Cum îşi organizează românii dulapul cu haine şi care este cel mai dezordonat spaţiu din locuinţă

Ştim cum stă treaba cu organizarea dulapului, dar ştii care este cel mai dezordonat spaţiu din locuinţa românilor?
  • Publicat:
Cum îşi organizează românii dulapul cu haine şi care este cel mai dezordonat spaţiu din locuinţă

Ştim cum stă treaba cu ordinea prin casă, în dulapul cu haine, dar mai ales în bucătărie, unul dintre spaţiile din întreaga casă, care pare a fi cel mai greu de organizat. Diana Mihăilă, primul blogger-professional organizer din România şi consultant în celebra metodă KonMari, a realizat un sondaj prin care se arată că românii sunt foarte buni la organizarea în dormitor, dar nu stau prea bine la capitorul organizare în bucătărie. La acest sondaj au participat persoane preponderent din mediul urban (90%), din oraşe mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa, cu vârsta medie de 30 de ani şi venituri lunare care depăşesc 3.000 de lei.

Prin urmare, 85% dintre participanţi afirmă că ar fi mai ordonaţi dacă ar dispune de sisteme speciale de depozitare, în timp ce peste 92% spun că ar începe să fie mai organizaţi dacă ar cunoaşte metode eficiente care să le sară în ajutor. Potrivit statisticilor, încăperile din locuinţă în care este cel mai dificil de păstrat ordine sunt bucătăria, în proporţie de 34,1%, livingul, în proporţie de 24% şi camerele copiilor, în proporţie de 15,1%. În schimb, pentru dormitorul matrimonial şi baie, organizarea pare a fi mai simplă.

Cum îşi organizează românii dulapul cu haine

În cazul dulapului cu haine, bătăi de cap dau sertarele, cuierul şi spaţiile de depozitare asunse, iar cei mai mulţi depozitează piesele vestimentare pe rafturi, în stive. Cât despre stilul de sortare, multora le este mai uşor să creeze categorii, seturi sau ţinute. De exemplu, 87,7% dintre participanţi susţin că îşi organizează hainele în funcţie de sezon, iar cei mai mulţi le depozitează în stive, atât pe rafuri, cât şi în sertare, una dintre cele mai eficiente metode de depozitare fiind metoda KonMari, unde hainele sunt depozitate pe verticală sau rulate. Deşi mulţi s-ar bucura dacă piesele de mobilier ar avea sisteme speciale de depozitare, în realitate, un număr redus de persoane le utilizează.

„Am constatat că românii sunt extrem de interesaţi de organizare şi de găsirea de soluţii pentru casa şi spaţiul lor de lucru, dar şi pentru o mai bună gestionare a timpului, banilor şi a resurselor de care dispun. Mulţi afirmă că dezordinea le provoacă stres şi din acest motiv sunt dispuşi să înveţe să fie mai ordonaţi. Organizarea este simplă atâta timp cât ştim ce lucruri deţinem şi unde se găsesc ele în spaţiu în orice moment”, spune Diana Mihăilă.

Organizarea timpului

Ordinea în locuinţă se numără printre principalele trei tipuri de organizare, iar mai bine de jumătate din participanţii la studiu afirmă că întâmpină dificultăţi cu privire la gestionarea timpului, a bugetului sau când vine vorba de spaţiul de lucru, unde se încurcă prin tot felul de gadget-uri şi device-uri. Aproape 90% dintre participanţi sunt dispuşi să treacă printr-un proces amplu de organizare a locuinţei, dar treptat, în timp ce două treimi consideră că un program personalizat de consiliere îi poate ajuta să îşi îmbunătăţească stilul de viaţă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân