Încrederea în sine: 5 lucruri care te împiedică

Multe persoane se confruntă cu încrederea în sine, iar aceasta se construieşte pas cu pas. Fiecare trăire joacă un rol important.
  • Publicat:
Încrederea în sine: 5 lucruri care te împiedică

Mulţi dintre noi ne confruntăm cu încrederea în sine şi, potrivit psihologul Angela Nuţu, aceasta se construieşte pas cu pas, fiecare victorie personală şi fiecare experienţă nouă de învăţare jucând un rol crucial în acest demers. Încrederea în sine te poate juta să  interacţionezi cu succes cu oamenii din jurul tău, iar pentru a dobândi încrederea în sine există cinci greşeli pe care trebuie să le ocoleşti. Pentru asta, e nevoie să lucrezi la propria persoană şi dai uitării experienţele negative care te-au adus în această situaţie.

“Dacă vrei să fii încrezător, trebuie să păşeşti în mod conştient în afara zonei de confort, să începi să ai iniţiativă şi să cauţi experienţe noi. În acest fel vei obţine cunoaştere şi vei descoperi care îţi sunt limitele şi cum le poţi depăşi. Ajungi să înţelegi mai multe despre ceilalţi dar şi despre tine, lucru care te va face să îi iubeşti şi să îi accepţi atât pe ceilalţi cât şi pe tine însuţi”, explică specialistul.

Încrederea în sine: 5 lucruri care te împiedică

Părerea celor din jur e prea importantă. Multe dintre judecăţile de care ne lovim şi părerile negative ale oamenilor din jurul nostru nu sunt întotdeauna critici constructive şi oneste din care să putem extrage ceva. Până la urmă, nu depinde de părerea nimănui, iar tot ce vei face va fi să te autojigneşti.

“Trăim în societate şi suntem în consecinţă supuşi în mod automat judecăţii celorlalţi. De cele mai multe ori este însă o judecată fără valoare pentru că de multe ori părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive şi oneste din care să putem extrage ceva. Mulţi oameni îşi proiectează propriile frustrări şi nu ai niciun motiv pentru care să laşi acele frustrări să ajungă în sistemul tău. Nu te raporta atât de mult la feedbackul negativ pe care îl obţii pentru că există riscul să nu mai poţi ieşi decât cu greu din filmul respectiv. Nu te învinovăţi şi nu te desconsidera în faţa unei (relative) nereuşite. Şi în niciun caz nu te lăsa pradă aşteptărilor celorlalţi de la tine, gândeşte cât mai independent, preţuieşte-te şi iubeşte-te. Nu depinzi de părerea nimănui şi nici nu ai nevoie de aprobare. Învaţă să nu te autojigneşti sub nicio formă, ci din contră: ai grijă de tine şi încurajează-te, repetă-ţi că eşti minunat şi că vei reuşi! Ia acest mic exerciţiu în serios, subconştientul este foarte receptiv la mesajele de încurajare. Arată-i că te iubeşti!”, afirmă psihologul Angela Nuţu.

Acorzi prea mult timp lucrurilor neimportante şi le amâni pe cele importante. Încrederea în sine începe cu eforturile de a o construi, iar cel mai bun lucru pe care-l poţi faci este acela de a învăţa lucruri noi şi să le perfecţionezi pe cele pe care deja le ştii.

“Cu toţii avem nevoie să alternăm perioade de muncă şi de efort intens cu perioade mai liniştite de relaxare şi chiar leneveală. Însă dacă vrei să ai încredere în tine va trebui să faci eforturi să construieşti această încredere. Unul din cele mai bune moduri în care poţi face asta este să înveţi lucruri noi şi să le perfecţionezi pe cele pe care le ştii deja. Cunoaşterea este asociată cu încrederea în sine şi nu este un secret de ce: cu cât ştii mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu cu atât mai sigur eşti de cunoştinţele şi de expertiza ta. Oamenii de succes, artiştii, liderii şi antreprenorii sunt specialişti în domeniul lor de activitate şi şi-au construit încrederea de sine pe baza acestui lucru. Gândeşte-te de 2 ori data viitoare înainte să procrastinezi, poate ar fi mai bine să foloseşti timpul respectiv ca să citeşti, să practici un sport sau să te înscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te interesează. Fiecare victorie mică pe care o obţii contribuie la creşterea încrederii de sine. Călătoritul ajută şi el pentru că va aduce cu sine situaţii noi şi va trebui să interacţionezi cu oamenii. Înveţi să te descurci ceea ce îţi va da încredere plus că îţi extinzi orizonturile şi afli o grămadă de lucruri noi”, explică specialistul.

Încă trăieşti în trecut. De cele mai multe ori, nu avem tendinţa de a rememora lucrurile bune din viaţa nostră, iar experienţele negative şi eşecurile ne împiedică să acţionăm şi să ne concentrăm asupra prezentului şi a oportunităţilor care ne ies în cale.

”Chiar dacă te gândeşti numai la lucrurile bune tot nu e indicat să petreci prea mult făcând acest lucru pentru că prea multă visare te poate împiedica să acţionezi. Din păcate tendinţa nu este să rememorăm lucrurile bune, ci fix invers: experienţele negative şi eşecurile sunt mai bine întipărite. Ce s-a întâmplat în trecut rămâne acolo şi nu mai poţi schimba nicio decizie pe care ai luat-o sau anula ceva ce s-a întâmplat deja. Concentrează-ţi cel mai mult atenţia asupra prezentului şi trăieşte-l cât poţi de bine, cu încredere şi speranţă. Dacă ai avut parte de experienţe negative în trecut sau dacă regreţi anumite lucruri pe care le-ai făcut sau nu le-ai făcut atunci trebuie să cauţi o modalitate să te eliberezi. Regretele, sentimentele de vinovăţie şi de eşec pe care le porţi cu tine îţi consumă din încrederea de sine şi te fac să reacţionezi cu neîncredere la situaţii noi şi să eviţi anumite lucruri sau tipuri de interacţiune. Persoanele care au încredere de sine ştiu că viaţa nu este mereu corectă şi că nu întotdeauna lucrurile vor merge conform aşteptărilor lor. Este o lecţie preţioasă şi e bine să ştii că nu poţi avea controlul dar că asta nu înseamnă că modul tău de a reacţiona nu este salvator. O atitudine pozitivă şi educarea optimismului pot face minuni pentru încrederea ta în forţele proprii”, este de părere psihologul.

Cauţi scuze. Trebuie să te bucuri de viaţă şi de tot ce-ţi oferă aceasta. Odată ce accepţi lucrul acesta, vei reuşi să capeţi încredere în tine şi să-ţi permiţi să te dezvolţi.

Evaluează-ţi cu atenţie stilul de viaţa şi identifică ce obiceiuri sau comportamente au un impact negativ asupra ta. Acestea nu îţi sunt deloc folositoare şi nu te lasă să te bucuri de viaţă. Atunci când eşti în armonie cu tine însuţi/însăţi acest lucru se vede. O personalitate strălucitoare şi pozitivă îţi creşte stima de sine pentru că îţi va fi mai uşor să ai încredere în oameni, să încerci experienţe noi şi să te dezvolţi”, explică psihologul.

Teama de a nu-i răni pe cei din jur te împiedică să faci ceea ce simţi.  Vei ajunge să nu ştii ce vrei, dar în special să generezi frustrări şi regrete. Întotdeauna alege să faci cee ace simţi şi urmează-ţi fericirea, fără să te temi de dorinţele celor din jur.

”O metodă sigură şi rapidă de a-ţi distruge încrederea de sine. În primul rând, pentru că ajungi într-un moment în care nici tu nu mai ştii ce vrei. Obişnuit să le faci pe plac celor din jur şi să te ridici la aşteptările lor, îţi pierzi propriile repere şi valori. În plus, a nu face ce simţi generează frustrări şi regrete. Sentimente care ne împiedică să ne cunoaştem şi să ne împlinim propriul potenţial. Ce aleg oamenii să creadă despre faptul că tu faci ce simţi este exclusiv alegerea lor. Se pot victimiza sau pot înţelege că ai libertatea să-ţi urmezi fericirea. Ca şi ei”, ne îndeamnă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân