Dresează câinele acasă! Iată cât de simplu e!

Dresajul are o importanţă deosebită, deoarece sprijină integrarea socială a câinelui în viaţa de familie, dar şi în relaţia cu alte animale şi cu alţi oameni. Află cum să-ţi dresezi câinele acasă!
  • Publicat:
Dresează câinele acasă! Iată cât de simplu e!

Câinele este o fiinţă receptivă, cu o mare capacitate de a înţelege, fiind capabil să înveţe tot timpul. De însuşirea unor obiceiuri bune sau de consolidarea celor neplăcute depinde practic doar interesul pe care stăpânul îl acordă educării propriu-zise a acestuia.

Dresajul în sine are o importanţă deosebită, deoarece sprijină integrarea socială a câinelui în viaţa de familie, dar şi în relaţia cu alte animale şi cu alţi oameni.

În plus, prin faptul că ajunge să execute corect anumite comenzi, câinele capătă o foarte mare încredere în sine, bucurându-se totodată de recompensarea afectivă şi de atenţia stăpânului său.

Anca Ivan, specialist ANIMAX, ne oferă câteva informaţii preţioase despre dresajul câinilor!

5 reguli care trebuie respectate în dresajul câinilor

Pentru ca procesul de învăţare să se stabilească uşor, ar fi bine să fim atenţi la câteva detalii:

Un singur stăpân. Câinele este urmaşul lupului, conducându-se după instinctul de haită. În famile îşi va recunoaşte un singur stăpân ca fiind şeful haitei. Doar acest membru va da comenzile, urmând ca ceilalţi membri să le respecte şi să le aplice întocmai. Nu i se vor da comenzi contradictorii, pentru că se va confuza şi nu va mai răspunde la niciuna, ajungând în final să facă ce vrea, devenind astfel el însuşi şeful haitei. Atunci când este ceartat, o altă persoană nu trebuie să intervină şi să-l mângâie. 

Şedinţele de dresaj vor fi scurte – câinii şi mai ales puiuţii îşi pierd repede interesul şi atenţia.

Dresajul se va face atunci când animalul este receptiv, odihnit, capabil să fie atent. Se evită ca acest moment să fie după plimbări sau când câinele este somnoros. Este de preferat ca la început, momentul zilei să fie ales de preferinţa la aceeaşi oră. Un moment foarte bun pentru dresaj ar putea fi cel care precede masa, deoarece câinele este foarte atent.

Şedinţele trebuie să se desfăşoare sub formă de joacă, urmărindu-se în permanenţă starea de confort a animalului. În cazul în care câinele nu reuşeşte să execute anumite cerinţe, nu va fi certat sau lovit. Aceştia simt foarte uşor emoţiile stăpânului şi chiar un ton mai ridicat al vocii poate duce la un eşec total.

Câinele va fi recompensat de fiecare dată imediat după ce execută corect un truc, nu înainte sau la distanţă de acest moment. Recompensele alimentare sunt cele mai apreciate. Este bine ca aceste recompense să fie foarte mici porţionate, pentru ca animalul să le ia cu uşurinţă şi să nu piardă foarte mult timp să le consume, altfel îşi va pierde atenţia pentru dresor. Pentru a nu exista pericolul îngrăşării, este bine ca recompensele să aibă un conţinut caloric redus.

Comenzi pentru dresaj canin: trucuri uşor de realizat acasă

Iată câteva trucuri uşor de realizat acasă şi foarte utile în activităţile de zi cu zi:

  • Comanda  „ŞEZI”

Poziţionaţi-vă faţă în faţă cu animalul de companie. Luaţi în mâna dreaptă o recompensă şi ridicaţi-o uşor deasupra nasului câinelui, astfel încât acesta să fie conştient de prezenţa ei. Deplasaţi mâna uşor către spatele animalului, asigurându-vă că acesta o urmăreşte cu privirea. Atunci când şi-a aşezat fundul pe sol, spuneţi-i numele, urmat apoi de comanda „Şezi” şi imediat oferiţi-i recompensa, urmată de laude şi mângâieri. Repetaţi acest truc de câteva ori.

În cazul în care câinele se ridică pe picioarele din spate ca să apuce recompensa, înseamnă că mâna este prea sus, reveniţi la poziţia iniţială şi reluaţi exerciţiul. 

Nu atingeţi spatele câinelui pentru a-l forţa să execute această comandă, deoarece este un gest de constrângere care îi dă animalului o stare de disconfort.

Pentru câinii care se deplasează în spate încercând să ia recompensa, ajută dacă atunci când dăm comanda câinele este la mică distanţă de un perete sau un colţ, limitându-i în felul acesta deplasarea.

Acest truc se repetă zilnic, pe măsură ce animalul se descurcă din ce în ce mai bine, se vor alterna oferirea de recompense cu mângâierile şi laudele, ajungându-se cu timpul ca acesta să execute comanda fără a fi nevoie de recompense, fiind suficiente laudele.

Comanda „Şezi” este o comandă esenţială, putând fi dată înainte de a-i pune lesa sau zgarda, înainte de a-i oferi castronul cu mâncare sau în cazul altor activităţi zilnice.

  • Comanda „CULCAT”

Pentru a realiza acest truc, este obligatoriu ca animalul să stăpânească foarte bine comanda „Şezi”. Din poziţia şezi, cu mâna dreaptă vom ţine recompensa uşor sub nasul câinelui, asigurându-ne că i-am captat atenţia. Vom da comanda vocală „culcat” deplasând mâna uşor în faţa câinelui, până la nivelul şolului. La început, câinele va apleca capul, urmând se aşeze cu membrele anterioare pe sol în poziţia dorită. Acum este timpul să primească recompense şi mângâierile de rigoare.  

  • Comanda „AŞTEAPTĂ”

Comanda „Aşteaptă” se introduce treptat, după ce câinele a executat poziţia „şezi”, recompensându-l încontinuu timp de 4-5 secunde, interval în care câinele nu are voie să părăsească poziţia „şezi”. Ulterior, comanda „Aşteaptă” se va prelungi progresiv, iniţial i se vor arăta recompensele câinelui, urmând ca acesta să le primească după 2-3 secunde de aşteptare în poziţia „şezi”. Ulterior, vom creşte acest interval, până când animalul îşi însuşeşte corect această cerinţă. Comanda presupune răbdare, intervalul de timp trebuie crescut încet, pentru ca animalul să nu-şi piardă interesul.

Cum învăţ puiul de câine să-şi facă nevoile pe covoraşe speciale

Este cazul puilor de câine cu vârsta până în trei luni, care nu au schema de vaccinare completă, situaţie în care nu le este permisă ieşirea în afara locuinţei.

Covoraşele absorbante sunt ideale pentru acest scop, deoarece permit menţinerea curăţeniei. Acestea au o parte impermeabilă ce împiedică împrăştierea murdăriei în locuinţă. Covoraşul va fi aşezat într-un loc liniştit, fără agitaţie, care să nu perturbe animalul în astfel de momente, un loc bun fiind chiar baia.

Pentru a uşura acest obicei, căţeii vor fi duşi la covoraş imediat după ce se trezesc din somn sau la 15-20 de minute după ce au mâncat. Imediat după ce şi-au făcut nevoile pe aşternutul special, vor primi o recompensă, laude şi mângâieri pentru a-şi însuşi acest comportament dorit.

La început, ajută şi dacă în apropierea aşternutului curat păstrăm un covoraş vechi, deorece mirosul urinei îl va face să se orienteze mai uşor.

Pentru a implementa mai uşor acest obicei, este de dorit ca orele de masă să fie unele fixe, fiindu-le mult mai uşor căţeilor să dobândească un reflex, dar şi nouă să ştim în ce moment trebuie să fim atenţi la aceste lucruri.

În situaţia în care căţeii urinează în locuri nedorite, aceste suprafeţe vor fi riguros igienizate, pentru a dispărea orice urmă de miros.

Cheia succesului în dresaj este să răsplăteşti comportamentele pozitive, fără să le pedepseşti prea riguros pe cele negative. Cu timpul, câinele va găsi motivaţia în a face lucruri bune, renunţând singur la obiceiurile mai puţin plăcute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”