Femei vs. Bărbaţi – care gândesc mai raţional?

Bărbaţii sunt dominaţi de intelect – femeile de emoţii. Aşa a fost citat romancierul 20 James Joyce într-un studiu realizat de psihologii care au examinat dacă "stereotipul vechi" este adevărat sau nu – respectiv "că bărbaţii se angajează mai mult în activităţi cognitive".
  • Publicat:
  • Actualizat:
Femei vs. Bărbaţi – care gândesc mai raţional?

Femeile gândesc la fel de raţional ca şi bărbaţii, dar se folosesc mai mult de intuiţie.

Bărbaţii sunt dominaţi de intelect – femeile de emoţii. Aşa a fost citat romancierul 20 James Joyce  într-un studiu realizat de psihologii care au examinat dacă „stereotipul vechi” este adevărat sau nu – respectiv „că bărbaţii se angajează mai mult în activităţi cognitive”.

Această nouă meta-analiză a cercetării psihologice concluzionează că, atunci când este vorba de decizii morale, femeile nu sunt mai puţin cognitive decât bărbaţii în judecarea dilemelor care implică ceva rău/negativ, dar că femeile au o intuiţie mult mai puternică în acest proces.

„Femeile sunt mai susceptibile de a avea precum o intuiţie, o reacţie negativă în a face ceva care ar dăuna unei persoane, în timp ce bărbaţii se confruntă cu un răspuns emoţional mai mic în aceeaşi situaţie”, spune Rebecca Friesdorf, autorul principal al studiului publicat în „Personality and Social Psychology Bulletin.”

Friesdorf a descoperit totuşi că rezultatele acestui studiu contrazic ideea că femeile fiind mai emoţionale decât bărbaţii, ele trebuie, prin urmare, să fie mai puţin raţionale – ea a constatat că acestea nu sunt mai puţin raţionale.

Au fost studiate diferite tipuri de decizii, inclusiv cele cu privire la crimă, tortură, minciună, avort şi experimentele pe animale pentru a analiza răspunsurile la dilemele morale, sau cum ar fi dacă poţi ucide o persoană pentru ca multe alte persoane să rămână în viaţă, constatari sugereaza faptul ca femeile au o „aversiune emoţional puternic pentru a provoca daune decat barbatii”, – dar care bărbaţii şi femeile se implice în „niveluri similare de gândirea raţională despre rezultatele acţiune dăunătoare. „

Studiile anterioare au sugerat faptul ca „judecăţile deontologice sunt modelate prin procese afective, în timp ce hotărârile utilitare sunt ghidate de procese cognitive.”

Analiza acestui studiu a folosit un tip special de evaluare statistică, respectiv prin procesul de disociere pentru a separa şi a cuantifica puterea acestor înclinaţii deontologice şi utilitare în cadrul persoanelor fizice.

Empatia versus capacitatea cognitivă

Rezultatele au arătat că nu există diferenţe de gen în raţionamentul utilitarist – bărbaţii şi femeile desfăşoară niveluri similare de gândire raţională în cazul unor decizii ce presupun ca rezultate acţiuni dăunătoare.

Dar rezultatele sugerează că femeile au o „aversiune emoţională puternică” când e vorba de a provoca răul decât bărbaţii.

Friesdorf rezumă prin a spune ca rezultatele sunt în conformitate cu cercetările anterioare care arată că „femeile sunt mai empatice la sentimentele altor persoane decât bărbaţii, în timp ce diferenţele de gen în abilităţile cognitive tind să fie mici sau inexistente.”

Constatările sunt rezultatul unei mari analize a datelor de la 6100 de participanţi, interogaţi cu 20 de întrebări despre diverse dileme morale. Friesdorf este un cercetător în psihologie socială la Universitatea Wilfrid Laurier din Ontario, Canada, şi a analizat aceste date alături de Paul Conway, PhD, un coleg psiholog la Universitatea din Köln, Germania, şi dr. Bertram Gawronski, un profesor de psihologie la Universitatea din Texas din Austin.

Aceste exemple ilustrează tipul de decizie morală analizate in acest studiu:

– „În cazul în care o maşină a timpului ar fost disponibilă, ar fi corect sa-l omoare cineva pe Adolf Hitler când era încă un tânăr artist austriac, pentru a preveni al doilea război mondial şi a salva milioane de vieţi?”
– „Ar fi corect ca un ofiţer de poliţie să tortureze un presupus terorist pentru a găsi bomba ascunsă care ar putea ucide mulţi oameni la o cafenea?”

Dacă bărbaţii şi femeile sunt mai mult sau mai puţin capabili de lua în mod raţional decizii morale, un studiu de imagistică a creierului realizat în 2012 a constatat că creierul uman nu putea empatiza şi analiza în acelaşi timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân