Ce sentimente trădează anumite dureri din diferite părţi ale corpului nostru

Corpul nostru ne transmite zilnic semnale atunci când buna funcţionare a organismului nostru este în pericol, însă puţini dintre noi le dăm atenţie şi credem că sunt dureri normale.
  • Publicat:
Ce sentimente trădează anumite dureri din diferite părţi ale corpului nostru

Corpul nostru ne transmite zilnic semnale atunci când buna funcţionare a organismului nostru este în pericol, însă puţini dintre noi le dăm atenţie şi credem că sunt dureri normale.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fiecare semnal trimis de părţi ale corpului nostru sunt extrem de importante, şi nu transmit doar semnale ale neplăcerilor fizice, dar şi anumite stări sufleteşti negative sau sentimente referitoare la oameni sau situaţii.

„De multe ori, stările noastre sufleteşti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimţi la un moment dat şi ca neplăceri fizice. Fiecare parte a corpului – precum gâtul, umerii, braţele, coatele, mâinile, degetele sau spatele (care centre importante ale sistemului nervos) transmite un semnal specific, deoarece este arondat unor stimuli psihologici”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cele 7 părţi ale corpului care ne trimit sistematic semnale de alarmă

Gâtul

Din punctul de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului se constituie într-o metaforă care ne atrage atenţia asupra flexibilităţii de a vedea situaţiile, persoanele, soluţiile posibile din mai multe perspective.

În opinia psihologului, această capacitate ne ajută să înţelegem care este abordarea cea mai potrivită, atât situaţiei, cât şi personalităţii noastre. Dacă rămânem „fixaţ” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestând dureri, „înţepeniri”.

„Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal şi nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzaţi, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emoţiile si cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm, atunci când rostim cuvinte, cât şi când tăcem, deci nu se pune problema existenţei unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menţine un echilibru între comunicarea verbală şi cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj).

Dacă în zona capului iau naştere credinţele noastre despre sine, despre viaţă, se conturează visurile noastre, sunt analizate şi puse în aplicare deciziile şi paşii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacităţii şi deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea înţelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci când este necesar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Umerii

Umerii sunt în strânsă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării şi atingerii obiectivelor de viaţă. Atunci când umerii sunt afectaţi în vreun fel sau au o postură ”căzută”, arată că ne simţim împovăraţi de responsabilităţi, că avem tendinţa să preluăm şi din responsabilităţiile altora sau că, pur şi simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut.

Braţele

Braţele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau a îmbrăţisa oamenii şi situaţiile, provocările, schimbările, în sensul de acceptare prin şi cu iubire.

„Totodată braţele simbolizează metaforic aripile noastre, adică ne arată câtă dorinţă de zbor, respectiv de creştere, de evoluţie personală, învăţare şi schimbare avem, câtă forţă, echilibru şi libertate interioare simţim şi ne acordăm pentru a înainta în viaţă”, este de părere psihologul.

Coatele

Coatele reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează braţul, deci arată şi flexibilitatea noastră interioară de a schimba în viaţă, atunci când este necesar, direcţiile, credinţele, comportamentele, ”uneltele” (resursele interioare şi exterioare) pe care le folosim”, spune specialistul.

Mâinile

Mâinile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situaţie sau o persoană. Un sentiment de neputinţă legat de capacitatea de a duce la bun sfârsit ceva anume, de a ajuta, de a susţine ceva sau pe cineva, se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleşeală – ”scăpăm lucrurile din maini” şi la propriu şi la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave.

Degetele

Degetele ne amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendinţa să le trecem cu vederea, centrându-ne pe lucrurile mari.

„Doar că lucrurile mari sunt mai rare şi viaţa este alcătuită din miliarde de momente mici care înseamnă fundaţia pe care se construiesc cele mari, de aceea este bine să ţinem cont de ”lucurile mărunte” si să ne bucurăm de ele”, explică specialistul.

Spatele

În opinia psihologului, spatele este în legătură cu trecutul, cu a ”căra în spate” greutăţile vieţii (reale sau interpretate ca fiind greutăţi), cu sentimentul de a fi ”atacaţi pe la spate” şi cu nevoile noastre de susţinere emoţională şi de securitate.

„Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existenţa unor aşteptări exagerate ca alte persoane să ne susţină din punct de vedere afectiv şi acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste aşteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbeste despre refuzul de a ne detaşa emoţional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică prezentă sau de viitor legată de insecuritatea financiară şi, în general, de tot ce ţine de latura materială a vieţii”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”