Barfa, arma lasului din fiecare dintre noi!

In timp ce calomnia este fatisa si asumata, barfa e ascunsa, hoteasca, “pe la spate”. Si asta pentru ca invidiosii sunt mai numerosi decat cinicii.
  • Publicat:
Barfa, arma lasului din fiecare dintre noi!
Barfa, arma lasului din fiecare dintre noi!

Parca nimic nu mai este la fel de apetisant ca o intalnire intre prieteni, indiferent de locatie sau de pretext, ca-i organizata sau ad-hoc, ca-i bussines sau ca-i de duminica, asezonata obligatoriu cu o barfa mica! Este ca un drog fara de care nu putem trai, un drog a carei necesitate creste tot mereu, un drog cu pret redus, dar cu efect gigantic.

Nimeni nu pretinde ca iubeste barfa, ba chiar ne declaram cu totii vadit oripilati de fenomen. Si totusi, toata lumea o „consuma”. Si ca orice drog, in timp, ne scade sensibilitatea la „substanta”, ne creste toleranta la meschin si implicit, marim „doza”.

Vorbim despre barfa ca despre o arma a lasului, alaturi de calomnie! Insa, in timp ce calomnia este fatisa si asumata, barfa e ascunsa, hoteasca, „pe la spate”. Si asta pentru ca invidiosii sunt mai numerosi decat cinicii. Cat despre barfa ascunsa sub umbrela anonimatului, vorbim deja despre un drog de lux!

Si ce poate fi mai amuzant, un adevarat „pansament” pentru orgoliul nostru gaunos, plin de invidie si pizma? Sa poti lovi in superiorul tau, fara efort sau fara sa-ti asumi nimic, fara a-i da posibilitatea sa se apere, fara sa coste sau sa doara? Si cum barfa este un zgomot care se propaga supersonic, cum sa refuzi un astfel de deliciu?

Caci se barfeste exclusiv din sentimentul de invidie! Iar invidia se naste exclusiv din sentimente de inferioritate! Cumva de aici ar trebui sa ne simtim flatati atunci cand descoperim ca suntem tinta barfelor. Pacat insa ca „aprecierea” vine din mediocritate.

Placerea universala

Barfa reprezinta actiunea de a denigra si de a defaima pe cineva sau, cu alte cuvinte, de a proiecta catre o anumita persoana aspecte inventate, mizerabile, rele, prin intermediul cuvintelor. Barfa este colportarea unui adevar deformat, a unui zvon „imbunatatit” sau a unui neadevar flagrant, toate exacerbate de catre oamenii mici.

Barfa este veche de cand lumea, ea existand si astazi si este inca „la mare moda”. De cele mai multe ori, barfa este mai puternica decat adevarul. Si asta pentru ca toata lumea barfeste, femei si barbati, in situatii diverse, in timpul liber, la serviciu, la petreceri, oricand.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân