinaritul pentru minte, trup si suflet
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”