Ai auzit ce ti-am spus? Un prieten bun e un ascultator bun!

Majoritatea oamenilor se gandesc mai mult la ceea ce vor sa spuna decat la ceea ce li se spune. Ca sa fii un prieten bun, invata sa asculti mai bine.
  • Publicat:
Ai auzit ce ti-am spus? Un prieten bun e un ascultator bun!
Ai auzit ce ti-am spus? Un prieten bun e un ascultator bun!

O persoana vorbeste, cealalta asculta. Este atat de simplu, incat ni se pare de la sine inteles. Din pacate, majoritatea ne consideram niste ascultatori mai buni decat suntem. Experimentatul terapeut Mike Nichols ofera exemple vii, tehnici usor de invatat si exercitii practice ce ne pot ajuta sa devenim ascultatori mai buni – si sa ne facem auziti si intelesi chiar si in situatiile dificile.

Indiferent de cat de natural il consideram, importanta ascultatului nu poate fi supraestimata. Darul atentiei si intelegerii noastre ii face pe ceilalti sa se simta validati si apreciati. Capacitatea noastra de a asculta, de a asculta bine, creeaza o binevointa care ni se intoarce. Dar ascultatul efectiv este de asemenea cea mai buna modalitate de a te bucura de ceilalti, de a invata de la ei si de a-i face interesanti.

Un prieten bun este un ascultator bun

Atunci cand vrei sa vorbesti cu un prieten, incepi prin a-l intreba ce face inainte de a-i spune ce te framanta? Acest tip de politete este des intalnit si are ca rezultat un ascultat superficial. Ai intrebat, ai ascultat; acum este randul tau.

Majoritatea oamenilor se gandesc mai mult la ceea ce vor sa spuna decat la ceea ce li se spune. Ca sa fii un prieten bun, invata sa asculti mai bine. Din cand in cand, incearca sa abordezi un prieten cu intentia de a afla la ce se gandeste si de a asculta o perioada mai lunga de timp.

„Da, Stapane.”

Cu cat e mai puternic si mai admirat seful, cu atat oamenii tind sa-si pastreze parerile pentru ei mai degraba decat sa riste sa infurie persoana respectiva. Managerii buni creeaza un mediu sigur pentru ca toata lumea sa-si spuna parerile si ideile – chiar si idei care par proaste sau ciudate fata de credintele lor.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Dedicatie celor care muncesc ca dementii
Dedicatie celor care muncesc ca dementii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”